Dostupni linkovi

Grenel pozvao Vladu Kosova da ukine takse Srbiji


Jasno smo poručili svim liderima (kosovskih) stranaka da je ukidanje taksi u najboljem interesu Kosova: Ričard Grenel
Jasno smo poručili svim liderima (kosovskih) stranaka da je ukidanje taksi u najboljem interesu Kosova: Ričard Grenel

Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za pregovore Beograda i Prištine, u utorak, 4. februara, pozvao je novu vladu Kosova da ukine takse na uvoz robe iz Srbije.

Grenel, koji je i američki ambasador u Nemačkoj, rekao je da očekuje da "takse budu ukinute odmah".

"Jasno smo poručili svim liderima (kosovskih) stranaka da je ukidanje taksi u najboljem interesu Kosova i ekonomije te zemlje, kao i želje da se privuku nove investicije", saopštio je Grenel u mejlu agenciji Asošijejted pres (AP).

Prethodna Vlada Kosova, na čelu sa Ramušom Haradinajem (Ramush), uvela je krajem novembra 2018. godine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, zbog čega dijalog između Beograda i Prištine od tada nije napredovao.

Novi premijer Aljbin Kurtu (Albin) rekao je u svom ekspozeu da je spreman za nastavak dijaloga sa Srbijom, najavljujući formiranje jedne sveobuhvatne ekipe u političkom, etničkom, društvenom i profesionalnom smislu za taj proces. No, Kurti je kazao i da je spreman za uvođenje recipročnih trgovinskih, ekonomskih i političkih mera Srbiji.

XS
SM
MD
LG