Dostupni linkovi

Ruski ljekari pristali pustiti Navaljnija na liječenje u Njemačku


Policajka legitimiše muškarca koji drži plakatu sa likom Aljekseja Navaljnija, opozicionog lidera koji je u bolnici u sibirskom gradu Omsku, na protestu u Sankt Petersburgu. 20. avgust 2020.
Policajka legitimiše muškarca koji drži plakatu sa likom Aljekseja Navaljnija, opozicionog lidera koji je u bolnici u sibirskom gradu Omsku, na protestu u Sankt Petersburgu. 20. avgust 2020.

Ruski ljekari koji liječe opozicionog političara Alekseja Navaljnija, koji je pao u komu nakon što mu je pozlilo u avionu, predomislili su se i složili da će ga pustiti u Njemačku na liječenje, javlja BBC.

Navaljnija čeka medicinski opremljen avion koji će ga odvesti u Njemačku na liječenje. Izvještaji kažu da bi mogao otići za nekoliko sati.

"Stanje pacijenta je stabilno", rekao je dr Anatolij Kaliničenko za novinsku agenciju Interfax.

"Budući da imamo zahtjev rodbine da mu se dozvoli prevoz negdje, sada smo donijeli odluku da ne prigovaramo njegovom premještanju u drugu bolničku ustanovu", dodao je Kaliničenko.

Ljekari u sibirskom gradu Omsku ranije su inzistirali na tome da je previše bolestan da bi mogao biti premješten. Njegove pristalice sumnjaju da je otrovan, a vlasti optužuju da pokušavaju prikriti zločin.

Navaljnijeva supruga tražila od Putina dozvolu za njegovo prebacivanje u Njemačku

Iz Kremlja su ranije rekli da je odbijanje prebacivanja opozicionog političara Alekseja Navaljnija u njemačku bolnicu zasnovano na "medicinskim činjenicama".

"Ovo je čisto medicinska odluka", rekao je portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina u obraćanju novinarima 21. avgusta, nakon što su ruski doktori rekli da se Navaljni ne osjeća dovoljno dobro da bi bio premješten iz omske bolnice gdje je trenutno na liječenju.

"On nije u dobrom stanju i ne možemo vjerovati ovoj bolnici", rekla je Navaljnijeva supruga Julija novinarima ispred bolnice u petak (21. avgust) ujutru. "Tražimo da ga puste kako bismo ga mogli odvesti na liječenje u neku nezavisnu bolnicu sa doktorima kojima vjerujemo."

Julija Navaljnaja, supruga Alekseja Navaljnog, 21. avgust, 2020.
Julija Navaljnaja, supruga Alekseja Navaljnog, 21. avgust, 2020.

"Odbijaju da nam predaju Alekseja kako bi ga prebacili (u njemačku bolnicu). Vjerujemo, očigledno, da se sve ovo dešava kao bi se osiguralo da hemijske supstance koje su trenutno u Aleksejevom organizmu nestanu – zato oni odbijaju da ga predaju, da ne bi bilo tragova supstanci", rekla je Navaljnijeva supruga Julija.

Supruga Alekseja Navaljnija, Julija obratila se direktno predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da dozvoli prebacivanje Navaljnija u kliniku u Njemačkoj, javlja britanski The Guardian. U pismu koje je upućeno administraciji predsjednika Putina, Julija Navaljnaja je napisala da je njenom suprugu "potrebna kvalifikovana medicinska pomoć" i tražila za dozvolu da se Navaljni prebaci u Njemačku.

Pismo Navaljnaje Putinu ovjavljeno je na društvenom medijima.

Ruski doktori ranije su rekli da se opozicioni lider Aleksej Navaljni ne osjeća dovoljno dobro da bi bio premješten iz sibirske bolnice gdje se trenutno nalazi na tretmanu zbog sumnji da je otrovan.

Aleksandr Murakovski, glavni doktor bolnice u Omsku rekao je 21. avgusta da se stanje Navaljnog malo popravilo, ali je još uvijek nestabilno.

Pokušaj da se premjesti 44-godišnji borac protiv korupcije u Rusiji mogao bi biti rizičan po njegov život, dodao je Murakovski.

“Svi biološki materijali koje smo poslali na analizu vratili su se negativni na supstance za koje su testirani”, rekao je Aleksandr Murakovski, glavni doktor bolnice u Omsku.

Aleksandr Murakovski je takođe rekao da kako bi dozvolili njemačkim doktorima da pregledaju Navaljnija "postoji nekoliko pravnih pitanja oko kojih se prvo moramo složiti".

Glavni doktor bolnice u Omsku je rekao da se u slučaju Navaljnog radi o "poremećaju u metabolizmu", javlja BBC.

"Moglo je doći do toga naglim padom šećera u krvi, što je dovelo do gubitka svijesti", rekao je Murakovski.

Slučaj Navaljni: Nije pronađen otrov u analiziranim materijalima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, nazvala je ovu odluku “direktnom prijetnjom po njegov život”.

"Za njega je pogubno da ostane u Omsku u bolnici bez opreme ili dijagnoze", napisala je na Twitteru.

Do sada nije bilo zvanične dijagnoze Navaljnijevog stanja, ali njegov tim vjeruje da je otrovan zbog svojih aktivnosti.

Ova najava je došla kada je Njemačka vazdušna ambulanta sa ekipom ljekara sletjela u Omsk kao bi preuzela Navaljnija, koji je pao u komu i priključen je na respirator na odjelu intenzivne njege.

Trebalo je da bude prebačen u berlinsku bolnicu Charite po svom dolasku u Njemačku.

Evropska unija (EU) tražila je hitnu istragu u slučaju Navaljnija koji je pao u komu.

"Veoma smo zabrinuti zbog zdravlja Alekseja Navaljnog nakon sumnji da je otrovan", rekla je 21. avgusta portparolka EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Nabila Massrali.

"Očekujemo hitnu, nezavisnu i transparentnu istragu. Ako bude potvrđeno (da je otrovan), odgovorni moraju odgovarati", dodala je Massrali, pozivajući Rusiju da dozvoli da Navaljni bude prebačen u inostranstvo na liječenje.

Šta se desilo sa pokušajem prebacivanja Navaljnija u Njemačku?

Grupa njemačkih doktora stigla je u omsku bolnicu 21. avgusta nakon puta u vazdušnoj ambulanti koja čeka u Omsku da prebaci Navaljnija u Berlin.

Nakon što je Njemačka ponudila da obezbjedi tretman ruskom opozicionaru, njemačka vlada je rekla da Navaljnijev život mora biti spašen.

"Prioritet je spasiti život gospodina Navaljnija i njegov oporavak", rekao je Steffen Seibert portparol njemačke vlade novinarima u Berlinu.

U avionu su i medicinska oprema i specijalisti, rekao je vođa njemačke mirovne fondacije Cinema for Peace.

Berlinska bolnica Charite spremna je liječiti kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je Jaka Bizilj, direktor fondacije Cinema For Peace.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron saopćili su kako su spremni pružiti medicinsku njegu Navaljnom.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, Macron i Merkel su rekli da su veoma zabrinuti zbog onoga što se dešava sa Navaljnijem, jednim od najžešćih kritičara Putina, prenosi Reuters.

Macron je rekao da želi vidjeti rezultate istrage koji će pokazati šta je prouzrokovalo boljest Navaljniju. Francuski lider je također rekao da je Francuska spremna pružiti svu pomoć koja mu je potrebna, uključujući azil i medicinsku njegu.

Navaljni se razbolio 20. avgusta dok je bio na letu za Moskvu iz sibirskog grada Tomska, zbog čega je avion morao prinudno da sleti u Omsk, takođe u Sibiru, gdje je ambulantnim kolima prebačen u bolnicu.

Portparolka Jarmiš je citirala Navaljnijevog saradnika Ivana Zdanova rekavši 21. avgusta da je “policajac u bolnici upravo rekao da je otrov nađen u tijelu Alekseja Navaljnog – otrov je opasan ne samo po njega već i po druge koji se nalaze u njegovoj blizini”.

Doktor omske bolnice, Anatolij Kaliničenko je 20. avgusta rekao da se “ne može sa sigurnošću reći da se radi o trovanju”, dodao je “to je jedan od mogućih razloga” razmatra se nekoliko dijagnoza dok se izvode testovi.

Ruski opozicioni lider Navaljni bori se za život nakon sumnji na trovanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00


‘Veoma hrabar čovjek’

Savjetnik za sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien je rekao 20. avgusta da su sumnje na trovanje “veoma zabrinjavajuće” i da bi mogle imati uticaja na odnose između SAD i Rusije.

“On je veoma hrabar čovjek. Veoma je hrabar političar koji se suprotstavio (ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu) unutar Rusije i naše misli i molitve su uz njega i njegovu porodicu”, rekao je O’Brien u intervjuu za Fox News.

“Veoma je zabrinjavajuće i ako Rusi stoje iza ovoga… to je nešto što ćemo morati da uzmemo u obzir dok razmišljamo kako nastaviti odnose sa Rusijom”, rekao je.

Navaljnijev doktor, Jaroslav Ašikmin je rekao za Meduzu da opozicioni lider “mora biti evakuisan u Evropu” na tretman i zbog toga što klinike na Zapadu imaju bolje šanse da otkriju supstance koje su bile uzrok navodnog trovanja.

Iz Kremlja je rečeno da su svjesni da je glavni kritičar Putina bolestan i poželjeli su mu dobro zdravlje, ali takođe su rekli da nema dokaza koji po podržali tvrdnje da je otrovan.

Portparol Dmitrij Peskov je rekao reporterima da će Rusija pokrenuti istragu ako trovanje bude potvrđeno.

Kafe u kojem je Navaljni kupio čaj nalazio se u zoni izvan sigurnosne kontrole.

Izvori iz organa za provođenje zakona su rekli za TASS su u razgovorima sa radnicima u kafeu pokazali da oni malo znaju o tome šta se desilo.

Navaljni, koji je razotkrivao korupciju u Rusiji i u prošlosti je bio fizički napadan.

Pretrpio je hemijske opekotine na jednom oku 2017. nakon što je napadnut antiseptikom, u rusiji poznatim pod imenom zelinka.

U julu 2019. Navaljni je bio 30 dana u zatvoru nakon što je pozivao na proteste koji nisu dobili odobrenje. Tokom te zatvorske kazne odveden je u bolnicu zbog oteklina na licu i osipa, kasnije je bilo nagađano da je otrovan.

Posljednjih godina bio je u zatvoru nekoliko puta, zabranjeno mu je da se kandiduje za predsjednika i gradonačelnika Moskve.

Šef pravnog odjeljenja Navaljnijeve antikorupcijske fondacije, Vjačeslav Gimadi, napisao je na Twitteru: “Nema sumnje da je Navaljni otrovan zbog svoje političke pozicije i aktivnosti”.

XS
SM
MD
LG