Dostupni linkovi

Navaljni u bolovima, Kremlj neće odgovoriti na zahtjev za puštanje


Aleksej Navaljni tokom sudskog ročišta u Moskvi u februaru.

Zatvoreni ruski opozicijski političar Aleksej Navaljni potvrdio je da pati od jakih bolova u leđima i da vlasti zatvora nisu "učinile ništa" kako bi riješile njegov problem, dodavši da je upozoren da je razbolijevanje u zatvoru potencijalno fatalno.

"Jednom mi je Mihail Hodorkovski [prognani bivši naftni tajkun i Putinov kritičar], koji je odležao deset godina u zatvoru, rekao: glavno je da se tamo ne razbolim", rekao je Navaljni u poruci objavljenoj na Instagramu 26. marta, misleći na vlasnika bivšeg naftnog giganta Yukosa koji je proveo deceniju iza rešetaka nakon što je osuđen u dva kontroverzna slučaja.

"Niko vas neće liječiti. Ako se ozbiljno razbolite, umrijet ćete", citirao je Navaljni Hodorkovskog.

Navaljni (44) trenutno je u zatvoru udaljenom oko 100 kilometara od Moskve. Zatvor je poznat kao jedna od najtežih kaznionica u Rusiji.

Stanje oštrog kritičara Kremlja postalo je ozbiljnije 24. marta nakon što su njegovi saradnici rekli da su zabrinuti zbog njegovog pogoršanja zdravstvenog stanja i pozvali vlasti zatvora da razjasne njegovo stanje.

Navaljnijeva supruga Julija je 25. marta uputila molbu Kremlju da oslobodi njenog muža kako bi ga liječnici u koje "on ima povjerenja" mogli liječiti, nazvavši zatvaranje njenog muža "ličnom osvetom" predsjednika Vladimira Putina.

Ovo dolazi dan nakon što su Navaljnog advokati napokon mogli vidjeti. Naveli su da on pati od bolova u leđima te da ima problema s desnom nogom koja je "praktično nefunkcionalna".

Navaljni je na Instagramu napisao da je "ustajanje iz kreveta teško i vrlo bolno, dodajući: "Prije sedam dana zatvorski liječnik me pregledao i propisao dvije tablete ibuprofena [dnevno], ali još uvijek ne znam dijagnozu".

"Očigledno je stisnut živac od neprestanog sjedenja u policijskim ćelijama", rekao je u vezi s tijesnim kavezima u koje su smješteni optuženi tokom sudskih ročišta.

Najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina našalio se da se ne želi "rastati" s desnom nogom.

Šta je poručio Kremlj?

Kremlj je saopštio 26. marta da neće odgovoriti na poziv supruge Alekseja Navaljnog da on bude pušten radi hitnog medicinskog liječenja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su njeni komentari u nadležnosti zatvorske službe, a ne Kremlja.

Peskov je rekao da su ruski građani u stranim zatvorima izloženi mnogo strožim i nehumanijim situacijama od bilo čega sa čime se suočio Navaljni.

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG