Dostupni linkovi

Navaljni, zatvoreni Putinov kritičar, 'gubi osjećaj u nogama i rukama'


Aleksej Navaljni tokom saslušanja pred sudom u Moskvi, 16. februar

Zdravlje zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog pogoršava se i on počinje gubiti osjećaj u nogama i rukama, kaže njegov advokat.

Vadim Kobzev rekao je da je Navaljnom, koji se nalazi u kaznenoj koloniji na izdržavanju kazne zbog pronevjere, dijagnosticirana diskus hernija na dva mjesta.

Prošle sedmice Navaljni je započeo štrajk glađu tražeći pravo na liječenje akutnih bolova u leđima i nogama.

Bijela kuća je navela da zabrinjavaju izvještaji da je njegovo zdravlje pogoršano.

Kobzev, koji je posjetio Navaljnog 7. aprila, rekao je na Twitteru: "Aleksej sam hoda. Osjeća bol dok hoda. Zabrinjavajuće je što bolest očito napreduje u smislu gubitka osjećaja u nogama, dlanovima i zglobovima".

Ranije ove sedmice Navaljni (44) je premješten na bolesničko odjeljenje u zatvoru u gradu Pokrov sa simptomima respiratorne bolesti. Žalio se na hronični kašalj i temperaturu.

Njegova temperatura je 7. aprila oscilirala i pala je na 37C nakon što je 5. aprila dosegla 39C, prema riječima advokata, koji je rekao da je Navaljni dnevno gubi kilogram tjelesne mase zbog štrajka glađu.

Policija čuva ulaz u zatvor u Pokrovu u Vladimirskoj oblasti (6. april)
Policija čuva ulaz u zatvor u Pokrovu u Vladimirskoj oblasti (6. april)

U objavi na Instagramu Navaljni je rekao da službenici zatvora pokušavaju potkopati njegov štrajk glađu pečeći piletinu u njegovoj blizini i ostavljajući slatkiše u džepove njegove odjeće.

Također je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla 7. aprila da administracija Joea Bidena smatra da je Navaljnijevo zatvaranje "politički motivirana i gruba nepravda" i zatražila njegovo hitno puštanje.

Ranije je organizacija za ljudska prava Amnesty International istakla da je Navaljni zatvoren u uvjetima koji predstavljaju mučenje što bi ga polako moglo ubiti. Nevladine organizacije i aktivisti navode da je zatvorska jedinica u kojoj je smješten Navaljni poznata po izuzetno teškim uvjetima.

Navaljnijevi advokati, koji su ga posjetili u pritvoru, kažu da u zatvoru nema ljekara, a medicinskom jedinicom rukovodi jedan bolničar.

Prošle sedmice ruska zatvorska služba demantirala je navode Navaljnog da ne prima odgovarajuće liječenje, rekavši da mu je pružena "sva potrebna medicinska pomoć u skladu sa njegovim medicinskim indikacijama".

Navaljni je 5. aprila rekao da su čak tri osobe iz njegove jedinice nedavno prebačene u bolnicu zbog tuberkuloze, što je tvrdnja koju je ruska zatvorska služba demantirala.

Aleksej Navaljni je 2014. godine dobio uvjetnu kaznu zbog pronevjere, što je presuda za koju smatra da je politički motivirana.

Uslovna kazna postala je stvarna zatvorska kazna u februaru, nakon njegovog povratka iz Njemačke u kojoj se liječio zbog trovanja nervnim agensom novičok.

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG