Dostupni linkovi

Javnost uživo o 'državnom udaru'


Video grad sa zvaničnog snimka iz sudnice u vrijeme svjedočenja Saše Sinđelića u slučaju "državni udar"

Crnogorska javnost već puna tri mjeseca, preko Javnog servisa i drugih televizija i portala može da prati najveće suđenje u novijoj istoriji Crne Gore. U direktnom prenosu javnost može da prati suđenje optuženima za navodni pokušaj nasilne promjene vlasti u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, kada je prema optužnici Specijalnog tužilaštva trebalo da bude izvršen politički prevrat kroz sprovođenje terorističkih akata i učešće naoružanih grupa iz ekstremnih nacionalističkih krugova Srbije, Rusije i Crne Gore.

Iako nema zvaničnih podataka koliko se direktni prenosi iz sudnice gledaju, anketirani građani i građanke Budve - Miodrag, Pavle, Srđan, Nebojša, Branislav i Danijela, o prvom javnom suđenju u Crnoj Gori govore za Radio Slobodna Evropa:

Građani Budve o suđenju za „državni udar“
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Direktan link

Od 6. septembra kada je počeo glavni pretres, tokom 27 dana pretresa, saslušani su optuženi, koji su negirali krivična djela koja im se stavljaju na teret i ključni svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva, državljanin Srbije Saša Sinđelić.

Sinđelić, čije saslušanje traje već 11 dana, saopštio je kako ga je angažovao ruski državljanin, takođe optuženi Eduard Šišmakov, da pronađe ljudstvo u Srbiji i nabavi opremu koja će biti korišćena za sukob sa crnogorskom policijom. On tvrdi da su lideri opozicionog Demokratskog fronta učestvovali u pokušaju zavjere, te da je „zbog njihove izdaje propala čitava akcija“.

Optuženi lideri Demokratskog fronta i njihovi branioci su odbacili te tvrdnje, navodeći da je Sinđelić instruiran od strane Specijalnog tužilaštva da lažno optuži crnogorske političare.

Šta je Sinđelić rekao na sudu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Kada se okonča saslušanje Saše Sinđelića, očekuje se saslušanje novih svjedoka među kojima će biti najinteresantniji američki državljanin Brajan Skot izvršni direktor firme Patriot Defense Group, koji bi trebalo, putem video linka, da svjedoči o okolnostima u kojima se navodno Demokratski front obratio njegovoj bezbjednosnoj kompaniji tražeći zaštitu i pomoć u evakuaciji ljudi ukoliko im plan nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori ne pođe za rukom.

U sudskom postupku optuženo je ukupno 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, među kojima su u bjekstvu ruski državljani i vjeruje se pripadnici obavještajnih službi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana i lideri Demokratskog Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i aktivista Mihajlo Čađenović. Slučaj „državni udar“ otvorio je niz pitanja u crnogorskoj javnosti, doveo do pogoršanja političkih odnosa i izazvao političku krizu u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG