Dostupni linkovi

Nijednom migrantu u BiH nije odobren azil


Migranti u Velikoj Kladuši, maj 2018.
Migranti u Velikoj Kladuši, maj 2018.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine procjenjuje da se od ukupnog broja od 5.664 registrovana migranta od početka 2018. godine, u zemlji trenutno nalazi između 1.700 i 1.800 migranata. Za njihov smještaj će uskoro biti obezbijeđeni i novi kapaciteti, kasarna Ušivak u Hadžićima, ali i dio pogona Agrokomerca u Velikoj Kladuši, objavio je nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija ministar sigurnosti Dragan Mektić. Biće povećan i broj policajaca koji će nadzirati granicu na spornim tačkama.

U Bosnu i Hercegovinu od početka godine do danas ušla su 5.664 ilegalna migranta, od kojih je njih 437 podnijelo zahtjev za azil.

Na bh. granici u istom periodu zaustavljeno je oko 3.500 migranata a 549 osoba vraćeno je u zemlje iz kojih su pokušali ući u BiH, kazao je Mektić. Tokom proteklog vikenda je zabilježeno i značajno povećanje broja ilegalnih ulazaka u zemlju, naveo je bh. ministar.

"Negdje su uspjeli da naprave rutu koju nismo sa sigurnošću još identifikovali i ušli su u malo većem broju. Njih više od 350 ušlo je preko vikenda u BiH", rekao je.

Zbog širenja mjesta na kojima migranti ilegalno ulaze u BiH u pomoć graničnoj policiji biće upućeni i policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Brčko distrikta, potvrdio je Mektić.

Oko 60 policajaca iz MUP-a RS biće raspoređeni duž granice oko Trebinja, Gacka i Bileće, dok će 15 policajaca iz Brčko distrikta biti smješteni u pojasu oko Zvornika.

Bihać: Migranti i izbjeglice na pomoći Crvenog križa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Ministar Mektić je ocijenio i kako su sporazumi o readmisiji sa susjednim zemljama u krizi, naročito sa Crnom Gorom. Pored toga, jedan od najvećih problema, kako je naveo Mektić, jeste činjenica da zemlje iz kojih migranti ulaze u BiH prikrivaju stvarno stanje, što će biti i jedno od pitanja koje namjerava postaviti na Ministarskoj konferenciji o migracijama koja će u četvrtak biti održana u Sarajevu.

"Ima zemalja koje su na ovoj balkanskoj ruti registrovale samo 500 migranata, ima ih i koje su oko hiljadu, ali prema informacijama koje imam sve skupa zemlje na ovoj balkanskoj ruti do BiH registrovale su za 50 posto manje ukupno nego što je BiH. Znači nismo iskreni. Odnekud padaju onda, kuda prolaze?", dodao je.

'Balkanska ruta': Poziv na solidarnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Na uvid učesnicima Konferencije dostavljen i dokument u kome se predlaže da se sve zemlje fokusiraju na jednu tačku na kojoj će biti zaustavljeni migranti. Jedan od prijedloga je bio da se uz pomoć agencije Evropske unije za granice FRONTEX tačka smjesti na granicu Grčke i Albanije, čemu se Grčka usprotivila.

Mektić se osvrnuo i na političke konotacije pitanja migrantske krize te naveo kako nema osnova da se tvrdi da se migrantima želi mijenjati etnička struktura ili destabilizirati bilo koji dio BiH.

"Političari zloupotrebljavaju ove migracije na razne načine i žele da kod građana proizvedu i uznemirenje i strah zbog krize i odobravanja azila i državljanstva. I dalje, nijednom migrantu nije odobren azil", kazao je.

S obzirom na teško stanje s migrantima na području Velike Kladuše, plan je da se ustupi dio kapaciteta Agrokomerca, za šta će biti zatražena saglasnost Vlade Federacije, kao većinskog vlasnika firme.

Takođe, kasarna Ušivak u Hadžićima uskoro bi trebala biti predata bh. vlastima za smještaj migranata, što će, kako smatra Dragan Mektić biti i konačno rješenje, jer će migranti moći boraviti samo u registrovanim centrima.

Ponovio je i kako najveći broj migranata u BiH nisu oni koji dolaze iz kriznih područja, već ekonomski migranti iz Pakistana i Irana, koji u zemlju ulaze uglavnom iz Srbije.

Izbjeglice i migranti napuštaju Salakovac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG