Dostupni linkovi

Novi Pazar i Šabac: Pomoć u borbi protiv virusa i predizborna kampanja


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Novom Pazaru 6. aprila 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Novom Pazaru 6. aprila 2020.

Nevladine organizacije u Srbiji koje se bave pitanjima izbora i transparentnosti zatražile su javno od Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i ostalih funkcionera da se uzdrže od političke kampanje sve dok traje kriza zbog korona virusa, napominjući da sada nije vreme da se prave jeftini politički poeni.

Povod je bila poseta Vučića, šefa države i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Novom Pazaru 6. aprila tokom koje je lokalnoj bolnici predata zaštitna medicinska oprema i 13 respiratora. Zbog javne kritike načina na koji je to urađeno, sutradan je novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac smenio svog pomoćnika Emira Aščerića.

“Osetio sam potrebu da stvari nazovem pravim imenom. Rekao sam da je dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Novi Pazar zapravo samo politička kampanja i da je ona upravo počela iz ovog grada”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Emir Ašćerić, koji je svoj komentar uoči razrešenja postavio na Fejsbuku.

Šta je obećano Novopazarcima?

Kako je preneo javni informativni servis Radio-televizija Srbije (RTS), tokom razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave Vučić je rekao da će jednog dana u Novom Pazaru biti izgrađen i klinički centar.

“Doneli smo veliku pomoć za Pazar. Nisam čovek koji voli da preteruje, ali zaista veliku pomoć, i doneli smo na poklon za sva vremena a ne samo dok traje borba protiv Covida-19. Želimo da ljudi u Novom Pazaru znaju da brinemo o njima”, rekao je Vučić prilikom ovog gradu na jugozapadu Srbije.

Zaslužujemo opremljene bolnice

Novopazarac Emir Ašćerić, dojučerašnji pomoćnik gradonačelnika, kaže da nema potrebu da se bilo kome zahvali na takozvanoj donaciji.

“Smatram da je to bilo neophodno kao dodatna oprema bolnici i da mi, kao građani koji uredno plaćamo poreze i doprinose, zaslužujemo da nam bolnice budu adekvatno opremljene”, navodi Ašćerić.

On je predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka čiji predsednik je Sulejman Ugljanin. Ta partija je u aprilu 2017. postala deo novopazarske vlasti nakon što je krajem 2016. Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji osnivač je aktuelni ministar trgovine u Vladi Srbije Rasim Ljajić, sa njom potpisala Deklaraciju o strateškom partnerstvu “u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku”.

Pomoć Šapcu izostala

Početkom aprila još jedan grad u Srbiji dospeo je u fokus javnosti tokom vanrednog stanja zbog pandemije Covid-19 nakon što je 26. marta tražio pomoć od Ministarstva obrane.

Grad Šabac, na zapadu Srbije, u kom na vlasti nije aktuelna koalicija koju na republičkom nivou predvode SNS i Socijalistička partija Srbije (SPS), saopštio je da je Vojska Srbije odbila da mu privremeno ustupi 300 vojničkih kreveta za opremanje alternativnih objekata za smeštaj lakše obolelih od korona virusa.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, lider opozicione stranke Zajedno za Srbiju, tada je izjavio da je Grad sam uspeo da reši problem.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 4. aprila da Vojska Srbije krevete za privremene bolnice raspodeljuje tamo gde to naredi republički Krizni štab za suzbijanje bolesti Covid-19 i da su zbog toga odbijeni zahtevi za vojnim krevetima iz Šapca, Zrenjanina, Prokuplja i Čačka.

Da li se pomoć upućuje selektivno?

Da li se selektivno pomaže pojedinim sredinama moglo bi se proceniti tek na osnovu činjenica, koje upravo sada nedostaju, kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

“Sada nije prilika da se prave jeftini poeni. Ovo vreme nameće obavezu da se političari ponašaju odgovorno tako što će svaku svoju odluku objašnjavati građanima, obrazlagati i davati argumente i činjenice”, smatra Nedeljkov.

Nemanja Nenadić, iz organizacije Transparentnost Srbija, navodi da pojedine izjave, kao one Aleksandra Vučića da radi na nabavci repiratora, prave nepotrebnu konfuziju.

“Građanima nije dovoljno jasno koje su to potrebe i kako se nabavke vrše. Stvara se bespotrebna misterija. Trebalo bi činiti upravo suprotno, da se objavi sve ono što je moguće i razvejati bilo kakve sumnje oko toga da je reč o nečemu što čini država, a ne bilo koji pojedinac”, zaključuje Nenadić.

Uzdržati se od kampanje

CRTA je u međuvremenu 7. aprila pozvala Aleksandra Vučića i druge državne funkcionere da se tokom vanrednog stanja i borbe protiv pandemije uzdrže od postupaka, kako navodi ta organizacija, koji podsećaju na predizbornu kampanju.

Raša Nedeljkov kaže za RSE da je nelogično da političari šalju poruke “ostanite kod kuće”, a da sami idu po Srbiji.

U trenutku kada treba da smanjimo rizike od širenja zaraze, organizuju se promotivni propagandni događaji koji izlažu riziku sve, od rukovodstva države, preko zdravstvenih radnika do novinara na licu mesta. To smatramo apsolutno neprihvatljivim
Raša Nedeljkov

“U trenutku kada treba da smanjimo rizike od širenja zaraze, organizuju se promotivni propagandni događaji koji izlažu riziku sve, od rukovodstva države, preko zdravstvenih radnika do novinara na licu mesta. To smatramo apsolutno neprihvatljivim”, navodi Nedeljkov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Pazaru najavio je da planira da obiđe gradove Srbije u kojima, posle Beograda, ima najviše obolelih od korona virusa.

Vučić je rekao da će posetiti Ćupriju, Niš, Valjevo i Kragujevac, a kao razlog naveo razgovor sa lekarima i kriznim štabovima.

Pandemija prekinula izborne radnje

Republička izborna komisija (RIK) 16. marta donela je rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju parlamentarnih izbora, nakon što je Srbija 15. marta uvela vanredno stanje u situaciji korona virusa.

Nemanja Nenadić, iz organizacije Transparentnost Srbija, napominje za RSE da izborna kampanja formalno nije zabranjena ali da aktivnosti predsednika Vučića mogu da se podvedu pod funkcionersku kampanju.

“Tu je Novi Pazar jedan od dobrih primera. Dostavljanje neophodnih medicinskih sredstava bolnici u tom gradu je nešto što je svakako moglo da se uradi bez političkih govora predsednika ili ma kojih drugih predstavnika vlasti”, smatra Nenadić.

Predsedništvo Srbije i vladajuća SNS nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) kako komentarišu kritike da predsednik države vodi predizbornu kampanju i kako ocenjuju dosadašnje rezultate države u borbi protiv korona virusa.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG