Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH podignulo još jednu optužnicu zbog ratovanja u Siriji


Muharem Dunić
Muharem Dunić

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv Muharema Dunića iz Jajca, u srednjoj Bosni, zbog sumnje da je sudjelovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu tzv. Islamske države, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom.

Muharem Dunić (1974) je jedan od sedam muškaraca, bh. državljana koji su deportirani iz Sirije 19. decembra 2019. godine.

"Optuženi se tereti da je, tokom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje Republike Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. Islamske države, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata tzv. Islamske države na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza struktura tzv. Islamske države, optuženog su početkom 2019. godine zarobili pripadnici kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru, navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Dunić se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Dunić je od deportacije u BiH u pritvoru.

Na ročištu za određenje pritvora na Sudu BiH, 16. januara, Dunić je odbio poštovati Sud BiH, kazavši da mu to "vjera ne dozvoljava". Zbog ovoga je tada udaljen iz sudnice.

Prema navodima Tužiteljstva, Dunić je u ranijem vlastitom iskazu potvrdio da je u Siriji "držao straže na granici s Kurdima i da je prošao vojnu obuku".

Optužnicom protiv Dunića za svih sedam deportiranih iz Sirije Tužiteljstvo BiH je podignulo optužnice. Za trojicu deportiranih već su počeli sudski procesi, riječ je o Senadu Kasupoviću, Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki.

Čeka se na početak suđenja Emiru Ališiću, Milaremu Berbiću, Hamzi Labidiju i Muharemu Duniću.

XS
SM
MD
LG