Dostupni linkovi

Ruska istraga i težina Papadopoulosovog priznanja


Donald Trump prije nekoliko dana na Kapitol hilu kada ga je demonstrant zasipao ruskim zastavicama

Specijalna istraga o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine u ponedjeljak se okončala tako što su bivši šef kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort i njegov saradnik Rick Gates, negirali krivicu po svih 12 tačaka optužbe koja im se stavlja na teret, dok je bivši Trumpov savjetnik za spoljnu politiku George Papadopoulos priznao krivicu ranije ovog mjeseca.

Pitanje težine ili vrijednosti Papadopoulosvog priznanja, do sada gotovo nepoznatog i lica i imena u ovoj istrazi, tako je izbilo u prvi plan sa prvim optužnicama takozvanog velikog federalnog vijeća.

Papadopoulos čiju je ulogu Bijela kuća pokušala odmah da umanji, priznao je da je lagao istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI) o svojim kontaktima u toku prošle godine sa dvije osobe za koje se ispostavilo da imaju bliske veze sa ruskom vladom.

Papadopoulos je uhapšen u julu nakon čega je više puta ispitivan.

Jedna osoba sa kojom se sastao je bio, prema navodima, neimenovani profesor, kojeg je Washington Post identifikovao kao Josepha Mifsuda, koji je ponudio "prljavštine" o Hillary Clinton, tada Trumpovoj suparnici na izborima. Druga osoba sa kojom se susreo navodno je opisala sebe kao "Putinova nećaka".

Američki mediji su proteklog dana fokus posebno stavili na Papadopoulosa kojeg je Trump predstavljao u kampanji kao "izvanrednog momka, konsultanta za naftu".

Optužnica koju je Papadopoulos prihvatio kao tačnu i priznao krivicu, još 5. oktobra, navodi da je Trump bio prisutan na sastanku svojih savjetnika za nacionalnu sigurnost na kojem se on pohvalio svojim ruskim vezama i rekao da će pomoći organizovanje sastanka sa Putinom.

George Papadopoulos
George Papadopoulos

Optužnica, pak, kaže da neimenovana žena sa kojom je bio u kontaktu nije u rodu sa ruskim predsjednikom. Ali Papadopoulosov kontakt sa njom i profesorom vodio je do opširnijih kontakata sa ruskim zvaničnicima u vezi sastanka Vladimira Putina i Trumpa, te drugih razmjena na visokom novou.

Saradnja sama po sebi nije krivično djelo ukoliko ne pređe na nivo špijunaže ili izdaje. Papadopoulos je priznao krivicu za davanje lažnih izjava agentima FBI-ja o obimu i vremenu njegovih kontakata sa Rusima i zbog toga što je bio svjestan njihovih veza s Kremljom.

U optužnici protiv Papadopoulosa se navodi: "Profesor je rekao optuženom Papadopoulosu da Rusi posjeduju 'prljavštine' o tadašnjoj kandidatkinji Clinton u aprilu 2016. godine, više od mjesec dana nakon što se Papadopoulos priključio kampanji".

Uhapšen je u julu na aerodromu po povratku sa puta iz inostranstva. Sudski papiri pokazuju da se Papadopoulos više puta susreo sa vlastima i da je obezbijedio informacije i odgovarao na pitanja. Optužen je više od dva mjeseca kasnije.

Manafort i Gates prvi su se dobrovoljno pojavili pred federalnim sudom i saopštili da se ne osjećaju krivim za optužbe koje im se stavljaju na teret. Obojici je određen kućni pritvor i polog od deset miliona eura za Manforta i pet miliona eura za Gatesa.

Optuženi su od strane takozvanog velikog federalnog vijeća. Optužnica od 12 tačaka uključuje zavjeru protiv Sjedinjenih Država, zavjeru radi pranja novca, djelovanje kao neregistrovani agenti za strane interese, davanje netačnih i pogrešnih izjava u sedam tačaka zbog nepodnošenja izvještaja o stranim bankama i finansijskim računima.

"Današnja objava nema nikakve veze sa predsjednikom, nikakve veze sa predsjednikovom kampanjom ili aktivnostima kampanje", rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Ona je takođe ustvrdila da optužnice pokazuju da nema dokaza o kontaktima između Trumpove kampanje i Rusije. Rekla je i da je Papadopoulosova uloga bila "izuzetno ograničena" u kampanji, da je on bio na "volonterskoj poziciji" i da "nikakvu aktivnost nije uradio u zvaničnom kapacitetu".

I pored toga što optužnica uključuje da su se neke od navodnih aktivnosti dogodile nedavno uključujući i ove godine, Trump je nešto prije Sandersove tweetirao: "To je bilo prije godinu dana, prije nego što je Manafort bio dio Trumpove kampanje".

U drugom tweetu je naveo: "Takođe, nema nikakve saradnje".

Trump je upitao i zašto se "fokus" ne stavi na ono što je, prema njegovom sudu, nezakonito radila Hillary Clinton i Demokratska stranka.

Manafort "oprao" 18 miliona

U optužnici protiv Manaforta i Gatesa se navodi da su obojica zaradili milione dolara prihoda od rada u Ukrajini i pranja novca kroz brojne američke i strane entitete, krijući uplate od vlasti SAD-a u periodu 2006. do najmanje 2016.

U junu su se Manafort i Gates retroaktivno registrovali u Ministarstvu pravde kao strani agenti, u skladu sa Zakonom o registraciji stranih agenata, podnoseći prijavu u kojoj se vidi da su zaradili 17,1 milion dolara lobirajući u ime Partije regiona, proruske političke grupacije u Ukrajini, u periodu 2012. i 2014. godine.

U optužnici se navodi da su sakrili od SAD-a njihov rad i prihode kao agenti ukrajinskih političkih stranaka.

Koristili su svoje bogatstvo da vode "raskošan život" ne plaćajući porez na dobit, naveli su tužioci.

U optužnici se takođe navodi da je 75 miliona dolara prošlo kroz Manafortove i Gatesove offshore račune.

Manafort je prema optužnici "oprao" više od 18 miliona dolara.

Manafort i Gates su u kućnom protvoru uz polog od deset miliona dolara i oduzeti su im pasoši
Manafort i Gates su u kućnom protvoru uz polog od deset miliona dolara i oduzeti su im pasoši

Sudski papiri takođe pokazuju da su "kroz njihove lažne izjave i omaške" optuženi "ometali aktuelnu istragu FBI-ja o postojanju bilo kakvih veza ili koordinacije između pojedinaca povezanih sa kampanjom i napora ruske vlade da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016.".

Manafortov advokat Kevin Downing je saopštio da nema dokaza da je Trumpova kampanja sarađivala sa ruskom vladom. On je optužio Roberta Muellera da koristi "novu" zakonsku mogućnost oko registracije lobista da bi progonio Manaforta.

Bivši federalni tužilac u Čikagu Renato Mariotti za Reuters je rekao da bi optužnica protiv Manaforta mogla predstavljati pokušaj da ga se pritisne da prihvati saradnju u vezi sa istragom o Rusiji.

"Da sam ja advokat odbrane, ja bih gledao prema saradnji", rekao je Mariotti.

Bivši director FBI-ja Robert Mueller postavljen je za specijalnog zastupnika u istrazi u maju od Ministarstva pravde nakon što je Donald Trump prethodno otpustio direktora FBI-ja Jamesa Comeya jer nije htio da okonča istragu FBI-ja o Rusiji. Muellerova istraga se vodi paralelno sa još nekoliko koje se o tome vode u američkom Kongresu.

Bijela kuća je u ponedjeljak nakon objavljivanja prvih optužnica saopštila da Donald Trump nema namjeru da se miješa u istragu i da ne planira da otpusti Muellera.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer pozvao je Trumpovu administraciju da izbjegne miješenje u Muellerovu istragu.

"Amerika počiva na vladavini zakona i istraga mora biti vođena neometano. Predsjednik se ne smije, ni pod kakvim okolnostima, miješati u rad specijalnog zastupnika", poručio je Schumer.

Američke obavještajne službe su u januaru ove godine zaključile da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio takozvanu "kampanju uticaja" čija su meta bili američki predsjednički izbori, sa namjerom podrivanja američke demokratije i mrljanja reputacije Trumpove izborne protivkandidatkinje iz Demokratske stranke Hillary Clinton, da bi pomogli aktuelnom američkom predsjedniku.

Rusija stalno negira miješanje u izbore uprkos sve većem broju dokaza. I Trump stalno negira da je bilo bilo kakve saradnje između njegovih saradnika i Moskve.

Manafort se pridrižio Trumpovoj predsjedničkoj kampanji u martu 2016. i kasnije postao menadžer izbornog tima.

Ali je bio prisiljen da podnese ostavku u avgustu kada su počela da se otvaraju pitanja o njegovom prethodnom angažmanu za političku partiju bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, već pomenutu Partiju regiona, kojeg je podržavao Kremlj.

Bussines Insider je izvjestio da su Manafort i Trump bili u kontaktu još od 1980-ih, kada je Trumpova organizacija unajmila Manafortovu lobističku firmu da pomogne Trumpovoj organizaciji.

Demokrate zabrinute, republikanci ćute

Agenti FBI-ja su u julu izveli raciju na Manafortovom imanju u Virdžiniji i tužilac ga je tada upozorio da ga planiraju optužiti, što je od tada uzrokovalo spekulacije da bi mogao pokušati da sklopi dogovor sa vlastima da bi izbjegao optužnicu.

Jedan od Trumpovih advokata Ty Cobb je prošle sedmice rekao New York Timesu da nije zabrinut da bi Manafort mogao ponuditi informacije koje bi nanijele štetu predsjedniku Trumpu takvim dogovorom.

Manafort je predao dokumenta senatskom Komiteu za pravosuđe i Komitetu za obavještajne djelatnosti radi istraga koje oni vode o ruskom miješanju.

Ti dokumenti navodno uključuju i bilješke koje je Manfort vodio tokom sastanka sa sinom američkog predsjednika Donaldom Trumpom mlađim, zetom Jaredom Kushnerom i ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickajom u junu 2016.

Kako se navodi, emailovi Trumpa mlađeg pokazuju da je sastanak ugovoren da bi se razgovaralo o potencijalno štetnim informacijama na račun Hillary Clinton.

"Ovo je posljednji u seriji neotkrivenih kontakata, netačnih javnih izjava, potencijalno kompromitujućih informacija i veoma upitnih akcija s vremena na vrijeme koje sve skupa ostaju razlog velike zabrinutosti i nastavka istrage", rekao je demokrata iz senatskog Komiteta za obavještajne djelatnosti Mark Warner nakon što su optužnice javno objavljene.

CNN je javio da je lider većine u Senatu, republikanac Mitch McConnell izbjegao novinare na Kapitol hilu, a da je predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Ryan kratko rekao da "nema ništa da doda o tome što je urađeno i da ga ništa neće omesti na putu poreske reforme".

Sumirajući rezultate jučerašnjeg dana Susan Hennessey i Benjamin Wittes urednici bloka koji se bavi zakonom su u izjavi za Guardian rekli: "Ukratko, predsjednik Trump je u svojoj kampanji imao najmanje jednu osobu, navodno dvije, koje su aktivno radile sa neprijateljskom stranom vladom na način da su pokušavale da sakriju kriminalne djelatnosti od istrage".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG