Dostupni linkovi

Drastičan pad na berzama zbog korona virusa


Ilustrativna fotografija

Vrednost akcija na svetskim berzama nastavila je u petak drastično da pada jer su investitori zabrinuti zbog uticaja korona virusa na ekonomiju.

Vrednost panevropskog indeksa STOXX 600 je umanjena za 2,5 odsto, čime su poništeni svi privremeni dobici nakon što su američke Federalne rezerve smanjile ove sedmice kamatnu stopu za 0,5 odsto u nastojanju da pomognu ekonomiju u suočavanju sa negativnim efektima širenja virusa.

Indeks u sektoru putovanja i odmora je pao za 3,8 procenata, odnosno za 20 odsto u odnosu na nedavni maksimalni iznos. Tako je vrednost akcija operatera “Karnival” umanjena za 4,2 procenta, što je najniži nivo od 2012. godine.

Avioprevoznicima preti smanjenje prihoda od 113 milijardi dolara u ovoj godini, upozorila je međunarodna Asocijacija za transport.

Akcije proizvođača aviona “Erbasa” su umanjene za 4,8 procenata, jer u februaru nije bilo nijedne nove narudžbe.

Na udaru je i rudarska industrija, proizvođači automobila, zatim naftne i gasne kompanije, te bankarski sektor.

Akcije “Dojče banke” su pale za 3,9 odsto, a “Komercbanke”, čak 5,8 procenata.

Investitori su već ukalkulisali očekivano smanjenje kamatne stope od strane Evropske centralne banke (ECB) za 0,1 odsto. Međutim, kako javlja Rojters, ECB neće povući taj potez, jer su njene opcije ograničene s obzirom da je njena kamata na depozite već u negativnoj zoni od minus 0,5 odsto.

I azijske berze su na udaru. Tako je japanski indeks Nikej pao u petak za 2.7 procenata.

I cene nafte su umanjene za dva odsto, jer se investitori pribojavaju da Rusija možda neće prihvatiti kresanje proizvodnje, na čemu insistiraju članice Organizacije zemalja za proizvodnju nafte (OPEK) kako bi se podstakla njena vrednost na tržištima.

Cena nafte je pala za oko četvrtinu otkako je korona virus počela da se širi, zbog opadanja tražnje za ovim energentom.

Pad akcija italijanskih fudbalskih klubova

Italijanski fudbalski klubovi su imali vrlo težak dan na Milanskoj berzi, usled očekivanog pada prihoda jer će do 3. aprila mečeve igrati iza zatvorenih vrata stadiona zbog epidemije korona virusa.

Deonice Juventusa, kluba portugalske zvezde Kristijana Ronalda, završile su dan s padom od 5,8 odsto, na 0,847 evra, što im je najniži nivo od avgusta 2018. godine. Od početka godine opale su za 32 odsto.

Dan na Berzi danas je bio težak i za Lacio čije deonice su izgubile 4,8 odsto vrednosti i spustile se na 1,58 evra, kao i za Romu čije su akcije izgubile 5,7 odsto vrednosti i opale na 0,51 evra, čime je pad ove godine ukupno dostigao 25 odsto vrednosti.

Sva sportska takmičenja u Italiji, uključujući fudbalske utakmice, moraće da se do 3. aprila održavaju iza zatvorenih vrata, bez publike, zbog epidemije novog koronavirusa, naredio je dekretom u sredu premijer Đuzepe Konte.

Ta mera posebno pogađa revanš utakmicu osmine finala Lige šampiona između Juventusa i Liona, 17. marta.

Sva sportska takmičenja u Italiji, uključujući fudbalske utakmice, moraće da se do 3. aprila održavaju iza zatvorenih vrata, bez publike
Sva sportska takmičenja u Italiji, uključujući fudbalske utakmice, moraće da se do 3. aprila održavaju iza zatvorenih vrata, bez publike

Naizmenični pad i rast

Drastičnom padu akcija u četvrtak i petak za više od tri odsto, prethodio je približno isti rast u sredu. Istovremeno, indeksi su bili u utorak u minusu, dok su u pondeljak akcije na američkim berzama skočile više od četiri procenta nakon što su prethodne sedmice izgubile više od deset odsto vrednosti, što je najveći pad od izbijanja globalne finansijske krize 2008.

Tako se nastavlja neizvesnost zbog korone virusa što je pojačalo strahovanja da će globalna ekonomija, koja je usporavala i pre izbijanja epidemije, upasti u recesiju.

Globalno širenje ovog virusa uništiće svaku nadu u jači rast tokom 2020. godine, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Ona je navela da MMF sada očekuje da će svetski rast tokom 2020. godine biti ispod stope od 2,9 odsto kao za prošlu godinu i da će prepravljena prognoza biti objavljena u narednim sedmicama.

Prema njenim rečima, MMF je obezbedio 50 milijardi dolara vanrednih sredstava u koje spadaju pozajmice sa niskim i bez kamate kojim bi se moglo pomoći siromašnijim zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima da odgovore na epidemiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG