Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Privođenje maloletnika u Srbiji; Značaj predsedničkih izbora u Turskoj za Putina


Šetnja protiv nasilja, Novi Sad, 11. maj 2023.
Šetnja protiv nasilja, Novi Sad, 11. maj 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Nakon dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, policija je privela više od deset maloletnika zbog upućivanja pretnji ili objavljivanja uznemirujućeg sadržaja na društvenim mrežama. Samo u jednom danu, 9. maja, u nekoliko gradova Srbije privedeno je ili saslušano šest učenika. Oni se sumnjiče za izazivanje panike i nereda ili ugrožavanje sigurnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 8. maja da je u poslednjih nekoliko dana prijavljeno više od 120 slučajeva pretnji učenika, kao i objavljivanja "neprimerenih" sadržaja na društvenim mrežama.

Pogledajte grafički prikaz gde je od 2000. godine u Evropi bilo pucnjava u školama.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je rekao u Prištini da je s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem imao važne i korisne razgovore o daljim koracima za implementaciju Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. On je potvrdio da će se sastati i sa dvojicom glavnih pregovarača u dijalogu na tehničkom nivou, Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem, uoči sastanka u Briselu 15. maja. "Imamo sporazum, imamo Aneks, moramo da razjasnimo dalje korake, korak jedan, korak dva, korak tri", rekao je Lajčak. Na kraju svoje posete Kosovu, Lajčak je rekao da su sastanci bili korisni za njega kao izaslanika za dijalog, te da sa novim informacijama i utiscima odlazi u Beograd.

Skupština Crne Gore je usvojila zakonsku odredbu kojom će deo stradalih tokom ratova devedesetih biti proglašen civilnim žrtvama rata, na osnovu čega će njihove porodice steći pravo na odštetu. Glasovima parlamentarne većine, proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA, civilnim žrtvama rata će biti proglašeni samo stradali u Crnoj Gori tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Time neće biti obuhvaćene žrtve zločina u Štrpcima iz februara 1993. kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na železničkoj stanici na liniji Beograd–Bar iz voza izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti. Porodice žrtava tog zločina kažu da su diskriminisane novim zakonom zbog svoje etničke i verske pripadnosti.

Vlasti Severne Makedonije ne odgovaraju konkretno da li imaju spisak bugarskih državljana kojima je zabranjen ulazak u tu državu, nakon tvrdnje šefa bugarske diplomatije da postoji makedonska crna lista za ulazak Bugara. Vlasti u Skoplju prethodno nisu dozvolile bugarskom poslaniku u Evropskom parlamentu Andreju Kovačevu, predsedniku fondacije "Bugarsko pamćenje" Milenu Vrabevskom i još trojici bugarskih državljana da uđu u Severnu Makedoniju kako bi prisustvovali događaju u znak sećanja na bugarske vojnike poginule tokom balkanskih ratova kod Novog sela.

Dvadesetjednogodišnji Šoib Tasal iz Avganistana poginuo je pre mesec dana u Srbiji. Njegova smrt objavljena je u jednoj objavi na društvenim mrežama. O slučaju se i dalje ne zna mnogo detalja.

Pročitajte kako mladi na Kosovu, u Prištini i u Severnoj Mitrovici, vide budućnost.

Pogledajte i video prilog o bosanskohercegovačkom selu Unište u koje je moguće doći samo preko Hrvatske, ali pošto nema graničnog prelaza, svaki ulazak ili izlazak iz sela predstavlja prekršaj.

Rat u Ukrajini

Ukrajina drži položaje dok ne stigne još zapadnih oklopnih vozila pre nego što počne svoju dugoočekivanu kontraofanzivu, rekao je predsednik Volodimir Zelenski. "Još nam treba malo više vremena", rekao je Zelenski u intervjuu evropskim medijima.

Šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, posle intervjua Zelenskog, rekao je da je ukrajinska kontraofanziva već u "punom jeku". On je rekao da na području Bahmuta napadaju ukrajinske snage i da su postigle određene uspehe. Prigožin je rekao da će ukrajinske jedinice, ako zauzmu Bahmut, krenuti dalje kako bi napale delove ukrajinskog regiona Zaporožje pod ruskom okupacijom i ruske regione Briansk i Belgorod koje graniče s Ukrajinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku s izaslanikom EU za sankcije Dejvidom O'Salivenom rekao je da "iako Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, kao kredibilan partner, neće ostaviti prostora da bude korišćena za nezakonite radnje, koje bi trećim zemljama omogućile izbegavanje režima restriktivnih mera EU". O'Saliven je posetio Srbiju nakon što je Evropska komisija uputila članicama EU najnoviji predlog sankcija protiv Rusije u kojem Brisel predlaže kaznene mere trećim zemljama koje svesno zaobilaze sankcije. Između ostalog, ruskoj državnoj televiziji RT Balkan biće suspendovana dozvola za emitovanje u EU, nakon niza drugih RT kanala koji su doživeli istu sudbinu.

Američki ambasador u Južnoafričkoj Republici optužio je tu zemlju da je isporučila oružje Rusiji uprkos deklarisanoj neutralnosti u ratu u Ukrajini. Ambasador je rekao da je ruski brod bio natovaren municijom i oružjem u Kejp Taunu prošlog decembra. Kabinet južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose saopštio je da je razočaran tvrdnjama i da nisu pruženi nikakvi dokazi koji bi ih poduprli.

Svet

Posle dve decenije na vlasti, turski predsednik Redžep Tajip Erdoan bi mogao da doživi poraz na predsedničkim izborima, pošto uoči prvog kruga glasanja 14. maja njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu, prema anketama, ima malu prednost. To, kažu analitičari, nije ishod koji želi ruski predsednik Vladimir Putin. Dva autoritarna predsednika, uprkos povremenim razilaženjima po važnim pitanjima, razvila su dobar radni odnos u prethodnih 20 godina i povezuje ih protivljenje prezir prema nekim vrednostima koje se zastupaju na Zapadu. S druge strane, Kiličdaroglu je rekao da će nastojati da obnovi odnose s Evropom i SAD koje je Erdoan narušio svojom političkom represijom i intervencijama u inostranstvu, a njegova pobeda bi mogla i da otvori vrata brzom uključivanju Švedske u NATO, čemu se Rusija oštro protivi.

Poljska je izazvala gnev u Moskvi najavom da će promeniti zvanični naziv ruske enklave Kalinjingrad i da će u svim zvaničnim dokumentima koristiti svoj naziv grada iz 15. veka. Kremlj je saopštio da je odluka Varšave "neprijateljski čin", dok se dugogodišnje tenzije između dve zemlje povećavaju usled rata u Ukrajini, pišu svetski mediji.

Šta ima?

Za kraj poslušajte u potcastu o dolasku u posetu BiH ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija, ali i o Međunarodnom danu sestrinstva i finalu Evrovizije.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG