Dostupni linkovi

SAD uvodi sankcije Rusima zbog trovanja Navaljnog


Aleksej Navaljni u sudnici, Moskva
Aleksej Navaljni u sudnici, Moskva

Sjedinjene Države su najavile sankcije protiv Rusije zbog trovanja oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Sankcije će biti usmjerene na sedam visokih ruskih dužnosnika i 14 subjekata uključenih u kemijsku proizvodnju, rekli su američki dužnosnici novinarima.

Istakli su da su američke obavještajne službe zaključile da ruska vlada stoji iza fatalnog napada nervnim agensom na Navaljnog u Sibiru 2020. godine.

On je najistaknutiji je kritičar Kremlja i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dok je bio u komi nakon trovanja, Navaljni je helikopterom prebačen u Njemačku, gdje se oporavio. U Rusiju se vratio u siječnju 2021. i uhićen po dolasku.

Moskva negira umiješanost i osporava zaključak zapadnih stručnjaka da je koristila nervni agens novičok.

Sud je prošlog mjeseca utvrdio da je Navaljni prekršio uvjete uvjetne kazne zbog ranijeg slučaja pronevjere te mu izrekao zatvorsku kaznu.

Razgovarajući s novinarima tijekom konferencijskog poziva, američki dužnosnici rekli su da se mjere usklađuju s Europskom unijom, koja bi trebala najaviti slične korake.

To su prve sankcije koje je Rusiji nametnula administracija američkog predsjednika Joea Bidena. On je prema Putinu zauzeo oštriji stav od svog prethodnika Donalda Trumpa.

Nakon što je prošlog mjeseca kontaktirao svog ruskog kolegu, Biden je rekao da je jasno dao do znanja da su se Sjedinjene Države "prevrtale zbog ruskih agresivnih akcija, ometajući naše izbore, izazivajući cyber napade i trovanje građana, dosta je".

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG