Dostupni linkovi

Sankcije EU Rusiji, izvestiteljke UN traže istragu trovanja Navaljnog


Zatvorska kolonija Pokrov, 200 kilometara od Moskve, gde je premešten Aleksej Navaljni

Članice Evropske unije (EU) saglasile su se u ponedeljak o uvođenju sankcija protiv četvorice ruskih visokih zvaničnika umešanih u pravne postupke protiv opozicionara Alekseja Navaljnog koji je u zatvoru.

Te kaznene mere uključuju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine ovih ruskih zvaničnika u EU, navodi se u saopštenju posle sastanka ambasadora članica evropskog bloka.

Po izvorima bliskim EU, sankcije se odnose na direktora kazneno-popravne službe Aleksandra Kalašnjikova, zvaničnika ruskog Istražnog odbora Aleksandra Bastrikina, državnog tužioca Igora Krasnova i šefa ruske Nacionalne garde Viktora Zolotova.

Njihova imena biće objavljena u utorak u Službenom glasniku EU.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će nove sankcije EU dovesti do "ćorsokaka" u bilateralnim odnosima.

"Ovo za nas nije iznenađenje. To smo više puta komentarisali", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksander Gruško.

"Evropska unija nastavlja apsolutno nezakonit način i ovaj put sigurno vodi u ćorsokak", rekao je Gruško dodajući da će Rusija "odgovoriti" na sankcije EU.

EU je polovinom oktobra uvela sankcije protiv šest ruskih zvaničnika posle trovanja Navaljnog koji je uhapšen 17. januara odmah po dolasku u Rusiju.

Pritvor je izazvao negodovanje širom zemlje i većeg dela Zapada, a desetine hiljada Rusa izašlo je na ulice 23. i 31. januara.

Više od 11.000 ljudi privedeno je tokom tih protesta.

Navaljni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zato što je

Moskovski sud je prošlog meseca osudio Navaljnog na tri i po godine zatvora tvrdeći da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Reč je o prethodnom procesu po optužbi za proneveru, za koga se smatra da je politički motivisan.

S obzirom na vreme već provedeno u pritvoru, sud je naveo da će Navaljni, koji je prošle nedelje premešten u Kaznenu koloniju u Pokrovu, odslužiti oko dve i po godine.

Izvestiteljke UN traže nezavisnu međunarodnu istragu trovanja Navaljnog

Izvestiteljke UN zatražile su nezavisnu međunarodnu istragu o slučaju trovanja Alekseja Navaljnog, zahtevajući njegovo "hitno oslobađanje".

"S obzirom na neadekvatan odgovor nacionalnih vlasti, zabranjenu upotreba hemijskog oružja..., smatramo da bi hitno trebalo sprovesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi sa trovanjem Navaljnog", saopštile su izvestiteljka UN ;za vansudska i proizvoljna pogubljenja UN Anjes Kalamar (Agnes Callamard) i specijalna izvestiteljka za promovisanje i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja Iren Han (Irene Khan).

One smatraju da je "trovanje Navaljnog novičokom namerno počinjeno da bi se uputilo jasno upozorenje da će to biti sudbina svakoga ko bude kritikovao i suprotstavio se vladi", a da je izabran taj nervni agens da bi se "uterao strah".

Izvestiteljke čije mišljenje ne obavezuje UN, smatraju da je nezadovoljavajući odgovor vlasti na zahteve o sprovođenju "kredibilne i transparentne istrage" o trovanju Navaljnog i da je međunarodna istraga "posebno ključna sada kada je ruska vlada pritvorila Navaljnog i on je pod njenom kontrolom".

"Pozivamo rusku vladu da traži ili odobri jednu takvu istragu", saopštile su izvestiteljke UN.

One su takođe objavili tekst pisma ruskim vlastima od 30. decembra, u kome su ih obavestile da istražuju trovanje.

U pismu se ističe da, ako se potvrde navodi, ruski zvaničnici mogu biti suočeni sa krivičnom odgovornošću „kako za učešće u ubistvu, tako i za njegovo naređivanje ili zbog toga što nisu obezbedili da podređeni ne učestvuju u tim radnjama“.

XS
SM
MD
LG