Dostupni linkovi

Borrell: Čestitke Vladi Kosova, nadam se nastavku dijaloga


Status quo je neodrživ: Joseph Borrell
Status quo je neodrživ: Joseph Borrell

Ne postoji alternativa brzom nastavku pregovora o normalizaciji Beograda i Prištine, poručio je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Jospeh Borrell u saopštenju u kojem je i zvanično pozdravio imenovanje nove vlade na Kosovu izabrane juče, 3. februara, nakon nekoliko meseci pregovora.

Vladu Kosova čine Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija (Albin) koji je izabran za premijera i Demokratska partija Kosova (DPK) Ise Mustafe.

Borrell je poručio da se raduje intenziviranju razgovora i saradnje između EU i Kosova. Podsetio je na obavezu obe strane (Beograda i Prištine) prema dijalogu i podvukao da se nada nastavku ovog procesa.

“Trenutni status quo je nepodnošljiv. Ne postoji alternativa brzom nastavku pregovora o normalizaciji Beograda i Prištine”, naglasio je šef evropske diplomatije Jospeh Borrell u izdatom saopštenju.

U tom kontekstu je tražio jačanje regionalne saradnje i “obnovljeno angažovanje Kosova u regionalnim inicijativama”.

Izazovi sa kojima se Kosovo suočava su, prema Borrellu, “značajni, ali je istovremeno ‘važan’ i potencijal Kosova”.

“Spremni smo da pomognemo Kosovu u Evropskoj reformskoj agendi i da nastavimo našu podršku u jačanju vladavine zakona za sve, poboljšanju javne uprave za pružanje usluga koje stanovništvo zaslužuje, stvaranju radnih mesta i daljem rastu”, poručio je visoki predstavnik EU.

Kurti premijer nove Vlade Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Podvukavši kako Evropska unija ostaje posvećena saradnji sa kosovskim institucijama i građanima, u cilju napredovanja na evropskom putu, Borrell je upozorio da predstoji period velikih angažovanja u ključnim poljima, poput primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, evropskim reformama i promociji vladavine prava, kao i u društveno-ekonomskom razvoju.

Kurti je u predstavljanju programa Vlade u Skupštini Kosova 3. februara rekao da je spreman za nastavak dijaloga sa Srbijom, najavljujući formiranje jedne sveobuhvatne ekipe u političkom, etničkom, društvenom i profesionalnom smislu za taj proces.

XS
SM
MD
LG