Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Advokat pokušava da spreči objavljivanje knjige o Trampu


Tram i njegov bivši savetnik Stiv Benon

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je svom bivšem glavnom strategu Stivu Benonu (Steve Bannon) sudskim postupkom zbog “kleveta” na račun njegovog sina i zeta tokom susreta sa ruskim predstavnicima u vreme izborne kampanje 2016, prenosi Rojters.

Tramp je prekinuo sve veze sa Benonom u sredu, ističući da je njegov bivši savetnik “izgubio razum” nakon izveštaja o omalovažavajućim komentarima u knjizi, koja će uskoro izaći, “Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće” autora Majkla Volfa (Michael Wolff).

"Stivi Benon nema ništa sa mnom ili mojim predsednikovanjem. Kada je otpušten, ne samo da je izgubio posao, već je izgubio i razum", naveo je Tramp juče u saopštenju za svog bivšeg saradnika koji je letos, kako je tada navedeno, dao ostavku, posle čega se vratio u desničarski Brajbart njuz (Breit­bart News).

Odgovor Bele kuće je značajan iskorak u odnosu na oktobar kada je Tramp za Benona rekao da je njegov prijatelj i da razume njegove stavove.

Benon je kazao da je susret sa ruskim predstavnicima u junu 2016. u Trampovoj kuli u Njujorku bio “izdajnički” i “nepatriotski”. Sastanku, koji je održan nakon što je Moskva obećala informacije koje bi naškodile predsedničkoj kandidatkinji Demokratske stranke Hilari Klinton, prisustvovali su Donald Tramp junior, zet Džared Kušner i Pol Manafort, koji je u to vreme bio menadžer Trampove kampanje.

Advokati američkog predsednika poslali su u sredu upozoravajući Benona da je prekršio sporazum o poverljivosti koji je potpisao u trenutku kada je napuštao Belu kuću, jer je dao informacije autoru pomenute knjige a i izrekao uvredljive komentare na račun Trampove porodice.

Trampov advokat Čarls Harder je saopštio da će “pravne mere odmah uslediti”.

“Vošington post” (The Washington Post) je objavio u četvrtak da Harder nastojao da spreči objavljivanje knjige u kojoj se daje pogubna slika slučajnog predsedništva i disfukncionalna Bela kuća u kojoj je Tramp predstavljen kao neznalica o kojem ni najbliži saradnici nemaju dobro mišljenje, preneo je "Vašington post"

Advokat Čarls Harder je Volfu i izdavaču "Henri Holt end kompani" (Henry Holt and Co) poslao obaveštenje u kojem se navodi da se razmatraju optužbe za klevetu i zahtev da se "odmah obustavi i prestane dalje objavljivanje, izdavanje ili distribucija knjige", njenih odlomaka ili delova.

Delovi knjige već su objavljeni. Tramp je u njima predstavljena kao hvalisavi milijarder koji nije ni želeo da bude predsednik, već da predsedničkom kampanjom ojača svoj brend.

Za predsednika SAD se navodi da ne zna puno toga, da ne može ni da shvati složene probleme, dok se citiraju reči medijskog mogula Ruperta Mardoka koji je rekao da je Tramp "idiot".

Tramp se juče veći deo dana nervirao zbog knjige, rekli su zvanićnici i savetnici, dok je portparolka Bele kuće rekla da je predsednik "besan", navodi Vašington post.

Predsednik SAD je vikao na osoblje u Beloj kući zato što su razgovarali s Volfom koji je tokom prvih meseci mandata provodio vreme u radnom delu Bele kuće bez pratnje.

Volf je rekao da je Tramp bio upoznat s njegovim radom i da je dozvolio drugima da razgovaraju s njim. U odlomku koji je objavio magazin Njujork (New York), navodi se da je autor obavio više od 200 razgovora "u periodu od 18 meseci s predsednikom" i članovima njegovog tima.

Bela kuća je saopštila da od sledeće sedmice neće biti dozvoljeno unošenje ličnih uređaja, uključujući mobilnih telefona, iz bezbednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG