Dostupni linkovi

Lajčak se sastao sa Kurtijem, posetio sever Kosova


Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tokom posete severu Kosova, 11. maj 2023.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tokom posete severu Kosova, 11. maj 2023.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je novinarima u Prištini rekao da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem imao važne i korisne ragovora o daljim koracima za implementaciju Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Važno je da smo se jasno razumeli o daljim koracima. Imali smo važnu diskusiju sa svih aspekata i imaću iste razgovore sutra u Beogradu", rekao je Ljačak.

On je potvrdio da će se sastati i sa dvojicom glavnih pregovarača u dijalogu na tehničkom nivou, Besnikom (Bislimi) Bisljimijem i Petrom Petkovićem, uoči sastanka u Briselu u ponedeljak, 15. maja.

"Imamo sporazum, imamo Aneks, moramo da razjasnimo dalje korake, korak jedan, korak dva, korak tri", rekao je Lajčak.

Na kraju svoje posete Kosovu, Lajčak je rekao da su sastanci 11. maja bili korisni za njega kao izaslanika za dijalog, te da sa novim informacijama i utiscima odlazi u Beograd.

Na pitanje kako vidi rešenje za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom kada dve strane imaju potpuno suprostavljene stavove oko toga kako bi ona trebala d izgleda, Lajčak je rekao da "bi bilo naivno imati zajedniči stav od samog početka".

"Sada treba da sednemo i počnemo da radimo, da se dogovorimo, da približimo stavove jedne i druge strane. Naravno, zajednička platforma treba da budu prethodni sporazumi i evropski modeli. Gde postoji volja, postoji i put", ocenio je Lajčak.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine, dok su 2015. usaglašeni principi po kojima ona treba da se formira. Međutim, Ustvani sud Kosova je utvrdio da ti principi nisu u skladu sa zakonima Kosova ali da mogu da se usaglase.

Kosovo i Srbija su se krajem februara usaglasili oko Sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, dok je sredinom marta dogovoren i Aneks za njegovu implementaciju.

Zapadne zemlje su podržale ovaj Sporazum.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare govorio o sastanku sa Lajčakom i tom prilikom rekao da je zvanična Priština zainteresovana za potpunu primenu Ohridskog sporazuma.

Radi se o Aneksu sporazuma za implementaciju Osnovnog Sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je dogovoren u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

"Zainteresovani smo da sarađujemo kako bismo dalje zajedno izradili viziju za srpsku zajednicu na Kosovu u pogledu adekvatnog nivoa samomenadžiranja. To je naš cilj, uporedo sa onim što treba da se u potpunosti implementira što je pre moguće“, rekao je Kurti.

Šta je Lajčak poručio na severu?

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije je tokom posete Severnoj Mitrovici prokomentarisao eventualno puštanje glavnog mosta na Ibru u saobraćaj.

Ta tema je pokrenuta prošle nedelje od strane odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica ali je naišla na oštru reakciju Srpske liste i zvaničnog Beograda.

"To je u rukama dve strane, moraju da se dogovore. Želimo da otvaranje mosta doprinese većoj stabilizaciji, a ne destabilizaciji. Zato insistiram da treba da iskoristimo platformu za dijalog da se dogovorimo o putu napred", rekao je Lajčak.

Lajčak se još jednom obratio novinarima sa sevara Kosova uz poruku da je cilj njegove posete da dobije informacije iz prve ruke od ljudi koji tamo žive, odnosno da se upozna sa njihovim stavovima o situaciji.

Naveo je da je razgovarano o životnim problemima, da je obavešen o "problematičnim pitanjima“, ali nije precizirao o kojim pitanjima je tačno reč.

Na pitanje novinara da kakva su njegova očekivanja oko novoizabranih gradonačelnika u opštinama na severu, Lajčak je ponovio da on očekuje da se pronađe rešenje koje neće dovesti do eskalacije.

"Dijalog ima svoj potencijal koji treba da iskoristimo. Sada imamo i plan, imamo proces normlaizacije, to treba da bude prioritet“, rekao je Lajčak.

Ponovio je da je cilj da se izbegne esklacija situacije na terenu, te da nemiri nisu u ničijem interesu.

Lajčak se u Severnoj Mitrovici sastao sa predstavnicima Srpske liste, nakon čega je Igor Simić iz ove partije rekao da su specijalnog izaslanika za dijalog upoznali sa "svim problemima sa kojim se suočavaju Srbi“.

Nije precizirao na koje probleme misli već rekao da će Srpska lista izaći sa opširnijim saopštenjem.

Srpska lista je saopštila da su sa Lajčakom razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji, te ocenili da Priština "otvorena pitanja rešava jednostranim potezima i institucionalnim nasiljem".

Naveli su kako Srpska lista ne priznaje rezultate izbora, koji su održani u opštinama na severu.

"Ponovili smo da je odluka srpskog naroda da se napuste institucije i ne učestvuje na ovim lažnim izborima, kao i da se niko od Srba na severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu, i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova i Metohije", zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista je najveća partija kosovskih Srba, koja ima podršku Beograda.

U međuvremenu je Lajčak nastavio razgovore u Severnoj Mitrovici i sa drugim političkim predstavnicima kosovskih Srba.

Inače, kosovski Srbi su napustili institucije u opštinama na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Potom su 23. aprila održani lokalni izbori koje je lokalno srpsko stanovništvo bojkotovalo i kao rezultat toga su pobedili gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Lajčak će nakon posete Kosovu otići i u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ova poseta Lajčaka dolazi nakon sastanka dvojice lidera u Briselu u okviru dijaloga na visokom političkom nivou 2. maja.

Tada je usvojena Deklaracija o nestalim licima, dok je Upravljački tim predstavio Nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Međutim, Kosovo je odbacilo taj statut a kosovski premijer Kurti je objavio svoju viziju za regulisanje položaja i prava srpske zajednice na Kosovu na osnovu Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Zvaničnici Evropske unije saopštili su da Lajčakova poseta Kosovu i Srbiji ima za cilj pripremu narednih koraka u dijalogu.

Očekuje se da će se Lajčak tokom posete Prištini i Beogradu sastati i sa glavnim pregovaračima na tehničkom nivou, Besnikom (Bislimi) Bisljimijem i Petrom Petkovićem.

XS
SM
MD
LG