Dostupni linkovi

Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova


Aljbin Kurti u Skupštini Kosova, 3. februar 2020.
Aljbin Kurti u Skupštini Kosova, 3. februar 2020.

Aljbin Kurti (Albin Kurti) i zvanično je preuzeo dužnost premijera u utorak, a nakon što je Skupština Kosova dan ranije izglasala novu vladu Kosova.

Ceremonija primopredaje dužnosti počela je intoniranjem himne Kosova i dočekom novog premijera uz državne počasti i svečanu gardu Bezbednosnih snaga Kosova ispred zgrade vlade.

Primopredaju dužnosti izvršio je bivši prvi zamenik premijera Behdžet Pacoli (Behgjet Pacolli), s obzirom da se bivši premijer, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) nalazi van Kosova.

Kurti je rekao da je obavio telefonski razgovor sa Haradinajem i da ga je on obavestio da se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odmah po preuzimanju dužnosti, zakazano je i prvo ceremonijalno zasedanje nove vlade.

Iz Vlade Kosova saopštili su da je na Kurtijevoj današnjoj agendi poseta Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari" u Prekazu, a nakon toga će prisustvovati memorijalnoj akademiji u Južnoj Mitrovici povodom masakra 3. i 4. februara 2000. godine kada je na severu Mitrovice ubijeno 10 građana albanske nacionalnosti.

Nova vlada Kosova formirana je na osnovu sporazuma o zajedničkoj koaliciji između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Broji 15 ministarstva.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova vode po šest ministarstva, dva su pripala Srpskoj listi, a jedno bošnjačkoj zajednici. Žene su na čelu pet ministarstava.

Za Vladu Kurtija glasalo je 66 poslanika, a deset je bilo uzdržano. Poslanici opozicije napustili su salu uoči glasanja.

Odmah nakon izglasavanje vlade, na novoj vanrednoj sednici izabrana je Vjosa Osmani Sadriu iz DSK za predsednicu te institucije. Do njenog izbora je došlo nakon što je Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca) iz pokreta Samoopredeljenje prešao sa pozicije predsednika Skupštine u izvršnu vlast, što je zapravo i omogućilo sklapanje sporazuma o zajedničkoj vladi sa DSK.

Albin Kurti: Od studentskog lidera do premijera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG