Dostupni linkovi

Srbija uz pomoć Kine gradi dve laboratorije za testiranje na korona virus


Laboratorisjka obrada uzoraka testiranih na korona virus
Laboratorisjka obrada uzoraka testiranih na korona virus

Srbija i Kina potpisale su 8. aprila ugovor o donaciji za izgradnju dve laboratorije za testiranje na korona virus koje mogu da obrade 3.000 testova dnevno, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ugovor o donaciji sa predstavnicima kineskog instituta "BGI" potpisao je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo.

Kako se navodi u saopštenju, institut "BGI" donirao je medicinsku opremu i uređaje za testiranje za dve laboratorije - jedne u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, dok će se druga nalaziti u Nišu.

Iz Vlade je saopšteno da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Dolazak opreme i stručnjaka "BGI", koji će obučavati medicinsko osoblje i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje, stoji u saopštenju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je nakon potpisivanja ugovora o donaciji istakla da je to "samo deo sveukupne podrške i pomoći Kine Srbiji - tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima i znanju".

"Ovo je još jedna cigla u kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Кine u Srbiji i na pravi način, kako znamo, da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu", poručila je Brnabić.

Ona se zahvalila kineskim kompanijama koje su učestvovale u donaciji, a naglasila je zahvalnost Ambasadi Kine u Srbiji, koja je, kako je rekla, "od prvog dana, kao i pre toga, bila uz narod Srbije u borbi protiv korona virusa".

Ona je, takođe, navela podatak da je Srbija kupila dodatnih 90.000 standardnih PCR testova za COVID-19, od kojih će 60.000 biti dodeljeno Kliničkom centru Srbije, a 30.000 će biti dostavljeno Nišu.

"Pored toga, imamo dodatne količine PCR testova, tako da ćemo ići u još masovnije testiranje jer ulazimo, nadam se, u nešto što bi izgledalo kao završnica borbe protiv korona virusa", naglasila je premijerka.

Potpisivanje ugovora o donaciji, kojem su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, organizovano je onlajn, tako što je ugovor sa srpske strane potpisan u Palati Srbija, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video-linka.

'Zaokret Srbije ka Kini može biti kontraproduktivan'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:44 0:00

XS
SM
MD
LG