Dostupni linkovi

Švedska okončala istragu o eksplozijama na Severnom toku zbog pitanja jurisdikcije


Mehurići gasa iz Severnog toka 2 u Baltičkom moru, 27. septembar 2022.
Mehurići gasa iz Severnog toka 2 u Baltičkom moru, 27. septembar 2022.

Švedska je okončala istragu o eksplozijama koje su potresle gasovode Severni tok 1 i 2 2022. godine, uz obrazloženje da nema nadležnost da je nastavi.

Tužioci su u sredu saopštili da je preliminarna istraga dala vlastima "dobru sliku" incidenta i da se ništa nije pojavilo što bi ukazivalo na to da su Švedska ili švedski državljani bili umešani u napad koji se dogodio u međunarodnim vodama.

Zapadni zvaničnici su prvobitno okrivili Rusiju za eksplozije koje su skoro uništile gasovode. Moskva je okrivila Zapad navodeći da nema razloga da ošteti energetsku vezu koja je vitalna za njene isporuke gasa u zapadnu Evropu.

"Preliminarna istraga je bila sistematska i temeljna. Između ostalog, analiziran je veliki broj kretanja brodova kako bi se razumelo šta se dogodilo. Pored toga, obavljen je opsežan uviđaj i održano nekoliko saslušanja po tom pitanju", navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva.

"U situaciji koju sada imamo, možemo konstatovati da nema švedske jurisdikcije", naveo je u saopštenju javni tužilac Mats Ljungkvist (Ljungqvist).

U toku su još dve istrage koju vode Danska i Nemačka.

Eksplozije koje su se dogodile 26. septembra 2022. na dnu Baltičkog mora, istočno od danskog ostrva Bornholm, izazvale su masovno curenje gasa i smatrane su kao opasan napad na evropsku energetsku infrastrukturu pola godine posle početka opšte invazije Rusije na Ukrajinu.

Izvor eksplozija, koje su povećale tenzije koje su usledile posle početka rata, ostao je velika međunarodna misterija.

Severni tok je u većinskom vlasništvu ruskog energetskog giganta Gasprom i snabdeva milione Evropljana gasom.

Gasovode je izgradila Rusija da bi svoj gas dovela direktno u Nemačku i Evropu, zaobilazeći Ukrajinu, Poljsku i druge zemlje koje imaju neprijateljske odnose s Moskvom. Dok je u trenutku eksplozije prvi gasovod bio u funkciji, drugi nije dobio konačno odobrenje nemačkih regulatora.

SAD su godinama upozoravale da gasovodi predstavljaju bezbednosni rizik za Nemačku i druge evropske države, zbog čega su te zemlje zavisne od ruskih energenata.

Uz izveštaj AP-a

XS
SM
MD
LG