Dostupni linkovi

U Srbiji još pet preminulih, ukupno zaraženih 1.624


Beograđani na ulicama, 16. mart
Beograđani na ulicama, 16. mart

U Srbiji je u protekla 24 časa od zaraze korona virusom umrlo pet osoba, čime je ukupan broj preminulih 44, saopštio je na redovnoj konferenciji za novinare direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović.

Do 4. aprila u 15 časova registrovano je još 148 pozitivnih slučajeva, pa je ukupan broj obolelih 1.624. Od poslednjeg izveštaja u petak, 3. aprila testirani su uzorci 645 osoba.

Stevanović je rekao da je hospitalizovano 1.046 pacijenata, a da je na respiratoru njih 89.

"U privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu je 69 pacijenata sa najblažom kliničkom slikom koji se pripremaju za odlazak kući", rekao je Stevanović.

On je izjavio da su svi pacijenti na Sajmu kontrolno testirani, da je njih 38 imalo negativne rezultate i da će oni po protokolu biti ponovo testirani u naredna 24 do 48 sati, te da će ako i taj nalaz bude negativan biti otpušteni na kućno lečenje.

Objašnjavajući protol lečenja i testiranja na Sajmu, Stevanović je rekao da su pacijenti koji su tamo smešteni te informacije dobili prilikom otpusta sa klinike, ali i da pišu u otpusnim listama koje je, kako naveo, "većina njih dobila".

"Imamo izlečene pacijente, ali je taj broj još uvek mali jer proces lečenja traje duže. Onima koji imaju lakšu kliničku sliku lečenje traje između sedam dana i dve, a oni koji imaju najtežu terapija traje i preko osam nedelja. Pošto smo mi tek u petoj nedelji potpuno je jasno da u ovom trenutku nećemo imati veliki broj izlečenih", rekao je Stevanović.

U Srbiji je do sada testirano ukupno 6.401 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

"Uspeli smo još uvek da držimo stvar pod kotnrolom i da dobijemo jos jedan dan. Hvala svima koji se pridržavaju mera, da nisu uvedene ovakve kakve jesu verovatno bi cifte bile 10 puta veće. I dalje nas brinu ove cifre, i dalje postoji realna mogućnost da se situacija pogorša, ali ako svi uložimo dovoljno napora imamo šanse da ovo završimo uspešno", rekao je Stevanović.

Novo žarište u Novom Pazaru

"Novo žarište zaraze korona virusom u Srbiji otvara se u Novom Pazaru i aktivno se radi na potpunom osposobljavanju bolnice koja će biti formirana u tom gradu", rekao je Stevanović.

On je naveo da je u Novi Pazar poslato nekoliko respiratora i ekipa lekara iz Beograda, i da će se iz grada u grad prebacivati lekari ili pacijenti kako bi se najbolje odgovorilo na potrebe.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović potvrdila je da je Ćuprija, pored Valjeva i Niša, jedno od većih žarišta korona virusa u Srbiji i da je tamo oko 50 slučajeva zaraze, da se primenjuju sve mere, a najteži pacijenti upućuju se prema regionalnim centrima.

Jovanović je rekla da će podaci o broju zaraženih u staračkim domovima i beogradskoj bolnici "Dr Dragiša Mišović" biti dostavljeni naknadno. Ona je navela da se sprovode sve mere, da lekara i sestara ima dovoljno, kao i opreme i da se zaposleni svakodnevno raspoređuju prema potrebama. Ona je rekla i da je epidemiološka situacija u domovima za stare pod kontrolom.

Kada je u pitanju specijalna kardiovaskularna bolnica "Dedinje" u Beogradu, Stevanović je rekao da je kod nekoliko bolesnika koji su bili hitno operisani primećena visoka temperatura i testirani su pozitivno na korona virus, posle čega su raspoređeni na Infektivnu kliniku, Kliničko bolnički centar Zvezdara i u Zemunsku bolnicu.

U Kliničkom centru Vojvodine 84 pacijenta

Sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković rekao je da se u Kliničkom centru Vojvodine u ovom trenutku leči 84 pacijenta, a da je njih pet na repiratoru. On je naveo da je u Vojvodini od ukupnog broja zaraženih 22 nova pozitivna slučaja.

Gojković je rekao i da među migrantima koji se nalaze na teritoriji Srbije nema pozitivno testiranih na virus korona.

Dodao je da će, ukoliko se neko od njih zarazi, dobiti svu negu i pažnju.

XS
SM
MD
LG