Dostupni linkovi

Apeli za odgovarajuće bolničke uslove za obolele muslimane u Srbiji


Postavljanje privremene bolnice u Beogradu, 4 mart 2020.
Postavljanje privremene bolnice u Beogradu, 4 mart 2020.

Samo nekoliko dana od kako je počela sa radom improvizovana bolnica na Beogradskom sajmu iz bošnjačke zajednice stižu apeli nadležnima da, između ostalog, obezbede odgovarajuću ishranu bez svinjskog porekla muslimanima obolelim od korona virusa, a koji su tamo smešteni.

Oni smatraju da bi osposobljavanje improvizovane bolnice, koja bi bila adekvatno opremljena prema njihovoj kulturi i potrebama, u nekom od gradova u Sandžaku, regije na jugozapadu Srbije duž granice sa Crnom Gorom većinski naseljene bošnjačkim stanovništvom, itekako olakšala oporavak obolelih.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Prvi je na određene potrebe muslimanskih vernika u Srbiji koji su smešteni u Sajmu ukazao narodni poslanik i predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić koji od nadležnih za njih traži halal ishranu i obezbeđivanje molitvenog prostora.

Osim toga, on zahteva i poseban prostor za žene koje žele bolesničke dane da provode u skladu sa islamskim propisima.

Objašnjenje Muamera Zukorlića

"Na sajmu se hrana sprema centralno, a ja nisam siguran da je ona lišena onih namirnica koje su zabranjene muslimanima, kao što su namirnice svinjskog porekla ili neke druge namirnice sa aditivima ili nekim drugim sastojcima koji imaju porekla od životinja čije konzumiranje je u ishrani za muslimane zabranjeno. Što se tiče molitve, potreban je molitveni prostor, kao što je potreban i prostor za abdest, odnosno pripremno pranje za molitvu. Osim toga, žene muslimanke ne treba da budu u prostorijama gde će tokom presvlačenja biti izložene pogledima", rekao je Zukorlić za Slobodnu Evropu (RSE).

Zukorlić je bivši glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, koji je pred poslednje parlamentarne republičke izbore 2016. godine skinuo versku odoru, kandidovao se za narodnog poslanika i ušao u Skupštinu Srbije.

Koliko trenutno ima inficiranih u Novom Pazaru?

On je tražio da se u Novom Pazaru, koji prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje ima 26 zaraženih korona virusom, što pre krene sa opremanjem privremene bolnice, jer je ovaj grad nedavno proglašen novim žarištem korona virusom u Srbiji.

Prema instrukcijama koje su dobile sve lokalne samouprave u zemlji od Ministarstva zdravlja i Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", oboleli od ove zarazne bolesti treba iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, mogu biti upućeni u kovid bolnice.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) upućen je poziv svim lokalnim samouprava u sandžačkim opštinama u Srbiji (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš) da hitno organizuju privremene bolnice za izolaciju onih kojih su pozitivni na korona virus, a koji je ne pokazuju ozbiljnije simptome zbog kojih bi trebali da budu smešteni na bolničko lečenje.

Prihvatljivije rešenje zasebne bolnice

Predsednica ovog nacionalnog organa Jasmina Curić kaže za RSE da bi takvo rešenje bilo mnogo prihvatljivije obolelima i njihovim porodicama da što lakše psihički i fizički podnesu sve to što im se dešava.

"Glavni razlog zbog kojeg smo inicirali ovakvo rešenje je tradicija i kultura građana Sandžaka, pre svih Bošnjaka, obzirom na versko opredeljenje, verske obrede, poseban način ishrane i kulturu. Bilo bi im mnogo lakše i prihvatljivije da su smešteni ovde, gde bi prostor bio opremljen adekvatno njihovoj kulturi i potrebama", rekla je Curićeva.

Sandžak ima, prema poslednjem popisu, oko 240.000 stanovnika, među kojima je oko 143.000 Bošnjaka ili oko 60 odsto. Bošnjaci većinu čine u Novom Pazaru (77 odsto), Tutinu (90 odsto) i Sjenici (73 odsto), dok su u manjini u Prijepolju (34 odsto), Priboju (14 odsto) i u Novoj Varoši (četiri odsto).

Predsednica BNV dodaje da je od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana tražila pomoć u medicinskoj opremi i stručnim kadrovima za opremanje privremenih bolnica u sandžačkim gradovima.

Pomoć iz Turske stigla

Erdogan je nakon toga u pismu predsedniku Aleksandru Vučiću najavio da će Turska poslati medicinsku opremu, kao "podršku prijateljima iz Srbije u borbi protiv pandemije". Ta pomoć, u vidu maski, zaštitnih odela i testova, stigla je avionom 8. aprila u Srbiju.

Pod pritiskom ovih, ali i brojnih zahteva i kritika građana na društvenim mrežama, iz lokalne samouprave Novog Pazara najavljuju da će Medicinska škola "Dva heroja" u tom gradu, ukoliko zadovolji uslove biti pretvorena u privremenu bolnicu, u kojoj će biti smešteni oboleli sa lakšom kliničkom slikom.

Od juče su u ovoj školi počeli intenzivni pripremni radovi, obezbeđeni su kreveti, medicinska oprema i ostala logistika, koje je obezbedila Vojska Srbije, ali i brojni privrednici i obični građani, da bi bili zadovoljeni tehnički, zdravstveni i medicinski standardi.

Pacijent sa blažom kliničkom slikom i dalje u Beograd

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović pojašnjava da je ova škola u krugu Zdravstvenog centra i da je bila najbolje rešenje.

"Ministar Lončar nam je dao odobrenje da napravimo sve što treba za jednu improvizovanu bolnicu. Zabranjeno je da se putevi zdravih ljudi i onih zaraženih virusom ukrštaju. Razgovaraćemo sa kolegama iz Novopazarske banje da nam daju kadar na ispomoć, uradićemo preraspodelu naših kadrova, a onda će doći eksperti iz Ministartva zdravlja koji će dati ocenu da li to može da se nazove bolnicom i da li ispunjava uslove", rekao je Mahmutović.

Postavljanje privremenih bolnica u Beogradu
Postavljanje privremenih bolnica u Beogradu

On je istakao da će do tada svi pacijenti sa blagom kliničkom slikom biti transportovani na Beogradski sajam, kako i nalažu propisi.

Međutim, sa druge strane programski direktor nevladine Akademske inicijative "Forum 10" Fahrudin Kladničanin ne vidi ništa loše u tome da građani iz sandžačkih gradova budu smešteni na Beogradskom sajmu.

"Odvajkada su se građani Novog Pazara lečili u Beogradu, tražili razne veze i vezice da dođu do uputa. Ja ne vidim problem da se u ovom slučaju kada smo suočeni sa pandemijom korona virusa građani Sandžaka leče u Beogradu. Međutim, smatram da je Zukorlić u pravu da je u smislu poštovanja verskih prava potrebno muslimanima obezbediti adekvatnu ishranu, koja se inače poštuje u regularnim bolničkim uslovima", kaže Kladničanin.

On smatra da zahtev da se muslimanima na Sajmu obezbedi prostor za molitvu nije u skladu sa situacijom u kojoj se Srbija bori sa korona virusom, te da to treba ostaviti po strani i ne opterećivati dodatno nadležne ustanove sa time.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG