Dostupni linkovi

Navaljni prebačen na izdržavanje zatvorske kazne izvan Moskve


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni u sudu u Moskvi, 20. februar 2021.
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni u sudu u Moskvi, 20. februar 2021.

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni prebačen je na izdržavanje kazne u zatvor izvan Moskve, izjavio je njegov advokat.

Ruske vlasti su se odlučile na taj potez uprkos zahtevu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) da oslobode Navaljnog.

Advokat Vadim Kobzev nije rekao u koji zatvor je poslat njegov klijent.

Ruske vlasti obično ne pružaju informacije o premeštanju zatvorenika sve dok ne stignu na odredište, koje bi moglo biti bilo gde u zemlji.

Ruski mediji su prethodno nagovestili da će Navaljni, koji je bio u najstrože čuvanom zatvoru u Moskvi, biti prebačen u objekat na zapadu Rusije.

Moskva se oglušila na presudu ECHR koji je ruskim vlastima naložio da oslobode Navaljnog, navodeći kao razlog rizike u zatvoru po njegov život.

Ruska vlada je zahtev ECHR odbacila kao nezakonit i kao "neprihvatljivo mešanje" u unutrašnja pitanja Rusije.

Ministri spoljnih poslova država članica EU dogovorili su se ove nedelje da uvedu nove sankcije ruskim zvaničnicima povezanim sa zatvaranjem Navaljnog.

Navaljni (44), najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama.

Moskovski sud je 2. februara preimenovao uslovnu kaznu od 3 i po godine koja je izrečena Navaljnom 2014. godine u zatvorsku nakon presude da je prekršio uslove ranije sudske odluke dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim sredstvom tipa Novičok i nije se na vreme javio nadležnom organu.

Sud mu je uračunao vreme povedeno u pritvoru presudivši da mora provesti 2 i po godine u zatvoru.

Ruska policija je uhapsila Navaljanog na aerodromu po povratku iz Berlina.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Navaljni se razboleo u avgustu 2020. godine dok je leteo iz Sibira za Moskvu i, nakon hitne medicinske intervencije u Omsku, evakuisan u Nemačku, gde je proveo nekoliko meseci na oporavku.

On je za incident okrivio ruskog predsednika Vladimira Putina, a istraživačka organizacija Bellingcat navodi da ga je otrovao tim operativaca Federalne službe bezbednosti.

Ruska vlada negirala je umešanost u trovanje i odbila da pokrene krivičnu istragu o incidentu.

Navaljni i njegove pristalice ističu da su krivični postupci protiv njega, trovanje i drugi slučajevi uznemiravanja - odmazda za njegovu političku aktivnost i otvorenu kritiku Putinove vlade.

XS
SM
MD
LG