Dostupni linkovi

Policija zaustavila migrante na granici BiH i Hrvatske


Policija ne dopušta migrantima da uđu u Hrvatsku, granični prelaz Velika Kladuša – Maljevac, 18. juni 2018.
Policija ne dopušta migrantima da uđu u Hrvatsku, granični prelaz Velika Kladuša – Maljevac, 18. juni 2018.

Više od stotinu migranata još se nalazi u neposrednoj blizini graničnog prelaza Bosne i Hercegovine te Hrvatske, Velika Kladuša – Maljevac, zbog čega se saobraćaj na ovom prelazu odvija usporeno.

Ranije danas su jake policijske snage na ovom mjestu zaustavile grupu od oko 200 migranata koji su željeli ući u Hrvatsku.

Migranti koji su bili smješteni u Velikoj Kladuši, nakon obračuna u kojem je u petak ubijen jedan Marokanac, krenuli se organizovano prema graničnom prelazu Maljevac. Međutim, tamo su ih dočekali pripadnici policije dvije države i nakratko blokirani granični prelaz je ponovo u funkciji.

"Što se tiče migranata koji su krenuli u pravcu graničnog prelaza Maljevac, mi smo odblokirali prelaz. Situacija se smiruje. Naši policijski službenici su riješili taj problem, kao što je bilo i prije jedno mjesec dana, kada je 76 ilegalnih migranata pokušalo da blokira granicu. Naše jedinice za podršku riješile su taj problem. Moram reći da mislim da ovo neće biti posljednji pokušaj migranata da pređu na ovaj način, ali ćemo uraditi ono što nam je u nadležnosti", izjavio je novinarima ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Anel Ramić.

Policija i migranti kod graničnog prelaza
Policija i migranti kod graničnog prelaza

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković za Radio Slobodna Evropa je izjavila da je granični prelaz u funkciji, ali da se do njega ne može doći magistralnim putem, nego alternativnim pravcem iz centra Velike Kladuše.

Na Tweeteru je predstavnik Međunarodne organizacije za migracije - UN Agencije za migracije (IOM) u BiH i subregionalni koordinator za zapadni Balkan Peter Van der Auweraert objavio video:

Emina Bužinkić iz Inicijative "Dobrodošli" iz Hrvatske za Radio Slobodna Evropa kaže da su aktivistima ove inicijative, koji su se u nedjelju naveče vratili iz Velike Kladuše, migranti rekli da traže od hrvatske policije da ih pusti da uđu u Hrvatsku.

"Mnogi od njih s kojima smo razgovarali već su imali prilike susresti se sa hrvatskom policijom prilikom neregularnog prelaska granice, kao jedinog mogućeg načina ulaska u Hrvatsku. Međutim, svi oni su rekli kako su im hrvatski policajci odbili primiti zahtjeve za azil i pri tom je njihovo odbijanje bilo praćeno fizičkim nasiljem, te uništavanjem njihovih mobitela, a većina njih je rekla, i krađom njihovog novca", navodi Bužinkić.

Ona ne očekuje da će hrvatska policija popustiti pod ovim pritiskom i da će otvoriti granice.

"Jer hrvatska policija već dugo provodi politiku takozvane zaštite granica i rabi nasilje. Nadam se samo da ova situacija neće eskalirati u veće nasilje u Kladuši", kaže Bužinkić i dodaje kako mediji nemaju pristup lokaciji na kojoj migranti protestuju.

U međuvremenu, Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona u ponedjeljak će biti privedene osobe osumnjičene za ubistvo migranta Marokanca A.L., koje se desilo u petak, u Velikoj Kladuši.

"Radi se o licu rođenom 1985. godine, iz Alžira je, i drugom, rođenom 1996. godine, iz Palestine. Isti se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela ubistva u Velikoj Kladuši", pojasnila je portparol policije USK Snježana Galić.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, na konferenciji za novinare, koju je organizirao zajedno sa Crvenim križem, ponovo je zatražio snažnije djelovanje nadležnih državnih organa, jer se lokalne zajednice ne mogu same nositi sa migrantskom krizom.

"Zahtjevamo da se hitno poduzmu mjere sa državnog nivoa. Također zahtjevamo i od policije - ako MUP USK nema dovoljno kapaciteta - da se onda uključi Federalni MUP, da se uključi SIPA, da građani budu svjesni prisutnosti policije u gradu", izjavio je gradonačelnik.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić u ponedjeljak je, komentarišući vijest o o zaustavljanju migranata, kazao da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata, kao što i BiH čini sve da spriječi njihov ulazak.

"Neki to rade uz upotrebu sile, ali mi nismo još imali situaciju da smo upotrebljavali silu prema migrantima. Veliki broj smo migranata vratili u susjedne zemlje iz kojih su pokušali ući u BiH. Onaj dio koju je ušao prihvatili smo ih ovdje, registrirali i brinemo o njima", izjavio je Mektić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara BiH u Sarajevu na kojoj je u ponedjeljak razmatrana situacija sa migrantima.

Mektić je kazao da tokom dana očekuje da će Vlada Federacije BiH donijeti odluku kojom će ustupiti objekt firme Agrokomerc na području Unsko-sanskog kantona i kasarnu "Ušivak" u Hadžićima za smještaj migranata u tom području, gdje u je najkritičnije kada su u pitanju migranti u BiH.

"Takva odluka će nam pomoći da stabiliziramo situaciju u BiH i da svi migranti imaju smještaj", kazao je ministar Mektić, ističući da će kontrola i registracija ljudi kada budu smješteni u ta dva objekta biti mnogo lakša.

Sa nekim migrantima postoje problemi, kaže ministar Mektić (Foto: Migranti u Bihaću)
Sa nekim migrantima postoje problemi, kaže ministar Mektić (Foto: Migranti u Bihaću)

On je naveo kako ima određen broj migranata koji su konfliktni, skloni narušavanju javnog reda i mira, te su neki od njih konzumenti opojnih droga zbog čega je neophodni da budu u izolaciji zatvorenog tipa.

"Taj zajednički boravak imao je za rezultat i tuču u kojoj je život izgubio Marokanac. Imali smo i fizički obračun u Salakovcu gdje je osoba povrijeđena nožem", naveo je Mektić.

Nakon ubistva Marokanca, policajci u nedjelju sproveli opsežnu akciju pretresa Đačkog doma i Doma penzionera, te drugih objekata i prostorija koje za smještaj koriste migranti u Bihaću.

"Tom prilikom je pronađeno i izuzeto 36 noževa, dvije palice, čekić, skalpel, sječiva za skalpel, makaze i jedan šarafciger", navodi portparol Snježana Galić.

U akciji učestvovalo više od stotinu policijskih službenika Uprave policije MUP-a USK, a slične aktivnosti biće provedene ove sedmice i u Velikoj Kladuši i u Cazinu.

Inače, u Crvenom križu, koji već duže od dva mjeseca koordinira aktivnosti oko prihvata i zbrinjavanja izbjeglica u Bihaću, kažu da su na izmaku snaga, a broj migranata iz dana u dan raste.

"Možda smo sada u nekoj goroj poziciji nego što smo bili prije. Sad nemamo ni zdravstvene pomoći za migrante, kao da je to svjesno povučeno. Imamo pojavu hepatitisa", upozorava sekretar Crvenog križa Selam Midžić.

"Za Bajram je bilo 1050 ručkova. Njih ima više od 1.500 -2.000", dodaje predsjednik CK Abdulah Budimlić.

Bihać: Migranti i izbjeglice na pomoći Crvenog križa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Emina Bužinkić iz Inicijative "Dobrodošli" o situaciji u Velikoj Kladuši kaže kako se tamo, prema procjeni aktivista ove inicijative nalazi između 1.500 i 2.00 izbjeglica.

"Oni se nalaze po parkovima i u improviziranim kampovima u nekim starim industrijskim halama ili pored bara ili na livadama na kojim prži sunce. Oni ne žive u humanim uvjetima i ne postoje organizacije, odnosno institucije koje se brinu o njima i koje ih opskrbljuju hranom, lijekovima, i omogućavaju im, primjerice tuširanje, i opskrbljuju ih sa osnovnim higijenskim namirnicama. Koliko sam shvatila tokom posjete, najveća pomoć dolazi od mještana koji svakodnevno kuhaju hranu. Vidjeli smo dosta male djece koja su još uvelike ovisna o roditeljima", kaže Bužinkić.

U Informaciji koja je u ponedjeljak prezentovana Vijeću ministara navedeno je da je do 17. juna u BiH ušlo 6.643 migranta, a ministar sigurnosti Dragan Mektić novinarima je potvrdio da do sada nije upotrijebljena sila.

Prema podacima nadležih vlasti BiH, namjeru za azil u BiH do sada izrazilo 6.014, ali je zahtjev za azil podnijelo samo njih 611. Po osnovu readmisije iz Hrvatske su prihvaćena 292 migranta, a po istom osnovu susjednim zemljama vraćena su 573 migranta.​ BiH dio je nove balkanske migrantske rute.

Istovremeno, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH donio je danas zaključak kojim se traži da hitno bude odobren prijem najmanje 200 policijskih službenika u Graničnu policiju BiH kojoj trenutno nedostaje više od 500 službenika.

Zaključak je donesen nakon što su direktor Granične policije BiH Zoran Galić i njegov zamjenik Fahrudin Halač na sjednici detaljno pojasnili ključna pitanja i probleme sa kojima se suočavaju, posebno kada je riječ o migrantskoj krizi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG