Dostupni linkovi

Bela kuća: Ruske vlasti odgovorne za zdravlje Navaljnog


Navaljni tokom saslušanja pred sudom u Moskvi, 2. februar


Bela kuća saopštila je 7. aprila da su uznemirujući izveštaji o tome da se zdravstveno stanje zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pogoršava i pozvala je ruske vlasti da se postaraju za njegovu bezbednost i zdravlje.

"Uznemiruju nas izveštaji da se zdravlje gospodina Navaljnog pogoršava. Pozivamo ruske vlasti da preduzmu sve potrebne mere kako bi osigurale njegovu bezbednost. Sve dok je u zatvoru, ruska vlada je odgovorna za njegovo zdravstveno stanje", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Jen Psaki.

Advokati kritičara Kremlja, koji štrajkuje glađu u zatvoru, rekli su da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava i da gubi oko kilogram dnevno, te da je bio negativan na korona virus nakon što je dobio simptome respiratorne infekcije.

Navaljni (44), najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama.

Moskovski sud je 2. februara preimenovao uslovnu kaznu od tri i po godine koja je izrečena Navaljnom 2014. godine u zatvorsku nakon presude da je prekršio uslove ranije sudske odluke dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja i nije se na vreme javio nadležnom organu.

Sud mu je uračunao vreme povedeno u pritvoru presudivši da mora da provede dve i po godine u zatvoru.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Evropska unija i Sjedinjene Države su 2. marta uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog slučaja Navaljni.

XS
SM
MD
LG