Dostupni linkovi

Zelenski kaže da je Ukrajini potrebno još vremena za kontraofanzivu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 10. maj 2023.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 10. maj 2023.

Ukrajina drži položaje dok ne stigne još zapadnih oklopnih vozila pre nego što počne svoju dugoočekivanu kontraofanzivu, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom u četvrtak, 11. maja.

"Još nam treba malo više vremena", rekao je Zelenski u intervjuu evropskim emiterima, prenosi britanski BBC.

Ukrajinske snage su već dobile dovoljno opreme od zapadnih saveznika, ali neka od obećanih oklopnih vozila još uvek pristižu. On je rekao da bi malo duže čekanje na njih smanjilo žrtve.

"Sa [onim što imamo] možemo da idemo napred i da budemo uspešni“, rekao je on i dodao: "Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo."

Rat u Ukrajini je na prekretnici, a Kijev je spreman da pokrene svoj novi protivudar nakon šest meseci držanja svojih snaga u defanzivi, dok je Rusija pokrenula ogromnu zimsku ofanzivu kojom nije uspela da zauzme značajnu teritoriju, ocenjuje Rojters.

Zapadni saveznici šalju stotine tenkova i oklopnih vozila u Ukrajinu za kontraofanzivu i obučavaju hiljade ukrajinskih vojnika u inostranstvu.

Glavni cilj Moskve mesecima je mali istočnoukrajinski grad Bahmut, koji Rusija ipak nije uspela da zauzme.

Poslednjih dana Ukrajina je zabeležila uspehe na periferiji grada. I ukrajinska jedinica i vođa ruske privatne vojske Vagner kažu da je ruska brigada pobegla sa svojih položaja u utorak, ustupajući deo zemlje jugozapadno od Bahmuta.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine rekao je u sredu da su se ruske snage povukle na mestima na liniji fronta za čak dva kilometra.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo te izveštaje, ali je portparol Kremlja Dmitrij Peskov priznao da je rat "veoma težak".

On je rekao da ne sumnja da će Bahmut "biti zauzet i da će biti držan pod kontrolom".

U Briselu, najviši vojni zvaničnik NATO rekao je da će rat sve više biti bitka između velikog broja loše obučenih ruskih trupa sa zastarelom opremom i manjih ukrajinskih snaga sa boljim zapadnim naoružanjem i obukom.

Admiral Rob Bauer, holandski oficir koji je predsedavajući vojnog komiteta NATO-a, rekao je da Rusija raspoređuje tenkove T-54 - stari model dizajniran u godinama posle Drugog svetskog rata.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG