Dostupni linkovi

Mediji: Politička oluja u Bijeloj kući


Američki predsjednik Donald Trump obraća se medijima putem dok ga prati sekretar za štampu Sarah Huckabee Sandersvid, 4. januar 2018.
Američki predsjednik Donald Trump obraća se medijima putem dok ga prati sekretar za štampu Sarah Huckabee Sandersvid, 4. januar 2018.

Američki mediji analizirali su objavljivanje dijelova knjige Michaela Wolffa ‘Vatra i bijes: Unutar Trumpove Bijele kuće’ (Fire and Fury: Inside the Trump White House), u kojoj su citirane i zapaljive izjave bivšeg Trumpovog šefa predsjednička kampanje i glavnog stratega Steva Bannona o tome kako je Bijela kuća haotična i nefunkcionalna, o ulozi Trumpove porodice i drugim temama. Trump je sve to nazvao lažima.

Wolff u knjizi kaže da je administracija diskunkcionalna, puna međusobnih sukoba i nekompetentnosti ali sočni citati i opsceni detalji nisu najbolji dokaz za to, piše američki magazin:

‘To je reakcija Bijele kuće na knjigu do sada.’

Dva oštra saopštenja za javnost, od kojih je jedno navodno diktirao sam Trump, i žestoke optužbe na račun Wolffa i Bannona, samo su pomogla da knjiga dobije još pažnje i natjera Bannona da odustane od pozitivne izjave koju je namjeravao objaviti, piše američki sedmičnik:

‘No, što je najvažnije, sve izgleda potpuno improvizirano u momentu, samo dodajući dokaze tvrdnji da je Bijela kuća nekompetentna.’

Administracija je imala dovoljno vremena da shvati šta Wolff priprema i neke od opcije prijašnjih predsjednika u sličnim situacijama bi bile diskreditivanje autora, dugi intrevjui sa rivalskim medijim u kojima bi se detaljano odbacili navodi ili bi jednostavno odustali od komentara, prepuštajući medijima i javnosti da procijene koliko je pouzdan autor i ono što piše, zaključuje Time:

‘Umjesto toga, Bijela kuća je čini se nepromišljeno napala bivšeg glavnog zvaničnika u kampanji, dajući jasan dokaz o međusobnim sukobima, nekompetentnosti i disfunkcionalonosti za koje knjiga tvrdi da postoje.’

Politička ciklonska bomba od predsjednikovanja, koju inače znamo kao Trumpovo predsjednikovanje, je 2018. godinu unijelo sa rikom, piše Stephen Collinson u analizi CNN-a.

‘Nova knjiga podiže poklopac sa Bijele kuće pune ogorčenja i otkriva spektakl suprotstavljenih ega, izdaje i osvete, posutih ruskim intrigama, što je Trumpa razgnjevilo.’

U novoj smo godini, ali je ovo još uvijek Bijela kuća koja razbije sve konvencije o predsjedničkom ponašanju i u svakom momentu je sklona opasnom haotičnom teturanju ka ivici ponora, piše novinar američke televizijske mreže:

‘Kada bilo ko -- Bannon ili Kim Jong Un, na primjer -- stane između Trumpa i njegove glavne uloge u njegovoj priči, predsjednik će reagovati furiozno i nepredvidljivo kako bi ponovo preuzeo svoj narativ, držeći svijet u na ivici u tom procesu.’

XS
SM
MD
LG