Dostupni linkovi

Migranti nakon policijskog zadržavanja stigli u centar u Salakovcu


Rasformirano izbjegličko naselje u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Rasformirano izbjegličko naselje u Sarajevu

Pet autobusa sa oko 300 migranata stiglo je u izbjeglički centar Salakovac u Mostaru.

Inače, od jutros je trajala prava drama ispred tunela na Ivan-sedlu, u Kantonu Sarajevo, gdje su autobusi sa migrantima čekali, nakon što im nije dozvoljen ulazak u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Migranti su bili zbunjeni nastalom situacijom, kako je za N1 izjavila volonterka Denise Stefen, koja je je sa njima bila u autobusu, i mjesec dana o njima brinula u sarajevskom parku.

„Stvarno su u teškom stanju. Gladni su, sunce je jako, a klima u autobusima nije najbolja. Imam trudnicu, bolesnu djecu, nemamo vode i hrane i ne znamo koliko ćemo ovdje biti“, kazala je Stefen.

Kako je za RSE izjavio Neven Crvenković, portparol UNHCR-a ova organizacija je opremila izbjeglički centar u Salakovcu, uloživši oko 250 hiljada eura.

„Sa naše strane smo sve napravili kako bi se osposobio taj objekt za što humaniji i dostojanstveniji prihvat izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini“, kazao je Crvenković.

Cijeli dan oglašavali su se i predstavnici vlasti na državnom nivou, ali i brojne poltiičke stranke.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za RSE izjavio kako su autobusi zaustavljeni odlukom policijskog komesara HNK-a Ilije Lasića.

„Što se mene tiče, ovo je državni udar, jer su spriječene državne institucije da obavljaju Ustavom propisan posao. Tražim od tužilaštva da spriječi državni udar, a onaj ko ga je napravio mora da bude uhapšen. Kako bi se omogućilo da funkcioniše Ustav i zakon ove države“, kaže Mektić.

Što se mene tiče, ovo je državni udar: Dragan Mektić
Što se mene tiče, ovo je državni udar: Dragan Mektić

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića je stiglo saopštenje u kojem naredbu MUP-a HNK-a ocjenjuje zakonski neutemeljenom i vannadležnom naredbom da se autobusi sa migrantima zaustave ispred Konjica i da im se ne dozvoli prolaz na odredište u objekat u Salakovcu.

„Smatram najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti, a posebno zbog činjenice da smo prije par dana, a i jučer, jasno saopćili da migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način. U potpunosti je neprihvatljivo da se bilo ko poigrava sa osobama koje su u nevolji“, ističe se u saopštenju iz Zvizdićevog kabineta.

Zvizdićev zamjenik Vjekoslav Bevanda, također u saopštenju za javnost, misli drugačije. On navodi da "nije dobro poduzimati nikave samostalne aktivnosti u vezi situacije s migrantima u Bosni i Hercegovini, te da je nužno uključiti sve razine vlasti u BiH u rješavanje ovog problema".

„Treba poštovati odluke i nadležnosti nižih razina vlasti prije nego se poduzme bilo koja aktivnost. Migrantska kriza mora biti pod kontrolom koordinacijskih tijela koje uključuju sve razine vlasti“, navodi se u saopštenju za javnost iz Bevandinog kabineta.

Današnjim događajima je iznenađen i predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić. On poručuje da pitanje izbjeglica se ne smije podvesti pod administrativne procedure.

Istovremeno, iz kabineta predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega, kako navode u saopštenju za javnost, nisu kontaktirani o mogućem dolasku migranata.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, ni Grad Mostar, nisu uopće kontaktirani ni konsultirani o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovom upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton. Tvrdimo kako je donošenje takve odluke, ma ko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, što nećemo dopustiti", navedeno je u saopštenju.

Hercegovu izjavu je demantovao direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, koji u saopštenju za javnost navodi da je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona bila obaviještena o transportu migranata iz Kantona Sarajevo u izbjeglički centar Salakovac.

To potvrđuje zahtjev za pružanje pomoći koji je upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK.

„Molim da dana 18. maja 2018. godine, u periodu od 7 do 17 sati, pružite svu neophodnu pomoć i podršku na vašem području kako bismo sigurno dislocirali i izvršili smještaj ove kategorije migranata na navedenu lokaciju", navedeno je u pismenom zahtjevu.

Zahtjev je, kako se navodi, poslan 16. maja i naznačen kao vrlo hitan, a potpisao ga je Slobodan Ujić.

Povodom današnjeg događaja, reagovale su i političke stranke.

Tako SDA najoštrije osuđuje, kako kažu, protivustavno djelovanje pojedinih policijskih i političkih struktura.

Istovremeno, u saopštenju za javnost SDP smatra da "sramno zaustavljanje autobusa sa migrantima, pokazuje totalni kolaps državnih institucija i njihovih čelnika".

„Činjenica da policija ovog kantona, kojim decenijama suvereno vlada HDZ BiH, može uticati na aktivnost pod kontrolom državnih institucija dokazuje da kulminira priča o trećem entitetu i da je policija HNK pod punom političkom kontrolom Dragana Čovića“, navodi se u saopštenju za javnost.

I Demokratske fronta osuđuje zaustavljanje migranata, a i iz Građanog saveza su pozvali na hitno hapšenje odgovorih lica.

Migranti koji su u petak ujutro autobusima krenuli iz Sarajeva prema Izbjegličkom centru u Salakovcu, vraćeni su sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona
Migranti koji su u petak ujutro autobusima krenuli iz Sarajeva prema Izbjegličkom centru u Salakovcu, vraćeni su sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona

Migranti i izbjeglice su jutros (petak, 18. maj) autobusima iz parka u blizini Vijećnice u Sarajevu, autobusima krenuli prema Mostaru.

U pet autobusa nalazilo se 269 migranata.

Vijeće ministara BiH prije tri dana je prihvatilo Nacrt akcijskog plana hitnih mjera kojim je dosadašnji Koordinacijski tim prerasto u Operativni stožer, s ciljem koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.

Tim mjerama biće povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Prema istom planu, u četvrtak je izmješteno šatorsko naselje imigranata iz gradskog parka u Velikoj Kladuši.

Nova lokacija na kojoj se nalaze imigranti je stara gradska pijaca u Trnovi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG