Dostupni linkovi

Širenje korona virusa u svijetu, tržišta u strahu od globalne recesije


Muškarac prolazi pored zgrade berze u Šangaju, Kina, 28. februar
Muškarac prolazi pored zgrade berze u Šangaju, Kina, 28. februar

Zemlje na tri kontinenta prijavile su 28. februara svoje prve slučajeve korona virusa dok se svijet priprema za proglašavanje pandemije a ulagači spašavaju dionica u iščekivanju globalne recesije, prenosi Reuters.

Cijene dionica bile su putu da dožive najgoru sedmicu od globalne finansijske krize 2008. godine, jer je korona virus poremetio usluge međunarodnog turističkog prometa i lance snabdijevanja te podstakao strah od recesije u Sjedinjenim Državama i eurozoni.

Azijske akcije zabilježile su pad na Wall Streetu, gdje je 27. februara referentni indeks S&P 500 pao za više od četiri posto.

"Korona virus sada izgleda kao pandemija. Tržišta se mogu nositi, čak i ako postoji veliki rizik, sve dok možemo vidjeti kraj tunela", rekao je Norihiro Fujito, glavni investicioni strateg u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securitiesu.

"Ali u ovom trenutku, niko ne može reći koliko će to trajati i koliko će teško postati."

Kontinentalna Kina - odakle je krenuo virus krajem 2019. godine - prijavila je 327 novih slučajeva, najmanje od 23. januara, a zabilježeno je više od 78.800 slučajeva s gotovo 2.800 smrtnih slučajeva.

Južna Koreja je registrovala 571 novi slučaj zaraze virusom, čime je ukupan broj porastao na 2.337, što je najviše izvan Kine.

Kod jednog Italijana koji je ove sedmice stigao u Nigeriju potvrđen je prvi slučaj korona virusa u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, dok je osoba koja se vratila letom iz Irana postala je prva zaražena na Novom Zelandu.

Azerbejdžan, Bjelorusija i Litvanija su prijavile prve slučajeve zaraze.

Njemačka je prijavila "skoro 60 novooboljelih" od virusa, prenio je Reuters.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se sve nacije trebaju pripremiti.

"Ovaj virus ima pandemijski potencijal," izjavio je Tedros u Ženevi 27. februara. "Ovo nije vrijeme za strah. Ovo je vrijeme za poduzimanje radnji kako bi se spriječila infekcija i spasili životi."

Agencija za ocjenjivanje Moody's rekla je da bi pandemija - za koju se obično misli da se zaraza širi brzo na različitim mjestima - pokrenula globalnu i američku recesiju u prvoj polovini ove godine.

Različiti švajcarski mediji, uključujući Neue Zürcher Zeitung, pišu da je zbog rizika od infekcije koronavirusa odlučeno da se zabrane veliki događaji barem do 15. marta.

Stotine hiljada posjetilaca svake godine dođe na sajam automobila u Ženevi koji je otkazan zbog koronavirusa a trebao se održati od 5. do 15. marta. Maurice Turrettini, predsjenik salona automobila u Ženevi na konferenciji za medije izjavio je: “Žalimo zbog ove situacije, ali zdravlje svih sudionika je naš prioritet i za naše izlagače. Ovo je slučaj više sile i ogroman gubitak za proizvođače koji su mnogo uložili da bi prisustvovali (sajmu) u Ženevi. Međutim, uvjereni smo da će razumjeti ovu odluku… ”

Pogubne posledice koronavirusa po svetsku ekonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG