Dostupni linkovi

Kurti predstavlja sastav nove vlade 3. februara


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Mandatar nove vlade Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) predstaviće Skupštini na usvajanje sastav vlade u ponedeljak, 3. februara u 11 sati, odlučilo je predsedništvo Skupštine u petak, na zahtev Kurtija.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca), inače iz redova pokreta Samoopredelje, nakon sastanka je rekao da sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) o zajedničkoj vladi još nema, da se razgovori nastavljaju, ali da je optimista da će dogovor da se postigne.

“Niko ne može da zaustavi formiranje vlade”, dodao je on.

Bez glasova DSK, Kurtiju je nemoguće da formira vladu.

"Želimo da na tu sednicu odemo sa postignutim sporazumom (sa Demokratskim savezom Kosova)", dodali su u četvrtak uveče iz Samoopredeljenja.

DSK inače insistira da dobije mesto predsednika Skupštine, na koje je 26. decembra izabran poslanik pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca). Pored toga, zahteva i pet ministarstva i mesto predsednika države 2021. Za Samoopredeljenje, povratak na situaciju od pre 26. decembra, kada je izabran Konjufca za predsednika Skupštine je neprihvatljiv.

Na pitanje novinara da li će da podnese ostavku u cilju postizanja sporazuma sa DSK, Konjufca je u petak izjavio da “nije vreme za ostavke već za imenovanja”.

Kurti se inače u četvrtak sastao sa predstavnicima Srpske liste, kao i sa ostalim predstavnicima manjinskih zajednica. Srpska lista je nakon sastanka saopštila da neće kočiti formiranje nove, kao i da će biti deo buduće vlade.

Iz pokreta Samoopredeljenje su, međutim, rekli da sa predstavnicima manjinskih zajednica nije bilo reči o njihovom uključivanju u vladajuću koaliciju, budući da o tome još nije postignut dogovor sa Demokratskim savezom Kosova. Kako su dodali, tema razgovora je bio program nove vlasti, odnosno uticaj na poboljšanje života manjinskih zajednica, kao i ekonomska i društvena integracija na Kosovu.

Kurti je ranije izjavio da bi Srpsku listu radije video u opoziciji, a da bi sarađivao sa srpskim političarima koji priznaju Kosovo "za razliku od onih u Beogradu koji pritiskaju Srbe na Kosovu i koji bi želeli da postanu dirigenti u našim unutrašnjim poslovima".

XS
SM
MD
LG