Dostupni linkovi

NYT: Benonu naloženo da svedoči pred Velikom porotom


Poziv je usledio samo nekoliko dana nakon objavljivanja knjige u kojoj Benon (na fotografiji) navodi da je predsednikova porodica možda umešana u pranje novca i izdajničke postupke

Bivšem glavnom strategu Donalda Trampa, Stivu Benonu (Steve Bannon) naloženo je da svedoči pred velikom porotom, piše “Njujork tajms” (The New York Times).

Pozivajući se na blizak izvor, američki list navodi da je specijalni savetnik Robert Muler (Mueller), koji istražuje navodno rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016. i mogući dosluh Moskve sa Trampovim saradnicima, naložio prošle sedmice Benonu da svedoči, što bi bio prvi slučaj da se na ovaj način ispituje neko iz kruga bliskog američkom predsedniku.

Međutim, poziv može biti pregovaračka taktika kako bi se Benon ubedio da u potpunosti sarađuje sa Mulerovom istragom, odnosno da bude ispitan u neformalnijim okolnostima u Uredu specijalnog istražioca. To može biti i način da se Benon ohrabri da bude kooperativniji ili znak da Mulerova istraga ima poseban interes za ono što će reći. U najmanju ruku, to je pokazatelj - svakako na nezadovoljstvo predsednika SAD Donalda Trampa - da je istraga o ulozi Rusije daleko od kraja, ocenjuje “Njujork tajms”.

Istraga ide dalje: Robert Muler i Donald Tramp
Istraga ide dalje: Robert Muler i Donald Tramp

Portparol Ureda specijalnog istražioca je odbio da prokomentariše ove navode, a ni Benonov advokat nije bio dostupan za komentar.

Izveštaj “Njujork tajmsa” je objavljen u utorak, u trenutku kada se Benon pojavio pred Panelom Komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD za obaveštajni rad koji takođe ispitiuje navodno mešanje Rusije u američke izbore, što Moskva negira. Ovo saslušanje je bilo zatvoreno za javnost.

To je jedan od četiri panela u Kongresu koji istražuju pomenuti slučaj.

Poziv je usledio samo nekoliko dana nakon objavljivanja knjige u kojoj Benon navodi da je predsednikova porodica možda umešana u pranje novca i izdajničke postupke, što je sigurno dovelo do neprospavanih noći u Beloj kući, ocenjuje BBC.

Ostali bivši Trampovi bliski saradnici - uključujući šefa osoblja Rejnsa (Reince) Pribeusa, portparola Šona Spajsera (Sean Spicer) i pravnog savetnika Bele kuće Dona Mekgrafa (McGrath) – razgovarali su neformalno sa Uredom specijalnog istražitelja.

Benon je pomogao Trampu da uobliči izbornu poruku “Amerika na prvom mestu” i bio je jedan od njegovih najbližih saradnika do avgusta kada je otpušten.

Međutim, došao je nedavno u sukob sa američkim predsednikom zbog komentara u knjizi Majkla Volfa (Michael Wolf) “Vatra i bes: Unutar Trumpove Bele kuće”, uključujući i opasku da je sastanak Donalda Trampa juniora sa nekolicinom ruskih predstavnika u junu 2016. bio “izdajnički”.

Četvoro lica je obuhvaćeno Mulerovom istragom, uključujući bivšeg šefa Trampove kampanje Pola (Paul) Manaforta i nekadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina (Michael Flynn).

Tokom dosadašnje Mulerove istrage Pol Manafort i Rik Gejts (Rick Gates), takođe angažovan u izbornoj kampanji, istakli su da nisu krivi po optužbi za pranje novca koja nije povezana sa izborima 2016. U međuvremenu, Gejtsu je ukinut kućni pritvor.

Džordž (George) Papadopoulos, bivši savetnik u izbornoj kampanji, priznao je da je lagao FBI oko kontakta sa Rusima.

Majkl Flin je priznao da je lagao FBI oko sastanka sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom.

“Vošington post” (The Washington Post) je nedavno objavio da bi i sam Tramp mogao uskoro biti ispitan u okviru Mulerove istrage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG