Dostupni linkovi

Tači: Nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu Miroslava Lajčaka


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da nema volje da učestvuje u pregovaračkom procesu koji predvodi Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije.

Na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Kosova u utorak, 26.maja on je dodao da se samo sa rukovodećom ulogom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uspešno može okončati dijalog sa Srbijom, ali je istakao da je ohrabrujuća i isražena volja EU u tom pravcu.

„Iskreno ja nisam u kontaktu sa gospodinom Lajčakom. Gospodin Kurti (premijer na dužnosti, Aljbin) je sada već tri meseca u kontaktu sa njim i ne znam o čemu su razgovarali i koliko su daleko otišli ti razgovori između Kurtija, Lajčaka i Borela (visoki predstavnik EU za spoljnu politiku). Ja mislim da mi, kao nezavisna i suverena država, trebamo biti svesni da je ovo nezavisna i suverena država, ali da prekoputa imamo dva pregovarača koji dolaze iz država koje nisu priznale Kosovo (Slovačka i Španija). G. Lajčak je čak glasao protiv učlanjenja Kosova u UNESCO-a“, kazao je Tači.

„Mi u tom pravcu moramo da sarađujemo sa svima ali i da razlikujemo naše strateške partnere, ko može da vodi razgovore, postigne i sprovede sporazum. Ja kao predsednik odgovoriću na svaki poziv što se samita tiče na poziv Makrona i Merkelove, ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koje predvodi Lajčak“, kazao je Tači.

Tači je naveo da ima potpuno poverenje u rukovodstvo SAD-a, da će se proces pregovora ubrzati i uspešno okončati „kako su se uspešno okončala sva pitanja koja su bila otvorena na Zapadnom Balkanu unazad tri decenije“.

„Bez jedne rukovodeće uloge SAD-a nema faktora koji može da pomeri stvari, posebno kada se radi o važnim, teškim i delikatnim pitanjima između Kosova i Srbije“, naveo je Tači, dodajući da je ohrabrujuća posvećenost administracije Donalda Trampa, tom procesu, odnosno specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore, Ričarda Grenela.

Kabinet Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije nije želeo da prokomentariše navode kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

XS
SM
MD
LG