Dostupni linkovi

Istraga protiv bivšeg pripadnika CIA za crnogorski 'državni udar'?


Hapšenja u slučaju "Državni udar", oktobar 2016.
Hapšenja u slučaju "Državni udar", oktobar 2016.

Kolike su šanse da se u sudskom procesu za pokušaj državnog udara tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, za čiju organizaciju su, između ostalih, optužena i dva ruska obavještajca, nađe i jedan američki državljanin, bivši pripadnik CIA?

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal nije zvanično potvrdilo, ali ni demantovalo, informaciju da je naredilo istragu protiv američkog državljanina Džozefa Asada (47), zbog osnovane sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije koja je 2016. planirala terorističku akciju nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenje izborne pobjede Demokratskog fronta (DF) i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO-u.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva ni Radiju Slobodna Evropa (RSE) nije zvanično odgovoreno da li su proširili istragu u slučaju "državni udar" i na američkog državljanina Džozefa Asada.

Kakva je bila, bar prema dosadašnjim svjedočenjima i saznanjima, uloga Džozefa Asada u organizaciji pokušaja državnog udara koju su, prema optužnici, predvodili ruski tajni agenti Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov?

Da je tužilaštvo zainteresovano da proširi istragu u ovom slučaju i na Asada bilo je vidljivo prošlog mjeseca, tokom svjedočenja drugog američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika bezbjednosne kompanije koja je navodno trebalo da pripremi evakuaciju sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbjedno smještanje na udaljenu lokaciju odakle bi mogla da se dalje vodi operacija.

Asad je, naime, pokušao da angažuje Skotovu firmu za to izvlačenje, a na zahtjev, kako tvrdi Skot, Izraelca Arona Šaviva koji je vodio izbornu kampanju opozicionog proruskog Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016. godine. Skot je, svjedočeći posredstvom video-linka, istakao da je upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je Asad odlučno naveo da će "obaviti posao koji mu je ponudio Aron Šaviv", izraelski stručnjak koji je vodio kampanju Demokratskog fronta. Uz to, Skot je rekao i da je upozorio Džozefa Asada na prisustvo ruskih obavještajnih službi u Crnoj Gori i konekciju sa DF-om.

"Informisao sam Asada da kompanija (Patriot Defense Group, prim. aut.) nije spremna da na bilo koji način sarađuje u tom poduhvatu u Crnoj Gori. Pitao sam ga za koga bi on radio u Crnoj Gori i za koju političku partiju. Gospodin Asad je rekao: 'DF'. Ja sam mu savjetovao da vodi računa jer postoje navodi da je ruska obavještajna služba na neki način angažovana sa DF-om", rekao je Brajan Skot.

Tokom tog svjedočenja Skota početkom juna ove godine, tužioci su pokušali da saznaju da li je Džozef Asad bio direktno angažovan od strane Demokratskog fronta, što je svjedok negirao ustvrdivši da je Džozef Asad bio angažovan od "političkog savjetnika i filmskog producenta" izraelsko-kanadskog porijekla čije ime tada nije znao. Zbog toga je zamjenik specijalnog tužioca Saša Čađenović tada konstatovao da Skot svojim iskazom želi da zaštiti Asada i izrazio sumnju u istinitost Skotovog svjedočenja.

"Primjećujem da je u svojim odgovorima (Brajan Skot, prim. aut.) pokušavao da udalji gospodina Džozefa Asada od krivične odgovornosti, posebno u dijelu kada je govorio da su usluge pružane filmskom producentu, odnosno političkom savjetniku", ocijenio je tužilac Čađenović.

Lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić su među optuženima
Lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić su među optuženima

No, da je Tužilaštvo već raspolagalo svim ovim informacijama svjedoči dokument koji je crnogorsko Ministarstvo pravde, posredstvom međunarodne pravne pomoći, dobilo iz Ministarstva pravde SAD -a, od kojih su tražili pomoć kada je u pitanju slučaj "Državni udar", pa i uloga Džozefa Asada i u toj priči, a u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Prema proceduri, ukoliko Specijalno tužilaštvo nakon istrage podigne optužnicu protiv Asada o njoj bi onda odlučivao Viši sud, čiji je posao da je ili potvrdi ili odbaci ili zatraži dodatne informacije prije konačne odluke.

Iako sumnja da će doći do postupka protiv Asada, jedan od branilaca optuženih u predmetu pokušaja državnog udara, advokat Dražen Medojević, pojašnjava da bi mu se sudilo u odsustvu, budući da je nedostupan crnogorskim organima gonjenja.

"Moraće protiv njega da se pokrene postupak i da se vodi protiv njega samog jer je ovaj aktuelni postupak odmakao i taj protiv Asada se ne bi mogao spajati sa ovim koji je u toku. Oni mogu da pokrenu postupak protiv njega na način kako je to urađeno i u slučaju Širokova i Popova, da mu se sudi u odsustvu. Ali ponavljam - ja ne vidim realnu mogućnost za to", kaže Medojević.

Inače, Specijalno tužilaštvo je ranije zatražilo saslušanje Džozefa Asada u ovom predmetu, ali se on navodno pozvao na Peti amandman Ustava SAD, odnosno na pravo da se ne izjašnjava ukoliko misli da je to u njegovom interesu.

Kako je Asad američki državljanin, ukoliko bi sud zatražio njegov pritvor, u čitavu priču bi se moralo uključiti i Ministarstvo pravde i posredstvom Interpola tražiti raspisivanje međunarodne potjernice.

Advokat Dražen Medojević potvrđuje da je procedura takva, ali ocjenjuje da to nije realno.

"Naravno da je za međunarodnu pravnu pomoć zaduženo Ministarstvo pravde i da sve ide preko njih, ali u kojem momentu tužilaštvo može da pokrene taj mehanizam i taj postupak, u kom svojstvu? Meni to predstavlja veliku nejasnoću i sve mi se čini da je u pitanju samo medijski spin, prije nego realna mogućnost", zaključuje Medojević.

Moglo bi vas zanimati i ovo: Ananije Nikić, agent ruske službe bezbjednosti ili prevodilac? | Dikić se prisjetio planiranja upada u Skupštinu Crne Gore | Kada je Sinđelić govorio istinu o 'državnom udaru'?

Džozef Asad, bivši operativac CIA, direktor je bezbjednosne agencije Peregrine Consultants registrovane u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel Asad, takođe bivša agentica CIA. Oboje su učestvovali u operaciji izvlačenja 149 hrišćana iz dijela Iraka pod kontrolom militantne "Islamske države" (IDIL) 2014. godine, o čemu su pisali američki mediji.

U slučaju "Državni udar" optužnica je podignuta protiv 14 osoba, među kojima su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, čelnici Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, i Mandićev vozač, te devetorica srpskih državljana od kojih su dvojica nedostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG