Dostupni linkovi

Mjera opasnosti od epidemije proglašena u Hrvatskoj


Dio u klinici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, gdje su hospitalizirani zaraženi korona virusom
Dio u klinici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, gdje su hospitalizirani zaraženi korona virusom

Od prvog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj 25. veljače ukupno je 10 ljudi zaraženo, tri u Zagrebu, pet u Rijeci i dva u Varaždinu, a ministar zdravstva Vili Beroš je, izvješćujući Vladu o situaciji, epidemiološku situaciju nazvao vrlo povoljnom.

"Ova epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća, jer se radi samo o tri žarišta i što su svi bolesnici importirani, a njihovi kontakti djelovanjem epidemiološke službe ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor. U Zagrebu i Rijeci imamo situaciju da su svi bolesnici od jednog importiranog bolesnika, a u Varaždinu imamo dva izolirana slučaja importiranih bolesnika", pojasnio je ministar.

Proglašena je administrativna mjera opasnosti od epidemije, što ministru daje veće ovlasti, među ostalim i mogućnost relociranja zdravstvenog osoblja, za čime, kako je kazao, za sada nema potrebe.

Pod nadzorom 2.600 ljudi

U Hrvatskoj je pod nadzorom ukupno 2.600 osoba. Do srijede (5. marta) kasno navečer testirane su 272 osobe, od toga je deset pozitivno na bolest.

Svih desetoro oboljelih imaju blage simptome bolesti, a neki oboljeli nisu ni hospitalizirani. O situaciji u Rijeci novinarima je govorila pročelnica za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić, koja je i predsjednica županijskog Stožera za zarazne bolesti.

"Svih pet slučajeva su članovi iste šire obitelji. Od njih, tri osobe su još hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i imaju temperaturu i blage simptome bolesti, a ostali su u samoizolaciji i asimptomatski - bez ikakvih znakova bolesti", izvijestila je doktorica Malatestinić.

Gospodarske posljedice

Širenje korona virusa utjecat će i na hrvatsku ekonomiju. Italija, čiji je visokorazvijeni sjever pogođen epidemijom, najveći je hrvatski vanjskotrgovinski partner u Europskoj uniji.

Prema podacima Državnog statističkog zavoda, U Italiju je u 2018. godini izvezeno robe za 15,7 milijardi kuna, a uvezeno je robe za 23 milijarde kuna.

Također, prema procjenama Instituta za turizam, oko 17 posto BDP-a Hrvatske dolazi od turizma, a koronavirus će sigurno imati neki negativni utjecaj.

Ministar turizma Gari Capelli kazao je kako uskršnji blagdani nisu toliko važni za ukupni uspjeh hrvatskog turizma, ali i da će radi popunjavanja kapaciteta biti napravljena promotivna kampanja za Uskrs za domaće goste sa cijenama za neke usluge nižim i 50 posto. A generalno?

"Naravno da ovih zadnjih 2 – 3 dana nema novih rezervacija, ali je isto tako važno reći da nema otkaza rezervacija za šesti, sedmi, osmi i deveti mjesec. Ako tako gledamo, onda možemo reći da ćemo biti na razini prošle godine", kazao je Capelli.

Epidemiolozi očekuju da će se sa porastom temperature i dolaskom ljepšeg vremena smanjiti širenje bolesti
Epidemiolozi očekuju da će se sa porastom temperature i dolaskom ljepšeg vremena smanjiti širenje bolesti

Epidemiolozi očekuju smanjenje širenja bolesti

Što se tiče prometa u turizmu, u posljednjem tjednu veljače promet je bio 238 milijuna eura, što je pad od 10 posto prema tjednu ranije, kada je promet bio 260 milijuna eura, izvijestio je ministar financija Zdravko Marić.

Epidemiolozi očekuju da će se sa porastom temperature i dolaskom ljepšeg vremena smanjiti širenje bolesti.

Situacija je pod kontrolom, jer je sustav pristupio problemu na vrijeme i multidisciplinarno, ocjenjuju poznavatelji.

"Sustav je ovoga puta reagirao bitno bolje nego što to inače činimo," ocijenila je za naš program novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško, koja već nekoliko decenija prati zdravstvo.

"Organizacija sprječavanja širenja bolesti počela je dovoljno rano da su se službe imale vremena organizirati i krenuti zajednički raditi. Također, dobro je što je novi ministar beroš shvatio na vrijeme da ne može sam upravljati ovom kriznom situacijom, kao što ne može nijedan ministar, pa se okružio stručnjacima", primjećuje naša sugovornica.

Pa kada, primjerice budu konferencije za novinare Stožera civilne zaštite, ne odgovara na pitanja sveznajući ministar, već odgovaraju stručnjaci, svaki iz svoje specijalnosti, kaže naša sugovornica. I postignut je jako dobar rezultat:

"Građani vjeruju struci, ali ne vjeruju političarima i ministar je uspio izbjeći da građani kažu 'ma to pričaju političari, baš me briga, nije to ništa strašno i opasno!' Mislim da su zbog toga građani ozbiljnije shvatili situaciju," uvjerena je Goranka Jureško. A u situaciji kada još nije poznat ni lijek ni vakcina za koronavirus, dobro je da građani shvate da se sami mogu najbolje zaštititi od bolesti – od pranja ruku nadalje, zaključuje naša sugovornica.

Kako Hrvatska aktualno predsjeda Vijećem Europske unije u petak (7. marta) će sazvati Zdravstveno vijeće Europske unije kao bi se ujednačilo epidemiološke mjere među državama članicama.

Prema podacima sa sajta worldmeter, od virusa korona u svijetu je do sada oboljelo 95.607 osoba, a zabilježeno je 3.287 smrtnih slučajeva. Oporavljenih je 53.700. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 10 slučajeva oboljelih, a u Sjevernoj Makeodniji i Sloveniji po jedan.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

XS
SM
MD
LG