Dostupni linkovi

Tramp: Optužbe protiv Manaforta za dela pre izbora


Pol Manafort
Pol Manafort

Optužnica protiva Pola Manaforta "nije povezana sa kampanjom za izbor predsednika ili optužbama za veze sa Rusijom", izjavio je advokat predsednika SAD Donalda Trampa Džon Daud.

Bivši šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafort i njegov zamenik Rik Gejts predali su se federalnim vlastima, po prvoj optužnici u istrazi specijalnog savetnika o mešanju Moskve u predsedničke izbore u SAD 2016, preneo je CNN.

Oni su optuženi po 12 tačaka, uključujući za zaveru protiv SAD, pranje novca i kršenje federalnih zakona o lobiranju i bankama, neprijavljivanje rada kao stranog agenta, davanje lažnih izjava i više tačaka za neprijavljivanje računa u stranim bankama.

Manafort i Gejts su optuženi da su provukli desetine miliona dolara iz isplata kroz strane kompanije i bankovne račune.

U optužnici se navodi da su novac prebacivali preko tajnih bankovnih računa na Kipru, Sent Vinsent i Grenadinima i Sejšelima. Ukupno je preko tih računa prošlo više od 75 miliona dolara. Manaford je optužen za pranje više od 18 miliona dolara.

Tramp je napisao na Tviteru da se ove optužbe odnose na događaje pre nego što se Manafort pridružio njegovoj kampanji.

Tramp je na Tviteru tražio i da se ispitaju njegova rivalka na izborima Hilari Klinton i Demokratska partija, ne navodeći, medjutim, zašto bi oni trebalo da budu predmet istrage.

"Žalim, ali ovo je bilo godinama pre nego što je Pol Manafort postao deo Trampove kampanje. Ali, zašto Kvarna Hilari i demokrate nisu u fokusu. Takodje, NIJE BILO DOSLUHA" (s Rusijom), naveo je Tramp na Tviteru.

Američki mediji su prošle nedelje javili da se očekuju prve optužnice u istrazi o Trampovim vezama s Rusijom, koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Muler.

Njujork tajms navodi da još nije jasno kakva je optužnica podneta protiv Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa, ali dodaje da je to značajan razvoj u istrazi koja baca senku na prvu godinu Tramovog mandata.

Gejts je dugogošnji saradnik Manforta. Njegovo ime se pojavljuje u dokumentima povezanim s firmom koju je Manafort osnovao na Kipru za uplate od političara i biznismena iz istočne Evrope, navodi Njujork tajms.

Manafort (68) je bio na čelu Trampove kampanje od juna do avgusta 2016. kada je podneo ostavku zbog učestalih izveštaja da je dobio milione dolara od proruske partije u Ukrajini, podseća Rojters.

Agenti FBI-ja su u avgustu pretresli kuću Pola Manaforta i zaplenili dokumenta i druge materijale, pošto je pod istragom te agencije zbogposlovanja u Ukrajini i prethodnog rada za njenog bivšeg, proruskog predsednika Viktora Janukoviča.

U optužnici se navodi da su ostvarili desetine milione dolara od poslova u Ukrajini.

Gejts je dugogodišnji Manafortov poslovni partner i ima razgranate veze sa istim ruskim i ukrajinskim oligarsima. Bio je Manafortov zamenik dok su vodili Trampovu izbornu kampanju.

Tramp je odbacio sve optužbe o vezama sa Rusijom, nazivajući istragu “lovom na veštice”. Kremlj takođe odbacuje pomenute optužbe.

XS
SM
MD
LG