Dostupni linkovi

RSE saznaje: Lajčak namerava obnovu dijaloga Kosova i Srbije već u junu


Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, namerava da prvu rundu dijaloga održi u Briselu, vrlo brzo, po mogućnosti već u tekućem mesecu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora.

Ovu nameru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbednosnog komiteta EU, gde je još jednom dobio formalnu podršku za dalje napore u obnavljanju dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Naime, prema izvorima RSE sa sastanka, Lajčak namerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom “istog dana” kad se formira vlada Kosova kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde. Time bi se obeležilo ponovno pokretanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Sednica Skupštine za izbor nove vlade Kosova održaće se u sredu, 3 juna.

O čemu bi se moglo razgovarati?

Na Lajčakove planove o novoj rundi dijaloga, mogu uticati samo okolnosti oko krize COVID-19 odnosno otvaranje granica, koje se očekuje 15. juna, kako bi se strane fizički pojavile u evropskoj prestonici.

Kako je rečeno RSE, specijalni predstavnik je izričito naglasio da će požuriti u organizovanju prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, koji su zakazani za 21. jun, već se rundu organizovati odmah nakon otvaranja granica.

Miroslav Lajčak je, kako se kaže, rekao da ovo neće više biti dijalog oko tehničkih pitanja te da namerava da vodi “visoko politički proces”.

Većina zemalja EU protiv razmene teritorija

Ubedljiva većina diplomatskih predstavnika zemalja Evropske unije su se na sastanku izjasnile protiv mogućnosti razmene teritorija između Srbije i Kosova, rečeno je RSE.

Prema našim saznanjima, na sastanku su se naročito Nemačka i Francuska izrazile “oštro i jasno protiv ove ideje”.

Kako su za RSE potvrdili izvori sa sastanka, većina diplomatskih predstavnika zemalja članica EU je osudila nedavne izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) koji je izjavio da neće učestvovati u dijalogu koji vodi EU.

Slovački predstavnik, Tomas Kozak je, je nakon sastanka na društvenim mrežama upozorio da se zemlje nalaze u kritičnom trenutku.

“U pitanju je evropska perspektiva”, upozorio je Kozak

Preduslov za održavanje samita u Parizu

Takođe se saznaje da predstavnici EU čekaju na formiranje nove vlade na Kosovu kako bi se uverile u posvećenost prištinskih vlasti, briselskom dijalogu.

Prema izvorima RSE, na sastanku je ponovo potvrđeno da će se odmah nakon ponovnog pokretanja dijaloga u Briselu, održati samit u Parizu, koji je nastavak prošlogodišnje nemačko-francuske inicijative, i već jednog održanog sličnog samita u Berlinu, u aprilu 2019. godine.

Planiramo je da se samit u Parizu održi brzo nakon Berlina, odnosno u julu prošle godine, ali je isti otkazan jer nije bilo pomaka u procesu pregovora između strana, budući da je briselski dijalog u zastoju od 2018. godine.

Spremnost francuskog predsednika Emanuela Makrona da održi samit su prošlog meseca potvrdili i francuski i nemački ministri inostranih poslova Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) i Hejko Mas (Heiko Maas) koji su u zatražili od Beograda i Pristine, ozbiljan pristup u dijalogu “sa Evropskom unijom kao iskrenim posrednikom".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG