Dostupni linkovi

Ko su Manafort i Gates?


Rick Gates i Paul Manafort
Rick Gates i Paul Manafort

Paul Manafort, biznismen i dugodišnji operativac republikanske partije, predao se u ponedjeljak Federalnom istražnom birou (FBI) i suočiće se sa prvom optužnicom specijalnog zastupnika Robera Muellera u istrazi o navodima o ruskom miješanju u američke predsjednički izbore 2016.

Manafort i njegov saradnik Rick Gates optuženi su od strane takozvanog velikog federalnog vijeća. Optužnica od 12 tačaka uključuje zavjeru protiv SAD, zavjeru radi pranja novca, djelovanje kao neregistrovani agenti za strane interese, davanje netačnih i pogrešnih izjava u sedam tačaka zbog nepodnošenja izvještaja o stranim bankama i finansijskim računima.

Kako navodi Reuters, advokati Gatesa i Manaforta nijesu odgovarali na pozive za komentar. Kremlj je demantovao miješanje u američku izbornu kampanju sa namjerom da "tas na vagi" preusmjere na stranu Donalda Trumpa.

Ko je Paul Manafort?

Manafort je veteran, republiknski operativac koji je radio kao vašingtonski lobista i međunarodni politički konsultant. Među njegovim bivšim klijentima ubrajaju se autoritarni lideri poput pokojnog Fedrinanda Marcosa sa Filipina i ruski i ukrajinski biznismeni i političari. Manafort je bio šef izborne kampanje Donlada Trumpa u ljeto 2016.

Za šta se optužnicom tereti?

U optužnici protiv Manaforta i Gatesa se navodi da su obojica zaradili milione dolara prihoda od rada u Ukrajini i pranja novca kroz brojne američke i strane entitete, krijući uplate od vlasti SAD u periodu 2006. do najmanje 2016.

U junu su se Manafort i Gates retroaktivno registrovali u Ministarstvu pravde kao strani agenti, u skladu sa Zakonom o registraciji stranih agenata podnoseći prijavu u kojoj se vidi da su zaradili 17,1 milion dolara lobirajući u ime Patrije regiona, proruske političke grupacije u Ukrajini, u periodu 2012. i 2014. godine.

U optužnici se navodi da su sakrili od SAD njihov rad i prihode kao agenti ukrajinskih političkih strana. Koristili su svoje bogatstvo da vode „raskošan život“ ne plaćajući porez na dobit, naveli su tužioci. U optužnici se takođe navodi da je 75 miliona dolara prošlo kroz Manafortove i Gatesove offshore račune.

Manafort je prema optužnici oprao više od 18 miliona dolara.

Optužnica takođe navodi da su Manafort i Gates, zajedno sa dugima učestvovali u zavjeri i pronevjeri na štetu SAD tako što su „preskočili, oštetili, ometali i ponizili zakone o funkcionisanju vlade“ Ministarstva pravde i Trezora u periodu 2006 -1017.

Manafort se tereti po devet tačaka, a Gates po osam.

Manafort (u pozadini) se pridrižio Trumpovoj predsjedničkoj kampanji u martu 2016.
Manafort (u pozadini) se pridrižio Trumpovoj predsjedničkoj kampanji u martu 2016.

Kakve su Manafortove veze sa Trumpom?

Manafort se pridrižio Trumpovoj predsjedničkoj kampanji u martu 2016. i kasnije postao menadžer izbornog tima, ali je bio prisiljen da podnese ostavku u avgustu kada su počela da se otvaraju pitanja o njegovom prethodnom angažmanu za političku partiju bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, već pomenutu Partiju regiona, kojeg je podržavao Kremlj.

Bussines Insider je izvjestio da su Manafort i Trump bili u kontaktu još od 1980-tih, kada je Trumpova organizacija unajmila Manafortovu lobističku firmu da pomogne Trumpovoj organizaciji.

Manafort i njegova supruga su 2006. kupili stan u Trump Tower-u u Njujorku, koji Manafort još uvjek posjeduje i gdje živi kada je na Menhetnu, navodi Bussines Insider.

Kako se optužbe dovode u vezu sa Trumpom

To nema nikakve veze sa kampanjom ili sa optužbama za saradnju sa Rusima,“ rekao je vašingtonski advokat John Dowd, koji zastupa Trumpa u istrazi o Rusiji.

Trumpov predstavnik je još rekao:

Kada je riječ o povezanosti sa predsjednikom, to je ništa. Svih 12 tačaka optužnice koje je izašla danas, sve to datira prije nego što je bio angažovan u kampanji“, tvrdi Dowd.

U optužnici specijalnog zastupnika se navodi da su Manafort i Gates prali novac „kroz korporacije u SAD i inostranstvu, preko partnera i bankovnih računa“ od 2006 do „najmanje 2016“.

Rick Gates, Manafortov zamjenik i poslovni saradnik
Rick Gates, Manafortov zamjenik i poslovni saradnik

Ko je Rick Gates?

Rick Gates je bio Manafortov zamjenik i poslovni saradnik. Prema dvoje visoko pozicioniranih bivših članova Tumpovog personala, Gates je suštinski radio kao menadžer Trumpove kampanje više od dva mjeseca, ali kako tvrde, nije dobijao platu za taj angažman.

The New York Times je u junu izvjestio da je Trumpovom tranziocionom timu bilo naređeno da sačuvaju materijale u vezi sa aktulenom istragom o ruskom miješanju u izbore 2016. Prema Times-u, u dokumentu kancelarije specijalnog zastupnika prema bivšem tranzicionom timu takođe su se tražile određene informacije o petoro ljudi uključujući i o Manafortu i Gatesu.

Prema optužnici, u periodu od najmanje 2006. do 2015., Manafort i Gates su djelovali kao neregistrovani agenti ukrajinske vlade, ukrajinske političke stranke kojom je upravljao tadašnji predsjednik Janukovič i Janukoviča lično. U optužnici se navodi da su obojica na taj način stekli destine miliona dolara prihoda kao rezultat njihovog ukrajinskog posla.

Janukovič živi u egzilu u Rusiji od kada je svrgnut nakon masovnih demonstracija u Kijevu 2014. Nakon njegovog bjega uslijedila je ruska aneksija poluostrva Krim i ustanak proruskih separtista uz podršku Moskve na istoku Ukrajine.

U optužnici se navodi da se Gates pridružio Manafortu u posjedovanju novca na offshore računima i da je Gates koristio taj novac za plaćanje ličnih troškova uključujući „hipoteku, školarinu za djecu i unutrašnje uređivanje njegove rezidencije u Virdžiniji“.

Koliko je značajno Gatesovo hapšenje?

Optužnica ukazuje na obim Gatesove umiješnosti u poslovanje sa Manafortom godinama unazad. To potencijalno može otvoriti vrata za Gatesa da svjedoči protiv Manaforta i drugih u budućnosti. David Sklansky, profesor prava sa Stanforda i bivši federalni tužilac, kaže da bi Gates mogao biti pod pritiskom da sarađuje i obezbijedi svjedočenje protiv Trumpa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG