Dostupni linkovi

Ananije Nikić, agent ruske službe bezbjednosti ili prevodilac?


Uloga crnogorskog državljanina Ananija Nikića u pokušaju "državnog udara" u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine bila je tema nastavka suđenja optuženima za pokušaj terorizma u Višem sudu u Podgorici. Da li je Nikić agent ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) ili samo prevodilac opozicionog Demokratskog fronta (DF), čijim se liderima takođe sudi?

Tokom posljednjih nekoliko nastavaka glavnog pretresa u sudskom postupku za pokušaj "državniog udara" sud je pokušao da otkrije ulogu Ananija Nina Nikića u čitavom slučaju. Saslušano je nekoliko svjedoka koji su saopštili da je Ananije Nikić bio u vezi sa ruskim vojnim jedinicama krajem devedesetih na Kosovu, gdje im je pružao logističku pomoć.

Posljednje svjedočenje srpskog obavještajca Slavka Nikića i preslušavanje njegovog iskaza koji je dao Specijalnom tužiocu Srbije, bacilo je više svjetla na ulogu Ananija Nikića.

Treba reći da je svjedočenje Slavka Nikića preko video linka obilovalo verbalnim sukobom sa sudijom Suzanom Mugošom, a naročito sa zamjenikom specijalnog tužioca Sašom Čađenovićem, pa se u jednom trenutku čula i moguća prijetnja Slavka Nikića tužiocu Čađenoviću:

Svjedok Slavko Nikić i sudija Suzana Mugoša
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

U nastavku saslušanja bivšeg obavještajca, Slavko Nikić je govorio da se ne sjeća ključnih dijelova sastanka sa Ananijem Nikićem i neidentifikovanim Rusom, pa je sud odlučio da se presluša njegov iskaz dat u Beogradu krajem 2016. godine. Slavko Nikić je tada rekao da ga je kontaktirao Ananije Nikić i u Beogradu pokušao da ga vrbuje da učini u Crnoj Gori "nešto što će izazvati pažnju javnosti". U pratnji Ananija Nikića je bila i osoba koja se predstavljala kao Rus. Slavko Nikić je odbio tu ponudu, saopštio je tokom saslušanja.

"Predstavlja se Nino Nikić i kaže: 'Ja sam čovjek koji dugo radi u Rusiji, na vezi sam sa moćnim ljudima iz Rusije, a ovaj čovjek je pripadnik FSB zadužen za specijalne zadatke'. Kaže 'da li bi ste Vi (Slavko) Nikiću mogli da uradite nešto na prostoru Crne Gore što bi izazvalo interesovanje široke javnosti?' Rekao sam - neću", saopštio je Slavko Nikić.

Kako je srpski obavještajac tada svjedočio, Ananije Nikić mu je rekao da radi za rusku službu bezbjednosti:

"Što sam saznao u međuvremenu o Ninu Nikiću, a ne mora da bude tačno, da je saradnik Andrije Mandića (lidera Demokratskog fronta). Nino Nikić se bavi, citiram njegove riječi kada mi se predstavljao, da je saradnik te službe FSB i prevodilac", čulo se na snimku sa saslušanja Slavka Nikića u beogradskom tužilaštvu.

Primjećujem da je njemu (Slavku Nikiću) Ananije Nikić saopštio da radi za FSB: Milivoje Katnić
Primjećujem da je njemu (Slavku Nikiću) Ananije Nikić saopštio da radi za FSB: Milivoje Katnić

​Za specijalnog tužioca Milivoja Katnića je ovaj iskaz Slavka Nikića bio dovoljan za sljedeću konstataciju:

"Ovaj iskaz je dat detaljno i primjećujem da je njemu (Slavku Nikiću) Ananije Nikić saopštio da radi za FSB i potrebe koje je imao u vezi događaja koji su se trebali zbiti, a srećom nisu, 16. oktobra 2016. godine."

Da li je Ananije Nikić bio agent Federalne službe bezbjednosti Rusije koji je vrbovao učesnike u zavjeri u Crnoj Gori, kako to tvrdi Specijalno tužilaštvo, ili je bio samo prevodilac na ruski jezik, kako tvrde lideri opozicionog Demokratskog fronta?

Protiv Ananija Nikića je izdvojen sudski postupak zato što je nedostupan crnogorskim državnim organima. Nikić je nakon hapšenja grupe osumnjičene za pokušaj nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, napustio Crnu Goru i otišao u Rusiju. Krajem prošle godine Nikić je dobio status izbjeglice u Rusiji, a zatim i politički azil.

Ranije su lideri opozicionog Demokratskog fronta tvrdili da je Ananije Nikić bio samo njihov prevodilac i da im je omogućavao kontakte sa ruskim medijima, te su odbacili tvrdnje tužilaštva da je Ananije Nikić ruski špijun i veza. Tužilaštvo tvrdi da je Ananija Nikića i navodnog Rusa u Beograd na sastanak sa Slavkom Nikićem odvezao automobilom optuženi Mihajlo Čađenović, inače aktivista i vozač u Demokratskom frontu. Slavko Nikić tokom davanja iskaza o tom događaju nije prepoznao Čađenovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG