Dostupni linkovi

Potpredsednik SAD obećao da će 'svim snagama raditi' na borbi protiv korona virusa


Majk Pens
Majk Pens

Potpredsednik SAD Majk Pens obećao je da će "svim snagama raditi" na borbi protiv novog koronavirusa. On je to rekao tokom posete vodećem proizvođaču zaštitnih maski koje se koriste za zaustavljanje širenja virusa.

Zamolio je Amerikance da se uzdrže od kupovine maski, osim ako nisu bolesni.

"Trebalo bi da znate da smo spremni i nastavićemo da sve resurse savezne vlade koristimo u borbi protiv širenja koronavirusa u Sjedinjenim Državama", rekao je Pens posle sastanka s izvršnim direktorom kompanije 3M Majkom Romanom i guvernerom Minesote Tim Valcom u sedištu svetske kompanije kod grada Mineapolisa.

Šef zdravstvene službe SAD, viceadmiral Džerom Adams dao je preko TV "Foks" isti savet kao i Pens: "Moj savet ljudima: Prestanite da kupujete maske... ostavite ih zdravstvenim radnicima kako bi mogli da se brinu o ljudima koji su bolesni".

Potpredsednik SAD je dobio zadatak od predsednika Donalda Trampa da koordinira odgovor američke vlade na epidemiju, što je uznemirilo i američko društvo i finansijsko tržište sveta. Ta bolest je ubila 12 ljudi u SAD, a zarazile su se desetine.

"Predsednik Trump i ja, i članovi naše radne grupe i lideri u industriji osiguravamo da širom zemlje imamo na raspolaganju dovoljne količine materijala za testiranje, bilo da se radi sa zdravstvenim ustanovama, ili, kao danas ovde u 3M, sa industrijom", rekao je Pens.

Pens je otišao u saveznu državu Vašington na sastanak s guvernerom Džejem Inslijem i državnim zvaničnicima jer je područje Sejetla najteže pogođeno u Sjedinjenim Državama, sa najmanje 70 potvrđenih slučajeva oboljevanja i 11 umrlih. Većina umrlih bili su stanovnici jednog staračkog doma u Kirklendu, gradiću istočno od Sijetla. Istraživači kažu da je tamo virus možda nedeljama bio neprimećen.

XS
SM
MD
LG