Dostupni linkovi

Aljbin Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova


Aljbin Kurti (Albin Kurti) i zvanično je preuzeo dužnost premijera u utorak, nakon što je Skupština Kosova dan ranije izglasala novu vladu Kosova.

Kurti je čestitao svom kabinetu na odgovornosti koju su preuzeli i kazao da njegov kabinet pripada građanima i da će se raditi u njihovo ime i za njih, dok njihova energija i entuzijazam mora biti motor rada vlade.

„Prvih 100 dana biće ispunjeni maksimalnim angažovanjem i zalaganjem. Stolice imamo, ali sam ubeđen da ćemo više biti na nogama zbog posla koji je pred nama. Naš program vladavine je ambiciozan isto koliko su i očekivanja građana“, kazao je Kurti na prvoj, svečanoj sednici nove vlade.

"Naš program vladavine je ambiciozan isto koliko su i očekivanja građana“, kazao je Kurti članovima svog kabineta
"Naš program vladavine je ambiciozan isto koliko su i očekivanja građana“, kazao je Kurti članovima svog kabineta

„Oči naroda su sada na uprte u ovaj kabinet, odnosno u svakog od vas. Dobro bi bilo da svi mi napamet naučimo program zajedničkog sporazuma, jer s njime ćemo se buditi i spavati. Budimo obični i pravični, onako kako su i građani. Ministar poljoprivrede treba više da provede vreme sa farmerima nego u svojoj kancelariji, a ministar zdravlja više vremena treba da provede sa lekarima i pacijentima. Dakle, da ne sede u foteljama i da ne naređuju 'odozgo', već da siđu dole što bliže građanima, jer je tu naša istina i tu se ogleda naša politika“, kazao je Kurti u obraćanju svom kabinetu.

On je dodao da su u parlamentu partije i politički klubovi, dok će kabinet vlade raditi kao tim.

„U ovoj vladi neće biti pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova, Srpske liste ili Nove demokratske stranke. Bićemo vlada Republike Kosova koja će raditi zajedno za zajedničko dobro. U tom smislu, moja vrata su otvorena svakog dana, svakog sata i svake minute“, poručio je on.

„Ovo je jedinstvena šansa za svakog od nas da pokažemo naše sposobnosti, veštine i posvećenost“, dodao je Kurti.

Primopredaju dužnosti izvršio je bivši prvi zamenik premijera Behdžet Pacoli pošto je bivši premijer Ramuš Haradinaj van Kosova
Primopredaju dužnosti izvršio je bivši prvi zamenik premijera Behdžet Pacoli pošto je bivši premijer Ramuš Haradinaj van Kosova

Ceremonija primopredaje dužnosti počela je intoniranjem himne Kosova i dočekom novog premijera uz državne počasti i svečanu gardu Bezbednosnih snaga Kosova ispred zgrade vlade.


Primopredaju dužnosti izvršio je bivši prvi zamenik premijera Behdžet Pacoli (Behgjet Pacolli), s obzirom da se bivši premijer, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) nalazi van Kosova.

Kurti je rekao da je obavio telefonski razgovor sa Haradinajem i da ga je on obavestio da se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odmah po preuzimanju dužnosti, zakazano je i prvo ceremonijalno zasedanje nove vlade.

Iz Vlade Kosova saopštili su da je na Kurtijevoj današnjoj agendi poseta Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari" u Prekazu, a nakon toga će prisustvovati memorijalnoj akademiji u Južnoj Mitrovici povodom masakra 3. i 4. februara 2000. godine kada je na severu Mitrovice ubijeno 10 građana albanske nacionalnosti.

Nova vlada Kosova formirana je na osnovu sporazuma o zajedničkoj koaliciji između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Broji 15 ministarstva.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova vode po šest ministarstva, dva su pripala Srpskoj listi, a jedno bošnjačkoj zajednici. Žene su na čelu pet ministarstava.

Za Vladu Kurtija glasalo je 66 poslanika, a deset je bilo uzdržano. Poslanici opozicije napustili su salu uoči glasanja.

Odmah nakon izglasavanje vlade, na novoj vanrednoj sednici izabrana je Vjosa Osmani Sadriu iz DSK za predsednicu te institucije. Do njenog izbora je došlo nakon što je Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca) iz pokreta Samoopredeljenje prešao sa pozicije predsednika Skupštine u izvršnu vlast, što je zapravo i omogućilo sklapanje sporazuma o zajedničkoj vladi sa DSK.

Albin Kurti: Od studentskog lidera do premijera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG