Dostupni linkovi

Dačić: Nema nastavka dijaloga ako Priština ne povuče svoje odluke


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da je neprihvatljiva odluka prištinske Vlade da bez posebne dozvole, na Kosovo ne može da uđe srpska roba ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo" i da briselski dijalog neće biti nastavljen dok se sve ovakve odluke ne povuku.

"To je negacija svih briselskih dogovora i mi sa pravom očekujemo da odluka bude povučena" rekao je Dačić gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) i dodao da Srbija nikad nije prihvatila da na robi stoji "Republika Kosovo" jer bi to bilo priznanje državnosti.

Dačić je dodao da dijaloga nema, da Srbija sprovodi ono što je do sada dogovoreno, ali da Priština, koja god da je tamo vlada, treba da se izjasni da li će poštovati bilo koji dosadašnji dogovor.

Podsetimo, Vlada Kosova na dužnosti u subotu uveče uvela je dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske prouzvode a koji koriste “nazive mesta koji sadrže elemente koji su su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

XS
SM
MD
LG