Dostupni linkovi

Bivši agent CIA: 'U Crnoj Gori djelovali ruski obavještajci'


Privođenje osoba osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, oktobar 2016.

U sudskom postupku "državni udar" u Crnoj Gori svjedočio je bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i vlasnik bezbjednosne kompanije iz Sjedinjenih Država Brajan Skot (Brian Scott), koji je saopštio da nije prihvatio ponuđeni posao u Crnoj Gori za opozicioni Demokratski front (DF) – zato što je ta politička grupacija, kako je rekao, u vezi sa ruskom obavještajnom službom.

Tokom jednočasovnog svjedočenja putem video linka, Brajan Skot se izjašnjavao o ponudi da učestvuje u evakuaciji ljudstva iz Crne Gore u slučaju neuspjeha nasilne promjene vlasti u periodu održavanja parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Skot, inače vlasnik sigurnosne kompanije Patriotic Defence Group, je tokom svjedočenja pred Višim sudom u Podgorici potvrdio da je prije nekoliko godina dobio ponudu da uradi bezbjednosni posao u Crnoj Gori, a koji je odbio nakon konsultacija o političkim i bezbjednosnim prilikama u Crnoj Gori.

Kako je saopštio, Brajan Skot je je odbio ponudu bezbjednjaka Džozefa Asada (Joseph Assad) za evakuiše ljudstvo DF-a iz Crne Gore u vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Brajan Skot je rekao da je odbijanju tog posla prethodilo njegovo konsultovanje sa nezavisnim savjetnikom Ticijanom Masuijem (Tiziano Mousu), za koga je rekao da je poznavalac političkog i biznis ambijenta Crne Gore i Istočne Evrope.

Ticijano Masuo je, prema riječima Skota, savjetovao, da ne ulazi u posao sa DF-om zbog prisustva ruske obavještajne službe.

"Pitao sam Ticijana Masuija da li bi bio spreman da radi kao pratnja na terenu, a u vezi jednog bezbjednosnog posla (u Crnoj Gori, prim. aut.), ukoliko ga dogovorim. On je rekao da bi bio spreman da odradi taj posao ukoliko on ne bi imao nikakve veze sa političkom partijom DF. Za to je dao dva razloga. Jedan je, da Masuji ima tijesne veze sa najvišem nivou crnogorske partije na vlasti i u crnogorskoj Vladi. Drugi razlog zbog kojeg Masuji izjavljuje da ne bi bio u prilici da nam pruži podršku na ovom zadatku, u slučaju da je u pitanju DF, je zbog navodne veze sa ruskom obavještajnom službom koju oni imaju. Masuji je naveo neke iskaze koji su javno dostupni i neke koji nisu, a koji ukazuju na kretanje pripadnika ruske obavještajne službe zarad miješanja u slobodne i pravedne izbore u Crnoj Gori", rekao je Skot.

Brajan Skot je zatim odbio ponudu Džozefa Asada za saradnjom na bezbjednosnom poslu u Crnoj Gori. Brajan Skot je upozorio Džozefa Asada da bude oprezan prilikom rada u Crnoj Gori zbog prisustva ruskih obavještajnih službi i konekcija sa DF-om.

"Nakon razgovora sa Masujiem, informisao sam Asada da kompanija (Strategic Risk Management, prim. aut.) nije spremna da na bilo koji način sarađuje u tom poduhvatu u Crnoj Gori. Pitao sam ga za koga bi on radio u Crnoj Gori i za koju političku partiju. Gospodin Asad je rekao: 'DF'. Ja sam mu savjetovao da vodi računa jer postoje navodi da je ruska obavještajna služba na neki način angažovana sa DF-om", rekao je Brajan Skot dodajući da je pitao Džozefa Asada – da li je obavio formalne ili neformalne kontakte sa crnogorskim vlastima kako bi ih informisao o svom predstojećem bezbjednosnom poduhvatu u Crnoj Gori?

Džozef Asad je rekao da nije imao nikakve kontakte sa crnogorskim vlastima, na šta mu je Brajan Skot rekao da "planiranje kontrabezbjednosti i evakuacija nije moguća bez saradnje sa crnogorskim vlastima".

Potom je Brajan Skot za Crnu Goru ponovo čuo kada su objavljene vijesti u američkim medijima o pokušaju državnog udara. On je rekao da su to bili neformalni razgovori između dvojice "stručnjaka koji se bave korporativnom bezbjednošću".

Suđenje se nastavlja u srijedu kada će Brajan Skot odgovarati na pitanja sudije, specijalnih tužilaca i advokata odbrane.

Svjedočenje Brajana Skota je nastavak suđenja optuženima za pokušaj "državnog udara" u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora, gdje je optuženo 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, među kojima su dvojica lidera Demokratskog fronta, ruski obavještajci i pripadnici nacionalističkih udruženja Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG