Dostupni linkovi

Vučić rekao da 'Srbija ne ostavlja prostor za nezakonite radnje' u pogledu EU sankcija Rusiji


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je izaslanika Evropske unije (EU) za sankcije Dejvida O'Salivena (David O'Sullivan) na sastanku 11. maja u Beogradu.

Vučić je naglasio da, "iako Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, kao kredibilan partner, neće ostaviti prostora da bude korišćena za nezakonite radnje, koje bi trećim zemljama omogućile izbegavanje režima restriktivnih mera EU", stoji na zvaničnom saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Takođe je istakao da je Srbija "posvećena saradnji sa EU u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, uz puno poštovanje međunarodnog prava i obaveza koje proističu iz SSP i Pregovaračkog okvira".

Poseta O'Salivena dolazi nakon što je Evropska komisija uputila proteklog vikenda državama članicama EU najnoviji predlog sankcija protiv Rusije.

Glavna vest iz ovog paketa je da Brisel predlaže kaznene mere trećim zemljama koje svesno zaobilaze sankcije EU.

Između ostalog, ruskoj državnoj televiziji "Russia Today (Danas) Balkan" (RT Balkans) biće suspendovana dozvola za emitovanje u EU, nakon niza drugih RT kanala koji su doživeli istu sudbinu.

Russia Today Balkans je počela sa online emitovanjem na srpskom jeziku, u novembru 2022. godine, više od pola godine nakon početka rata u Ukrajini.

Dan ranije, O'Saliven se sastao sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić koja je tom prilikom izjavila da Srbija nije i neće biti platforma za zaobilaženje sankcija koje je Evropska unija uvela protiv Rusije, kako je navedeno u saopštenju njenog kabineta.

XS
SM
MD
LG