Dostupni linkovi

Aleksej Navalny počeo štrajk glađu u ruskom zatvoru


Ruski opozicioni lider Aleksej Navalny stoji u kavezu za optužene tokom sudskog ročišta u Moskvi, 2. februara 2021.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalny stoji u kavezu za optužene tokom sudskog ročišta u Moskvi, 2. februara 2021.

Ruski opozicionar Aleksej Navalny saopštio je da počinje štrajk glađu sve dok ne dobije odgovarajući medicinski tretman zbog jakih bolova u leđima i utrnulosti nogu.

"Proglasio sam štrajk glađu zahtijevajući da se poštuje zakon i da se dozvoli posjeta ljekara kojeg ja izaberem", rekao je Navalny u objavi na Instagramu, koju su objavili njegovi advokati.

Navalny, 44, trenutno je u zatvoru u Popravnoj koloniji br. 2, oko 100 kilometara od Moskve. Zatvor je poznat kao jedna od najtežih kaznionica u Rusiji.

Zadržan je na moskovskom aerodromu u januaru odmah po povratku iz Berlina, gdje se oporavio od onoga za šta je nekoliko zapadnih laboratorija utvrdilo da je pokušaj trovanja nervnim sredstvom tipa Novichok zbog kojeg je teško obolio na letu u Sibiru u avgustu 2020.

Navalny je rekao da je pokušaj atentata naredio ruski predsjednik Vladimir Putin - navod koji je Kremlj odbacio.

Moskovski sud u februaru presudio je da je, dok je bio u Njemačkoj Navalny kršio uvjetnu kaznu iz starijeg slučaja pronevjere, za koji se smatra da je politički motiviran.

Njegova uvjetna kazna od tri godine i šest mjeseci pretvorena je u zatvor, iako je sud smanjio taj iznos na dvije godine i šest mjeseci za vrijeme koje je već izdržao u pritvoru.

Navalnyjevo zdravlje postalo je problem prošle sedmice nakon što su njegovi saveznici rekli da su zabrinuti zbog njegove bolesti i pozvali zatvorske vlasti da razjasne njegovo stanje.

Navalny je rekao da pati od jakih bolova u leđima i da zatvorske vlasti nisu "poduzele ništa" kako bi riješile problem osim davanja ibuprofena.

Stotine ruskih ljekara zahtijevalo je od vlasti da pruže hitnu medicinsku pomoć zatvorenom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom usred sve veće zabrinutosti zbog stanja njegovog zdravlja.

Navalnyjevo zatvaranje pokrenulo je val nacionalnih protesta i represija protiv njegovih pristalica.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Kanada uvele su niz sankcija protiv Rusije zbog slučaja Navalny.

Uz izvještavanje Reutersa i AFP-a

XS
SM
MD
LG