Dostupni linkovi

Borelj: EU za zadržavanje postojećih granica između Srbije i Kosova


Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj (Josep Borrell) poručio je da je vrlo jasno da je EU za očuvanje postojećih granica, te da se neke države članice EU protive bilo kakvom koraku u ovom pravcu.

Govoreći na video-konferenciji sa grupom zapadnoevropskih novinara, šef
evropske diplomatije je upozorio da budući sporazum između Prištine i Beograda mora da bude prihvatljiv za međunarodnu zajednicu.

“Oni nemaju slobodne ruke da odluče šta god žele jer svaki sporazum će imati
posljedice za region. Vi vrlo dobro znate koliko je osetljivo pitanje promene granica. Počnete da menjate granice na jednom mestu, a onda drugi kaže ‘i ja želim da promenim granice’,” rekao je Borelj novinarima.

Upitan o angažovanju američke strane u proces pregovora, Žozef Borelj je poručio da se Brisel ne takmiči sa Vašingtonom ali da postoji samo jedan dijalog između Prištine i Beograda a to je, smatra, dijalog koji je pokrenula Evropska unija.

“Ako Sjedinjene Američke Države žele da pomognu, to je dobro, jer bi ta pomoć
bila korisna. Međutim nas ne vode propagandističke namere. Mi želimo da
obavimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je danas, nažalost, blokiran, iz
istog razloga kao i juče, zbog političke nestabilnosti na Kosovu”, rekao je Borelj.

On je ocenio neopravdanim, nedavne izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) oko novoimenovanog specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Borelj je upozorio da bez obzira na njihovo državljanstvo, radi se o državnim službenicima ili nacionalnim diplomatama koji rade za EU institucije.

Tači je naime poručio da "trebamo biti svesni da je ovo (Kosovo) nezavisna i suverena država, ali da preko puta imamo dva pregovarača koji dolaze iz država koje nisu priznale Kosovo (Slovačka i Španija). Gospodin Lajčak je čak glasao protiv učlanjenja Kosova u UNESCO“.

“Činjenica je da specijalni predstavnik iz Slovačke. Ja dolazim iz Španije. Pa šta?”, podvukao je Borelj dodajući da bi se isto moglo desiti da je na mesto Lajčaka imenovan neko iz država koje priznaju Kosovo, pa bi i Srbija dala sebi za pravo da prigovara zbog imenovanja.

Stoga je poručio političarima da se, kako se izrazio, kane takvih stvari.

Pet država EU ne priznaju Kosovo - Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.​

XS
SM
MD
LG