Dostupni linkovi

Bugarski evroposlanik bio 'u grupi rizičnoj po makedonsku bezbednost'


Jedan od makedonskih graničnih prelaza, ilustrativna fotografija
Jedan od makedonskih graničnih prelaza, ilustrativna fotografija

Vlasti Severne Makedonije ne odgovaraju konkretno da li imaju spisak bugarskih državljana kojima je zabranjen ulazak u tu državu, nakon što je bugarski šef diplomatije ustvrdio da postoji makedonska crna lista za ulazak Bugara.

Da li će stranom državljaninu biti odbijen ulazak u Severnu Makedoniju odlučuje isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a meru "zabrane ulaska" može da izrekne to ministarstvo, nadležni sud ili drugi organi u okviru zakonskih propisa.

Ovo je obrazloženje makedonskog MUP-a nakon što pre nekoliko dana evropskom poslaniku Andreju Kovačevu, predsedniku fondacije "Bugarsko pamćenje" Milenu Vrabevskom i još trojici bugarskih državljana nije dozvoljeno da uđu u Severnu Makedoniju.

Kontrola na makedonskoj granici.
Kontrola na makedonskoj granici.

Na pitanja Radija Slobodna Evropa da li ima još slučajeva bugarskih državljana kojima nije dozvoljen ulazak u Severnu Makedoniju od 2020. godine i ako jeste koji je bio motiv da im se ne dozvoli ulazak i da li postoji spisak bugarskih državljana kojima je zabranjen ulazak da uđe u zemlju, Ministarstvo unutrašnjih poslova je odgovorilo:

"Policijski službenici svakodnevno vrše provjere na graničnim prelazima lica – stranih državljana koji ulaze u Republiku Severnu Makedoniju, odnosno provjeravaju ispunjenost uslova za ulazak predviđenih Zakonom o strancima."

Dodaju da "shodno članu 11. Zakona o strancima, tu spada i ulazak u Republiku Severnu Makedoniju. Ukoliko stranac ne ispunjava uslove za ulazak i ne pripada izuzecima definisanim navedenim zakonom, ulazak mu se odbija."

Sledi bugarska žalba institucijama u EU

Makedonske vlasti nisu dozvolile bugarskom poslaniku u Evropskom parlamentu Andreju Kovačevu, predsedniku fondacije "Bugarsko pamćenje" Milenu Vrabevskom i još trojici bugarskih državljana da uđu na teritoriju Makedonije 6. maja kako bi prisustvovali događaju u znak sećanja na bugarske vojnike poginule tokom balkanskih ratova kod Novog sela.

Bugarski ministar najavio je žalbu institucijama EU. Na fotografiji sedište Evropske komisije, Brisel.
Bugarski ministar najavio je žalbu institucijama EU. Na fotografiji sedište Evropske komisije, Brisel.

Ministar spoljnih poslova Bugarske Ivan Kondov izjavio je 10. maja da se osobe kojima nije dozvoljen ulazak u Severnu Makedoniju nalaze na crnoj listi.

"U obaveštenjima koja su bugarskim državljanima dostavili granični organi Severne Makedonije izričito se navodi da su oni na listi zabranjenih u graničnom sistemu naše susedne zemlje", rekao je Kondov na brifingu za novinare u Sofiji.

Bugarska je najavila da će uputiti zvanična pisma institucijama u Evropskoj uniji (EU) nakon što je onemogućen ulazak evroposlanika te države u Sjevernu Makedoniju.

Odluka zbog 'drugih u grupi'

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, međutim, da su u grupi sa kojom je putovao evropski poslanik Andrej Kovačev bila lica za koja je MUP znao da predstavljaju rizik po javni mir i bezbednost. Evropski poslanik Kovačev nije među takvima, ali su nadležne službe ovu odluku donele zbog drugih u grupi sa kojom je putovao, obrazloženo je.

Makedonske vlasti tvrde da je Vladimir Kovačev samo bio u 'rizičnoj grupi'.
Makedonske vlasti tvrde da je Vladimir Kovačev samo bio u 'rizičnoj grupi'.

Za bugarskog šefa diplomatije je neodrživa teza da je Andrej Kovačev "indirektna šteta zbog drugih lica" koja predstavljaju pretnju po javni red.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je na Tviteru pozvao makedonsku vladu da razjasni situaciju. Reagovao je i lider Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Manfred Veber.

Slični slučajevi

Ovo nije prvi put da postoje tenzije na graničnim prelazima između dve zemlje. U februaru ove godine, kada je u Skoplju obeležena 151. godišnjica rođenja Goce Delčeva, stotinu bugarskih državljana nije uspelo da uđe u zemlju zbog tehničkih problema u sistemu kontrole makedonskih graničnih prelaza. Tada su tri bugarska državljana privedena zbog narušavanja javnog reda i mira.

Bugarske vlasti su zauzvrat zatražile od evropskog poslanika Andreja Djambaskog i poslanika Kostadina Kostadinova da ostanu u Bugarskoj, nakon što su prethodno 14. januara u Skoplju, zajedno sa stotinu drugih bugarskih državljana, obeležili smrti revolucionarke Mare Buneve i skandirali "Makedonija je bugarska".

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je tada upozorilo da će svakome ko vređa dostojanstvo makedonskog naroda i njegov identitet biti zabranjen ulazak u ovu državu.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski je posle sednice Saveta bezbednosti 23. januara predložio Vladi da zabrani ulazak bugarskom evroposlaniku i još nekoliko bugarskih državljana zbog delovanja protiv države i rekao da su neki od njih povezani su sa ruskim obaveštajnim službama.

Ustavne promene – optužbe i pripreme

Bugarski šef diplomatije Kondov 10. maja je, između ostalog, istakao da Skoplje nije preduzelo dovoljno mera za sprovođenje obaveza iz Sporazuma o dobrosusedstvu, kao i "probleme ljudi sa bugarskom samosvesti u susednoj zemlji".

"Očekujemo da zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) efikasno zaštiti sve svoje građane. Umesto toga, svedoci smo pokušaja da se utiša glas makedonskih Bugara podizanjem neosnovanih optužbi na njihov račun, pritiskom sa tužbama, demonizovanjem u medijima i posebno na društvenim mrežama", naveo je ministar Kondov.

U Severnoj Makedoniji se već radi na tekstu amandmana na Ustav, kojim će Bugari biti uključeni u preambulu. U Skoplju je 11. maja sastanak Radne grupe za pripremu predloga-inicijative o potrebi izmena Ustava. To je uslov za nastavak pregovora sa Evropskom unijom nakon skrininga, a za čije usvajanje je neophodna dvotrećinska većina u parlamentu.

Međutim, u nevladinom sektoru u zemlji postoje sumnje da to neće biti jedini uslov za početak pregovora o poglavljima sa EU. Institut za demokratiju ukazuje na moguće rizike jer nije precizirano koji su još uslovi za početak pristupnih pregovora.

Inače, odnosi između Severne Makedonije i Bugarske su se pogoršali u protekle više od dve godine, nakon što je Sofija 2019. počela da blokira evropske integracije Severne Makedonije zbog istorijskog, jezičkog i identitetskog spora.

Blokada je prevaziđena prošlog leta usvajanjem francuskog predloga i počeli su pregovori Severne Makedonije sa EU, ali je ostao uslov Bugarske za otvaranje poglavlja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG