Dostupni linkovi

Prvi slučaj virusa korona u Bosni i Hercegovini, zaraženi otac i dijete


Konferencija Ministarstva zdravlja u Banjaluci 5. marta
Konferencija Ministarstva zdravlja u Banjaluci 5. marta

U Bosni i Hercegovini je potvrđen prvi slučaj korona virusa, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

"Radi se o radniku koji je boravio u Italiji, a koji se nakon povratka u Banjaluku javio u higijensku službu, nakon čega je prebačen u klinički centar. Supruga je negativna, ali je dijete oboljelog pozitivno na korona virus", izjavio je Šeranić.

Muškarac i dijete su smješteni na Klinički centar i, kako je kazao Šeranić, osjećaju se dobro.

Šeranić je rekao i kako su o svemu obaviješteni i u osnovnoj školi Branko Ćopić u Banjaluci gdje je oboljelo dijete pohađalo nastavu.

"Održali smo sastanak, škola danas neće raditi, potrebna je dezinfekcija i roditelji djece koja su bila u kontaktu sa djetetom, moraće dovesti djecu na kontrolu", rekao je Šeranić.

OŠ Branko Ćopić u koju je išlo dijete koje je zaraženo korona virusom. Škola danas ne radi, djeca su puštena kući, vrši se dezinfekcija kompletnog objekta
OŠ Branko Ćopić u koju je išlo dijete koje je zaraženo korona virusom. Škola danas ne radi, djeca su puštena kući, vrši se dezinfekcija kompletnog objekta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je i da Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluci raspolaže osobljem i potrebnom opremom kada je u pitanju korona virus.

"Može se čekivati još slučajeva", kazao je Šeranić.

On je pozvao sve građane da budu odgovorni i da vode računa o higijeni.

Inače, Vijeće ministara BiH u četvrtak će održati vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o korona virusu.

Prema podacima sa sajta worldmeter, od virusa korona u svijetu je do sada oboljelo 95.607 osoba, a zabilježeno je 3.287 smrtnih slučajeva. Oporavljenih je 53.700. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 10 slučajeva oboljelih, a u Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji po jedan.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

XS
SM
MD
LG