Dostupni linkovi

Bela kuća: Stiv Benon napustio dužnost


Stiv Benon, glavni strateg Donalda Trampa
Stiv Benon, glavni strateg Donalda Trampa

Šef osoblja Bele kuće Džon Keli i savetnik predsednika SAD Stiv Benon saglasili su da petak bude poslednji radni dan kontroverznog glavnog stratega Donalda Trampa. Ovo je potvrdila portparolka Bele kuće Sara Sanders, prenosi Rojters.

Špekulacije oko Benonove sudbine su trajale više nedelja.

Njujork tajms je nešto ranije preneo da je Tramp rekao nekim saradnicima da je odlučio da smeni Benona, stratega koji mu je pomogao da dobije izbore.

Do njegovog odlaska dolazi u trenutku sve veće izolacije u kojoj se nalazi Tramp zbog relativizovanja nasilja belih ultradesničara u Virdžiniji, kada je rekao da su „mnoge strane“ odgovorne.

Prethodno su neki američki mediji poput „Njujork tajmsa“, objavili da je Tramp je rekao nekim saradnicima da je odlučio da smeni Benona.

Izvor blizak Benonu je naveo da je on sam inicirao svoj odlazak i da je ostavku predao 7. avgusta i da je trebalo da bude objavljena početkom ove nedelje ali je to odloženo zbog rasnih nemira u Šarlotsvilu.

Benon se u poslednje vreme često sukobljavao sa drugim višim savetnicima u Beloj kući i sa članovima Trampove porodice.

Benon je pogoršao svoju poziciju nedavnom intervjuom liberalnom „American Prospect“ izjavivši da ne postoji vojno rešenje za Severnu Koreju čime je podrio Trampovu poziciju.

On je rekao svojim saradnicima da je mislio da je to bio nezvaničan razgovor sa ekspertima a ne novinarima.

Ipak, otpuštanje desničarskog nacionaliste Benona bi moglo da uzrokuje da se predsednik nadje pod udarom kritika konzervativnih medija koji su ga do sada podržavali.

Neredi u Šarlotsvilu i Trampova reakcija na njih, kada je rekao da su "obe strane" krive za nasilje, podstakli su zahteve da predsednik otpusti takozvane nacionaliste iz svog okruženja, čiji je Benon lider.

Tramp u utorak nije garantovao da će Benon ostati na funkciji ali ga je branio kao čoveka koji "nije rasista" i "prijatelja".

Benon je u sukobu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Herbertom Mekmasterom, novim šefom Trampovog kabineta Džonom Kelijem, kao i sa predsednikovim savetnikom i zetom Džeredom Kušnerom. Ekstremne desničare u administraciji je nazvao "skupinom klovnova" i "marginalnim gubitnicima".

Pod pritiskom umerenih republikanaca Tramp je u utorak izjavio: „Videćemo šta će biti sa Benonom".

On je krajem jula zamenio šefa svog osoblja Rejnsa Pribeusa, koji je bio kritikovan sa mnogo strana, sa penzionisanim generalom Džonom Kelijem. Nakon toga je smenio Antonija Skaramučija, ključnu osobu za komunikacije, koga je postavio na to mesto samo 10 dana pre toga uz pompezan govor. Zbog imenovanja Skaramučija ostavku je podneo portparol Bele kuće Šon Spajser, podseća Rojters.

Benon je rekao svojim prijateljima da može da se vrati u svoje ultradesničarsko glasilo „Brajtbart njuz“ (Breitbart News), na čijem je čelu bio pre nego što je preuzeo dužnost glavnog Trampovog stratega u avgustu prošle godine u jeku kampanje za predsedničke izbore.

XS
SM
MD
LG