Dostupni linkovi

Protestna šetnja građana u Novom Sadu zbog nasilja u Srbiji


Protestna šetnja u Novom Sadu, 11. maj 2023.
Protestna šetnja u Novom Sadu, 11. maj 2023.

Osamnaest stajanja u znak sećanja na svaku žrtvu koja je nastradala u masovnim pucnjavama u Srbiji i jednom slučaju femicida.

Tako je, na poziv opozicionih stranaka i lokalnih pokreta, više stotina građana izrazilo svoj protest na drugoj protestnoj šetnji protiv nasilja u Novom Sadu 11. maja.

Povod za drugo okupljanje građana su masovna ubistva koja se desila 3. i 4. maja.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

U selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je u 4. maja ubio osam osoba i ranio 14.

"Koraci koji su preduzeti od strane odgovornih, nisu dovoljni. Mora sve da stane, da bismo mogli ponovo bez brige da pustimo decu u škole, da izađemo na ulice", rekla je aktivistkinja Maja Vasić na početku skupa.

Protestna šetnja građana u Novom Sadu, 11. maj 2023.
Protestna šetnja građana u Novom Sadu, 11. maj 2023.

Učesnici su odali i počast žrtvi poslednjeg slučaja femicida, koji se desio 10. maja, kada je muškarac pištoljem ubio svoju bivšu partnerku u Novom Sadu.

Povorka bez stranačkih obeležja prošetala se iz centra Novog Sada do Trga žrtava racije, na obali Dunava, gde su neki od građana položili cveće i ostavili igračke kod spomenika “Porodica”, kao znak sećanja na žrtve masovnih ubistava.

Tokom šetnje su okupljeni razvili transparente "Beograd nas čeka" i "Sve mora da stane".

Protestna šetnja građana u Novom Sadu, 11. maj 2023.
Protestna šetnja građana u Novom Sadu, 11. maj 2023.

Kao i 8. maja, kada je održan prvi protest, opozicija je i ovaj put pozvala građane da se protestnom šetnjom izraze nezadovoljstvo zbog "nasilja u javnom prostoru i medijima".

Tada je veliki broj ljudi učestvovalo u protestnim šetnjama u Beogradu i u Novom Sadu.

Organizatori protesta su, pored ostalog, zatražili zaustavljanje promovisanja nasilja u medijima i javnom prostoru.

Oni zahtevaju i smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje.

Upućen je i zahtev za oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i hitno ukidanje programa koji "promovišu nasilje, nemoral i agresiju", poput rijaliti programa.

Od vlasti su zatražene i smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Organizatori protesta iz redova opozicije zatražili su i hitnu sednicu Skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji, "kao i dugoročna rešenja koja treba primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo".

Vlastima je dat rok do 12. maja da ispune zahteve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. maja da su na protestu "Srbija protiv nasilja", koji je održan i u Beogradu, "zloupotrebljena osećanja ljudi".

XS
SM
MD
LG