Dostupni linkovi

Odluka Poljske da preimenuje Kalinjingrad za Rusiju 'neprijateljski čin'


Natpis na ulazu u Generalni konzulat Poljske u Kalinjingradu iz 2019. godine
Natpis na ulazu u Generalni konzulat Poljske u Kalinjingradu iz 2019. godine

Poljska je izazvala gnjev u Moskvi najavom da će promijeniti službeni naziv za rusku enklavu Kalinjingrad i da će u svim službenim dokumentima koristiti svoj naziv grada iz 15. vijeka.

Kremlj je saopštio da je odluka Varšave "neprijateljski čin", dok se dugogodišnje tenzije između dvije zemlje povećavaju uslijed rata u Ukrajini, pišu svjetski mediji.

Oštre reakcije Rusije

Pozivajući se na preporuku državne komisije zadužene za standardizaciju stranih imena na poljskom jeziku, poljski ministar razvoja rekao je da će se Kalinjingrad sada službeno zvati Korleviec, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse).

"Ne želimo rusizaciju u Poljskoj i zato smo odlučili da promijenimo naziv na našem maternjem jeziku Kalinjingrad i Kalinjingradska oblast", naveo je ministar Valademar Buda (Walademar) u saopštenju 10. maja.

Istorijski naziv za enklavu koja graniči s Poljskom i Litvanijom sada će se koristiti u zvaničnim dokumentima i mapama, što je potez koji je, ističe AFP, izazvao ljutiti odgovor Rusije.

"To više nije ni rusofobija, to su procesi koji graniče s ludilom koji se dešavaju u Poljskoj", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov dodajući kako to "Poljskoj ne donosi dobro" i kako je u pitanju "neprijateljski čin".

U odvojenom događaju 10. maja, Moskva je na razgovor pozvala otpravnika poslova Ambasade Poljske u Moskvi nakon što su proukrajinski aktivisti spriječili ruskog ambasadora u Varšavi da položi cvijeće na sovjetski spomenik dan ranije, kada je Rusija slavila pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "nečuveno djelo", navodeći da je poljska "rusofobična politika usmjerena na iskrivljavanje istorije Drugog svjetskog rata".

Varšava je sa svoje strane pozvala ruskog ambasadora nakon što je prošle sedmice ruski borbeni avion presreo poljski avion u patroli granične agencije Evropske unije iznad Crnog mora.

Negativna sjećanja

Poljski komitet za standardizaciju geografskih imena izvan Republike Poljske preporučio je 9. maja promjenu naziva Kalinjingrada u Kroleviec uz ocjenu da je naziv bio "vještački" i da izaziva negativna osjećanja u zemlji, piše Tajms (The Times).

"Činjenica da je veliki grad koji se nalazi u blizini granica Poljske dobio ime po Kalinjinu, zločincu koji je, između ostalih, donio odluku o masovnom ubistvu Poljaka, u Poljskoj ima emotivan i negativan karakter", saopštio je komitet iz Varšave, dok je poljsko ministarstvo vanjskih poslova signaliziralo je da će podržati promjenu.

Sovjetski Savez je, podsjeća Tajms, Kalinjingrad nazvao po Mihailu Kalinjinu jednom od vođa boljševičkih revolucija 1905. i 1917. godine.

Kao predsjedavajući sovjetskog Centralnog izvršnog komiteta od 1924. do 1938. godine, bio je jedan od šest članova Politbiroa koji su potpisali naredbe za pogubljenje više od 20.000 poljskih ratnih zarobljenika u Katinu.

Sovjetski Savez je krivio naciste za njihovu smrt i skrivao istinu od Poljaka tokom sovjetske okupacije.

Osnovan 1255. godine kao staroprusko naselje, grad je na njemačkom bio poznat kao Kenigsberg do 1946. godine, ali je imao značajnu poljsku i litvansku zajednicu. Uključen je u sastav Poljske 1454. i nazvan Kroleviec, prije nego što je pao pod prusku vlast 1657. godine.

'Nametnuta imena'

Nakon Drugog svjetskog rata, grad i šira regija Kalinjingrada su stavljeni pod sovjetsku upravu, dok je nakon raspada Sovjetskog Saveza, to postalo dio teritorije Rusije, čineći ga eksklavom, koja se nalazi između Poljske i Litvanije, ističe BBC.

Kalinjingrad je, ukazuje britanski servis, strateški važan za Moskvu jer se u njemu nalazi ruska Baltička flota i jedna je od rijetkih ruskih luka na Baltiku bez leda.

S druge strane, poljski zvaničnici zabrinuti su da bi Rusija mogla iskoristiti granicu eksklave s njihovom zemljom kao novu migrantsku rutu u EU, nakon izvještaja o povećanim direktnim letovima s Bliskog istoka i drugdje za Kalinjingrad.

Poljska vojska je duž granice od 232 kilometra podigla privremenu ogradu od bodljikave žice visoke dva i po metra a prošlog mjeseca je počela s postavljanjem kamera i senzora pokreta. Također, dodaje BBC, na graničnim prelazima postavljene su i protivtenkovske prepreke.

Uz preporuku da se u Poljskoj grad treba nazivati bude preimenovan u Kroleviec, Komitet za standardizaciju geografskih imena izvan Republike Poljske je istakao kako su, ističe britanski javni servis, ruska invazija na Ukrajinu i njeni propagandni napori naveli su Poljsku da preispita kontroverzna "nametnuta imena".

"Svaka zemlja ima pravo da na svom jeziku koristi tradicionalna imena koja čine njeno kulturno naslijeđe, ali ne može biti primorana da koristi nazive koji su za nju neprihvatljivi na njenom jeziku", naveo je komitet.

Iako preporuka državnog komiteta nije obavezujuća, ističe BBC, očekuje se da će poljski državni organi sada Kalinjingrad nazivati Kroleviec.

Bez uznemirenosti u gradu

U samom gradu ljudi su, prema pisanju Rojtersa (Reuters), podijeljeni oko poljskog poteza.

"(Ovu zemlju) smo mi osvojili, moji preci… ovo je naša teritorija i ne može biti nikakvog Kroleviec", rekao je stariji muškarac koji nije naveo svoje ime.

Činilo se da su drugi bili manje uznemireni, ističe agencija i dodaje da je jedna žena primijetila da je Litvanija grad također preimenovala u Kroleviec.

"Ništa se ne bi promijenilo… osim potrebe da se promijene svi njihovi dokumenti. Ako to žele, neka to urade", rekla je.

Inače, naglasio je Rojters, odnosi između Poljske i Rusije su u prošlosti često bili zategnuti.

Moskva tvrdi da je oslobodila Poljsku kada su njene snage protjerale nacističke snage na kraju rata, dok većina Poljaka vjeruje da je Sovjetski Savez zamijenio nacističku okupaciju drugim oblikom represije.

Poljska, članica NATO-a, snažno je podržala Ukrajinu nakon ruske invazije i ubrzala je rušenje spomenika palim sovjetskim vojnicima širom zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG