Dostupni linkovi

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji


Bolnica u Subotici u kojoj je u izolaciji muškarac kod koga je potvrđen korona virus
Bolnica u Subotici u kojoj je u izolaciji muškarac kod koga je potvrđen korona virus

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je u petak navečer (6. mart) da je stanje pacijenta koji je oboleo od korona virusa stabilno, a da su testovi članova njegove porodice negativni na taj virus.

Lončar je rekao u obraćanju novinarima u Subotici na severu Vojvodine da se pacijent oseća dobro i da nema temperaturu.

Ministar zdravlja je takođe apelovao na medije da budu obazrivi prilikom izveštavanja o situaciji u Subotici, napominjući da se moraju poštovati zakoni.

"Bar u ovom trenutku da budemo toliko pristojni i da poštujemo zakon jer on čovek ima svoju privatnost. Nema smisla da se pravi senzionalizam", rekao je Lončar.

Na pitanje novinara na koji način građani koji posumnjaju da su zaraženi korona virusom mogu da provere svoje zdravlje, Lončar je naveo da to mogu učiniti pozivom na broj telefona najbližeg instituta za javno zdravlje ili Ministarstva zdravlja.

Ranije je Lončar na konferenciji za novinare u Beogradu potvrdio da je u Srbiji registrovan prvi slučaj korona virusa.

Reč je o 43-trogodišnjem muškarcu koji je u više navrata boravio u Budimpešti gde mu živi sestra koja je imala respiratorne tegobe, temperaturu i virusnu upalu pluća. Pacijent se trenutno nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici.

"On se vratio iz Budimpešte i osetio tegobe, bio je odgovoran i odmah se izolovao. Noćas mu je odmah urađen test, a jutros su stigli rezultati da je pozitivan", rekao je Lončar.

On je naveo da se pacijent oseća dobro i da jutros nema temperaturu niti ikakve tegobe, kao i da se članovi njegove porodice osećaju dobro. Analize su uzete od svih koji su sa pacijentom bili u kontaktu i njihovi rezultati se očekuju u toku dana. Kako je objašnjeno pacijent se pre smeštanja u bolnicu samoizolovao.

Ministar zdravlja je dodao da nema mesta panici i strahu.

"Srbija je spremna, sve što struka nalaže mi ćemo uraditi", rekao je Lončar.

Epidemilog Predrag Kon ocenio je, obraćajući se na vanrednoj konferenciji za medije sa ministrom zdravlja, da situacija nije ozbiljno promenjena i da je za sada u okviru kontrole.

"Osobe koje su u kućnom karantinu treba da shvate da nisu odgovorne samo sebi nego i čitavom društvu. Vrlo je bitno shvatiti da takve osobe ne mogu raditi, niti deca mogu ići u škole. Lečenje se sprovodi u izolaciji, tako da zdravstveni radnici treba da se pripreme za rad u izolaciji", rekao je Kon govoreći o merama koje treba sprovoditi u slučaju pojave korona virusa.

Osobe koje su u kućnom karantinu treba da shvate da nisu odgovorne samo sebi nego i čitavom društvu: Predrag Kon
Osobe koje su u kućnom karantinu treba da shvate da nisu odgovorne samo sebi nego i čitavom društvu: Predrag Kon

Nadležni obećavaju da će javnost blagovremeno obaveštavati o razvoju situacije, te da je zdravstveni sistem spreman za svaki scenario.

Upitan da li će Ministarstvo zdravlja preporučiti zabranu okupljanja u slučaju da se poveća broj zaraženoh korona virusom i s obzirom da su u Srbiji za 26. april raspisani izbori, Lončar je odgovorio da nijedna odluka neće biti doneta iz političkih razloga.

"Ova stvar ne može da se pretvori u političko pitanje, struka ne može da ulazi u to da li je nešto raspisano ili ne. Ovo će ići onako kako struka nalaže. Nama je na prvom mestu zdravlje naših građana i imamo u tome apsolutnu podršku i predsednika države i cele Vlade", poručio je Lončar.

RSE u Subotici

Reporterka RSE Natalija Jakovljević Ivanić pitala je građane Subotice kako se čuvaju od korona virusa.

"Ne plašim se ničega", rekla je Đurđina Golubović. Na pitanje da li misli da je potrebna neka zaštita odgovorila je "samo vitamini".

"Štitimo se tako što slušamo preporuke lekara na televiziji. Redovno pijem i vitamin C od 1.000 miligrama", kaže Kornelija Matković.

"Uplašena sam", rekla nam je Blanka. Ona dodaje da treba koristiti vitamine, A, C, Cink, D vitamin, magnezijum.

"Za sada ne koristim ništa, osim dezinfekcionih sredstava koje imam kod kuće. Ruke češće perem", kaže Rajko Topalović.

"Niti se plašimo niti uzimamo nešto, osim što pijemo puno vitamina i voća", reči su Nandora Terkelja.

Mere koje se preduzimaju

Štab za vanredne situacije Severnobačkog okruga, sa sedištem u Subotici, saopštio je da je utvđeno da ne postoji potreba za uvođenje bilo kakvih vanrednih mera. U saopštenju je navedeno da su ispoštovani predviđeni protokoli i algoritmi koje su propisali Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija.

U međuvremenu je Ministarstvu zdravlja naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao vid dodatne zaštite od korona virusa, saopšteno je nakon sastanka u Vladi Srbije. Na sastanku se razgovaralo o migrantskim kretanjima i koordinaciji rada državnih organa Srbije zbog krize na grčko-turskoj granici, posle objave Turske da migrantima otvara granice ka Evropi.

Ministarstvo prosvete preporučilo je školama da se, zbog korona virusa koji se proširio po svetu, odlože đačke ekskurzije u inostranstvo.

Preporuka za obustavljanje ekskurzija u Italiju izdata je pre nedelju dana, a sada se to odnosi na sve zemlje, rečeno je za RSE u Ministarstvu prosvete.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da nema razloga za uznemirenost nakon prvog registrovanog slučaja korona virusa u Srbiji.

"Nećemo ništa da krijemo. Izolacija je u potpunosti sprovedena, sve se radi po proceduri, ljudi treba da budu mirni", poručio je Vučić.

On je, izražavajući zabrinutost zbog pada svetske ekonomije usled epidemije korona virusom, primetio i da se prvi slučaj u Srbiji dogodio upravo u danu kada je nemačka kompanija "Brose", koja proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata automobila i sedišta automobila, elektromotore i elektroniku, počela u Pančevu izgradnju svoje prve fabrike i razvojnog centra u Srbiji.

"Tačno da ne znam šta bih sa sobom, ali šta da radite. Rekao sam, nemojte da krijete, otiđi i pre otvaranja obavesti javnost o tome, nećemo da lažemo narod. Naš je posao da radimo sve što je neophodno da zaštitimo zdravlje ljudi. A borićemo se za ekonomiju. Šta ćete, ali ova fabrika leči sve rane", rekao je Vučić.

"Kao što sam obećao, masku da stavljam neću, a ići ću i radiću još više i napornije nego do sada", dodao je predsednik Srbije.

Kapaciteti Srbije

Epidemiološka i infektološka služba su kadrovski u stanju da se nose sa izazovom novog korona virusa, ali je problem što se tiče opremljenosti, kaže za RSE Zoran Radovanović, epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji.

"Iskustvo od prethodnih dana je pokazalo da nemamo čak ni osnovni materijal. To se nabavlja. Ukoliko priliv novoobolelih bude mali još nekako ćemo se nositi. U međuvremenu će stići viziri, maske, rukavice, zaštitna odeća", navodi Radovanović.

On kaže da su se zdravstveni radnici sa terena žalili da nema dovoljno respiratora.

"Može da se desi da, na primer, u Kraljevu imate odjednom veći broj obolelih, oni imaju pet respiratora od kojih su svi zauzeti jer im služe za postojeće bolesnike. Imaju i jedan mobilni. Pitali su da li mogu da računaju na Kragujevac - ne mogu", rekao je Radovanović.

Upitan zbog čega nema dovoljno respiratora i zaštitne opreme on kaže da je, što se respiratora tiče, reč o siromašnoj zemlji pa je takva situacija, a što se tiče zaštitne odeće da je to moglo bolje i brže da se organizuje.

On takođe navodi da je trebalo da bude bolja organizacija na graničnim prelazima.

"Davane su izjave da mi na graničnim prelazima sačekujemo putnike, sve intervjuišemo, dajemo im uputstva. To nije bilo tačno. Tek od pre nekoliko dana postoje ta uputstva, a to je ključno da obavestite svakog građanina povratnika da u slučaju visoke temperature, ako dolazi iz Kine ili Lombardije na primer, da ne šeta po zdravstvenim ustanovama i širi virus nego da okrene broj telefona Zavoda za javno zdravlje", navodi Radosavljević.

Naš sagovornik zaključuje da je moguće da broj obolelih ostane mali jer dolazi toplo vreme i da su Srbija i zemlje u okruženju imale vremena da se pripreme.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Prema podacima sa sajta worldmeter, od virusa korona u svetu je do sada obolelo više od 101.840 osoba, a zabeleženo je 3.462 smrtnih slučajeva. Oporavljenih je 56.108.

U Hrvatskoj je do sada registrovano 11 obolelih, Sloveniji osam, a u Bosni i Hercegovini te Severnoj Makedoniji tri slučaja.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG